Yli tuhat kettua jätettiin kuolemaan tyhjälle turkis­tarhalle

Aluehallintoviraston tarkastajat kävivät tarhalla tammikuussa 2020. Noin 1,5 vuotta myöhemmin kaikki tilan ketut olivat kuolleet.

Eläimet olivat huonossa kunnossa jo vuoden 2020 tarkastuksessa. Tuolloin kahdella ketulla todettiin FENP-tauti.

24.1. 14:41 | Päivitetty 25.1. 11:20

Yli tuhat kettua kuoli nälkään ja janoon Evijärveläisellä turkistarhalla Etelä-Pohjanmaalla. Ketut kuolivat oletettavasti vuoden 2021 aikana.

Eläinten jäänteet löytyivät Sisä-Suomen aluehallinto­viraston (avi) tekemällä eläinsuojelutarkastuksella lokakuussa 2021. Tarhalla oli todettu jo aiemmin epäkohtia. Tarha on ollut avin valvontakohteena vuosia.

Eläinten oloja valottaa tarkastuskertomus tammikuulta 2020. Turkistarhalla oli tuolloin 1 275 siitoskettua.

Tarkastuskertomuksesta selviää, että eläimet olivat laihoja ja nälkäisiä. Juomalaitteet olivat kuivia ja likaisia ja osassa oli lantaa.

Eläimet olivat jo vuonna 2020 erittäin laihoja. Kuvassa kaksi kettunaaraista.

Vuoden 2020 tarkastuksella häkeistä löytyi kolme kuollutta sinikettu­naarasta, joita ei ollut lopetettu asianmukaisesti. Lisäksi häkeistä löytyi kolme kettua, jotka olisi pitänyt lopettaa jo ennen talvea, sillä eläimille ei ollut kehittynyt lainkaan talvikarvaa. Eläimet palelivat kylmällä.

Osa eläimistä oli sairaita. Silmätulehdus oli 51 eläimellä, joista kuudella tulehdus oli paha. Yhdellä ketulla oli paise selässä ja yhdellä oli häntäpaise. Kahdella ketulla todettiin FENP-tauti. Se on turkiseläinten tarttuva ja märkivä ihotulehdus. Avin näkemyksen mukaan osa eläimistä olisi pitänyt lopettaa tarpeettoman kärsimyksen lopettamiseksi.

Lisäksi avi huomautti häkkien turvallisuudesta: joistain häkeistä puuttui osin katto, osassa oli reikiä pohjassa ja osassa oli piikkejä seinässä. Osalta eläimistä puuttui pureskelumateriaalia.

”Eläimistä oli jäljellä vain jäänteitä ja karvakasoja.”

Seuraavalla tarkastuksella, vuonna 2021 vastassa oli pelkkiä kuolleita eläimiä.

”Kuolleiden kettujen tarkkaa määrää ei pysty arvioimaan, koska eläimistä oli jäljellä vain jäänteitä ja karvakasoja”, sanoo Suomen eläinsuojelun (SEY) erityisasiantuntija Toni Lahtinen.

Avin tarkastajat löysivät 32 aikuisen siitosketun kokonaisena muumioituneet jäänteet. Lisäksi tarkastajat laskivat 53 eläimen pitkälle hajonneet jäänteet. Tämän lisäksi eri puolelta tarhaa löytyi jäänteitä, luita ja nahanpaloja. Näistä ei kuitenkaan ole pystytty laskemaan kuolleiden eläinten määrää. Karvan perusteella eläimet kuolivat alkukesästä vuonna 2021.

Avi tulee raportissaan siihen lopputulokseen, että eläimet on hylätty.

SEY arvostelee tarkastusten pitkää väliä.

”Jo tammikuussa vuonna 2020 eläinten hoidossa oli vakavia laiminlyöntejä ja epäiltiin, että eläimet eivät saa vettä ja ruokaa. Se, että tarhalle mennään toiselle tarkastukselle reilu 1,5 vuotta myöhemmin, ei näkemyksemme mukaan täytä vaatimusta virkatehtävän asianmukaisesta ja viivytyksettömästä suorittamisesta”, Lahtinen sanoo.

SEY kanteli viranomaisten toiminnasta tapauksessa maa- ja metsätalous­ministeriöön (MMM). SEY:n mukaan avi pitkitti uusintatarkastuksen tekemistä. SEY:n mukaan kyse on laiminlyönnistä, jonka vuoksi huomattava määrä eläimiä koki tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa.

”Tarkastusten välinen aika oli normaalia pidempi ja saimme siitä huomautuksen”, myöntää yksikön päällikkö, läänineläinlääkäri Matti Nyberg avista.

Tarkastukset olivat tauolla 13. maaliskuuta 2020 – 29. kesäkuuta 2020 koronapandemian takia. Tämän jälkeen Ruokavirasto ohjeisti tekemään ainoastaan välttämättömät eläinlääkärien tarkastukset. Nybergin mukaan kyseisen tarhan kohdalla arvioitiin, ettei uuden tarkastuksen tekeminen kiireellisenä ollut välttämätöntä.

Arvio perustui patologin arvioon. Tämä arvioi raadonavauksen perusteella, että kolme kuollutta kettua eivät kuolleet aliravitsemukseen vaan niiden tila oli kohtalainen.

”Vuoden 2020 tarkastuksessa eläimet olivat hengissä, eikä ollut aavistettavissa, että näin käy”, Nyberg sanoo.

MMM toteaa ratkaisussaan, että vastuu Ruokaviraston ohjeistuksen itsenäisestä arvioinnista on toimivaltaisella viranomaisella. Se, että muutaman ravitsemustila on todettu hyväksi, ei riittävässä määrin poista huolta muiden eläinten tilasta.

MMM päätyy ratkaisussaan samaan arvioon kuin avi: eläinten riittämätön vedensaanti ei ole ollut kiireellistä tarkastusta edellyttävä tilanne. Hieman 21 kuukautta nopeampi toiminta olisi kuitenkin ollut ratkaisun mukaan tarpeen.

Pohjanmaan poliisi käynnisti vuoden 2021 tarkastuksen perusteella asiassa esitutkinnan nimikkeellä törkeä eläinsuojelurikos.

Poliisi epäilee asiassa rikosta, sanoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Juha Nappari.

Nappari kertoo, että tapauksen esitutkinta on vielä kesken. Sen vuoksi myöskään kuvia viimeiseltä tarkastukselta ei vielä julkaista.

Vuonna 2020 eläimistä 51:llä oli silmätulehdus. Kuudella tulehdus oli paha.

Muokattu 25.1. kello 11.20: Poistettu rikoskomisario Juha Napparin sitaatti ja täsmennetty, että poliisi epäilee asiassa rikosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat