Yli 1 200 naista haki vapaa­ehtoiseen asepalvelukseen – Uudistetut kutsunnat käyttöön ehkä jo vuonna 2025

Uudistettujen kutsuntojen tarkoituksena on lisätä asepalveluksen suorittavien määrää sekä vahvistaa naisten osallistumista sotilaalliseen maan­puolustukseen.

Kutsuntavelvolliset ilmoittautuivat Keurulla syyskuussa 2022.

23.1. 13:12 | Päivitetty 23.1. 15:19

Parlamentaarisen asevelvollisuuskomitean tavoite on, että uudistetut kutsunnat tulisivat käyttöön jo vuonna 2025, puolustusministeri Mikko Savola (kesk) sanoi maanantaina maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa.

Sotilaallisen maanpuolustuksen näkökulmasta tavoitteena on lisätä asepalveluksen suorittavien määrää, ministeri sanoi.

Savolan mukaan uudistetuilla kutsunnoilla voidaan myös lisätä vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvien naisten määrää ja siten vahvistaa naisten osallistumista sotilaalliseen maanpuolustukseen.

Tammikuun 15. päivä päättyneessä haussa yli 1 200 naista haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen, Maavoimat kertoi tiedotteessa. Maavoimien mukaan hakijoiden määrä on vakiintunut yli tuhanteen vuosittain. Viime keväänä hakijoita oli lähes 1 600.

Ministeri Savola korosti puheessaan, että Suomen vahva kansallinen puolustus rakentuu yleiseen asevelvollisuuteen ja laajaan reserviin, jolla mahdollistetaan koko maan puolustaminen.

”Puolustusministeriön johdolla on parhaillaan käynnissä poikkihallinnollinen työskentely, jossa selvitetään eri malleja ja mahdollisuuksia koko ikäluokalle suunnatun kutsuntapäivän järjestämiseksi”, Savola sanoi.

Käytännössä tämä tarkoittaisi kutsuntoja myös naisille. Savolan mukaan poikkihallinnollinen työryhmä tulee esittämään vaihtoehtoja yhteisten kutsuntojen toteuttamiseksi tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä.

Mikko Savola

Puheessaan puolustusministeri nosti esiin myös nuorten hyvinvointiin ja toimintakykyyn liittyvät haasteet.

”Puolustusvoimissa käynnissä oleva terveystarkastusohjeen päivittäminen tukee tavoitetta vähentää terveydellisistä syistä kutsunnoissa putoavien määrää. Nykyaikainen taistelukenttä tarvitsee monenlaisia osaajia. Jokaisen alokkaan ei tarvitse loistaa Cooperin testissä tai leuanvetotangolla”, Savola sanoi.

Savolan mukaan varusmiesten valintajärjestelmää kehittämällä varmistutaan entistä paremmin, että yksilön osaaminen ja motivaatiotekijät yhdistyvät parhaalla mahdollisella tavalla Puolustusvoimien tarpeiden kanssa.

Palvelusaikaan kohdistuu Savolan mukaan myös muita uudistuksia, joilla pyritään siihen, että aiempaa harvempi keskeyttää palveluksen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat