Aktivistit palasivat tunturiin, josta poliisi oli heidät jo kerran poistanut – Metsähallituksen hakkuista paisui iso kiista

Viime viikonloppuna poliisi poisti mielenosoittajat Aalistunturilta ja vei putkaan. Metsähallitus haluaa jatkaa harvennushakkuita suunnitellusti.

Metsähallitus on aloittanut Kolarissa Aalistunturin eteläpuolella hakkuut noin 400 hehtaarin alueella.

23.1. 13:47 | Päivitetty 23.1. 17:51

Metsäliike jatkaa Metsähallituksen hakkuiden estämistä Aalistunturilla Kolarissa Länsi-Lapissa.

Mielenosoittajat ovat kävelleet tunturin yli ja pystyttäneet leirin hakkuutyömaalle. He vaativat hakkuista luopumista, kunnes aluetta koskeva kansallispuistoesitys on käsitelty ympäristöministeriössä.

”Olemme täällä pysäyttämässä luontokatoa, kun Suomen hallitus ei sitä tee”, kertoi Metsäliikkeen mielenosoittaja Wilhelm Blomberg Aalistunturin leiristä HS:lle maanantai-iltana.

Blomberg korosti, että mielenosoittajat eivät ole napit vastakkain hakkuita tekevien koneenkuljettajien kanssa, vaikka heidän työnsä keskeyttivätkin.

”Me olemme täällä elinkelpoisen tulevaisuuden puolesta, emme ketään vastaan.”

Blombergin mielestä on järjetöntä, että Metsähallitus hakkaa ennallistamiskelpoista metsää Pohjois-Suomessa, vaikka Suomi on sitoutunut pysäyttämään luonnon köyhtymisen.

Hakkuukiista jatkuu nyt toista viikkoa alueella, jonne on esitetty kansallispuistoa.

Metsähallitus aloitti harvennushakkuut Aalistunturin eteläpuolella tammikuun puolivälissä, muta aktivistit estivät liikenteen hakkuutyömaalle.

Hakkuut keskeytyivät maanantaina 16. tammikuuta. Seuraavana päivänä poliisi purki mielenosoituksen. Metsäliikkeen mukaan kiinni otettiin seitsemän mielenosoittajaa ja yksi sivullinen.

Metsähallituksen mukaan pyyntö tien avaamisesta tehtiin poliisille turvallisuuden takaamiseksi hakkuutyömaalla. Tämän jälkeen hakkuita jatkettiin suunnitellusti.

”Työskentelyn turvallisuus on niin yrittäjien ja heidän työntekijöidensä kuin ulkopuolistenkin työmaalla olleiden henkilöiden kannalta ehdottoman tärkeää”, Metsähallitus Metsätalous Oy:n aluejohtaja Samuli Myllymäki kertoo tiedotteessa.

HS ei tavoittanut Myllymäkeä maanantaina kommentoimaan tilannetta Aalistunturilla.

Metsäliikkeen mielenosoittajat palasivat hiihtämällä paikalle lauantaina 21. tammikuuta, mutta poliisi esti pääsyn hakkuualueelle. Maanantain vastaisena yönä aktivistit leiriytyivät alueelle uudestaan.

Metsäaktivistit hiihtivät tunturin yli hakkuualueelle viikonloppuna.

Metsäliikkeen mielenosoittajat vaativat Metsähallitusta lopettamaan hakkuut, kunnes Aalistunturin kansallispuistoaloite on käsitelty ympäristöministeriössä.

Metsäliike koostuu Elokapinan Metsäkapinan, Luonto-Liiton metsäryhmän ja Greenpeacen aktiiveista sekä yksityishenkilöistä.

Ympäristönsuojelijat vaativat Metsähallitusta luopumaan kaikista hakkuista kansallispuisto­esityksen alueella, kunnes alueen suojeluesitykset on käsitelty ympäristöministeriössä.

Mielenosoittajat vetoavat myös ympäristöministeriöön Aalistunturin suojelualueen laajentamisen ja kansallispuiston pikaisen perustamisen puolesta.

Aktivistit jatkavat hakkuiden estämistä korvausvaatimuksista huolimatta.

”Metsähallitus vaatii meiltä noin 30 000 euron vahingonkorvauksia hakkuiden keskeyttämisestä. Luonnon tuhoamisen ei pitäisi olla laillista eikä luonnon puolustamisen laitonta. Meitä on täällä alle 20 hengen ryhmä tekemässä sitä, mitä valtion pitäisi tehdä. Suomi on sitoutunut YK:n tavoitteeseen suojella 30 prosenttia maa- ja merialueiden pinta-alasta, mutta samalla valtio heikentää hakkuilla luontoarvoja ja suojelun toteutumisen edellytyksiä”, toteaa mielenosoittaja Ida Korhonen tiedotteessa.

Aloitteen kansallispuistosta tekivät paikalliset luonnonsuojelijat vuonna 2021. He ovat tehneet hakkuista toimenpidekieltohakemuksen, jonka käsittely on kesken hallinto-oikeudessa.

Metsähallituksen mukaan Aalistunturin eteläpuolella suoritetaan metsänhoidollista ja harvennuspainotteista metsänkäsittelyä 400 hehtaarin alueella Metsähallituksen ympäristöoppaan ohjeiden mukaisesti ja luonnon monimuotoisuus huomioiden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat