Viranomainen kutsuu tuhansia suomalaisia terveystarkastukseen – Nämä asiat tutkitaan

THL:n mukaan laajat väestötutkimukset aiemmin johtaneet Suomessa merkittäviin kansan­terveyttä parantaviin toimen­piteisiin.

Terveystarkastuksissa osallistujilta muun muassa mitataan verenpaine, otetaan verinäyte, tutkitaan näkö ja kuulo

24.1. 10:00 | Päivitetty 24.1. 12:42

Terveyden ja hyvin­voinnin laitos (THL) kutsuu talven ja kevään aikana 10 000 Suomessa asuvaa aikuista laajaan terveys­tarkastukseen. Tarkastukset ovat osa THL:n Terve Suomi -tutkimusta, joka alkoi viime syksynä.

Tuolloin tutkimuksen kysely­osuuteen pyydettiin vastauksia yhteensä 66 000:lta Suomessa asuvalta aikuiselta. Kutsu terveys­tarkastukseen lähetetään tästä joukosta satunnaisesti valituille yli 20-vuotiaille henkilöille.

Tutkimuksen terveys­tarkastukset kestävät tammikuusta kesäkuuhun, ja niitä järjestetään 50 paikka­kunnalla ympäri Suomen.

Tutkimuksen johtaja Annamari Lundqvist kuvailee väestö­tutkimusta kansan­terveyden kannalta merkittäväksi.

”Tutkimuksen avulla koko väestön ja sen osa­ryhmien terveydestä sekä hyvin­voinnista saadaan tietoa, jota ei muista tieto­lähteistä voi saada”, Lundqvist sanoo tiedotteessa.

Vastaavilla väestö­tutkimuksilla on THL:n mukaan onnistuttu aikaisemmin parantamaan kansan­terveyttä Suomessa.

Esimerkiksi yli 20 vuotta sitten väestö­tutkimus osoitti, että suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia. THL:n mukaan puutetta alettiin paikata menestyksekkäästi maito­tuotteiden ja rasva­valmisteiden D-vitamiinilisällä.

”Terve Suomi -tutkimuksen avulla voidaan vähentää keskeisistä kansan­sairauksista johtuvia ennen­aikaisia kuolemia ja toiminta­kyvyn rajoituksia sekä kehittää terveys­palveluja niin, että ne vastaavat asukkaiden tarpeisiin mahdollisimman hyvin”, Lundqvist sanoo.

”Tutkimus edeltäjineen muodostaa ainut­laatuisen tietopohjan vaikuttavan sosiaali- ja terveyspolitiikan tueksi.”

Terveystarkastuksissa osallistujilta muun muassa mitataan veren­paine, otetaan veri­näyte, tutkitaan näkö ja kuulo ja he tekevät muistiin, tarkkaavuuteen ja fyysiseen kuntoon liittyviä tehtäviä. Tutkimukseen liittyy myös kyselyitä, joilla kartoitetaan terveyttä, elin­tapoja ja toiminta­kykyä.

Osallistujat saavat itseään koskevat tulokset käyttöönsä. THL:n mukaan tuloksista selviää esimerkiksi henkilö­kohtainen riski sairastua uni­apneaan, sydän- ja verisuoni­sairauksiin sekä kakkos­tyypin diabetekseen.

Lisäksi tutkittavat saavat ohjeita terveytensä ja hyvin­vointinsa parantamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat