Hyvinvointialueilla vaikeuksia noudattaa lakia: Monilla alueilla lastensuojelun työntekijöillä liikaa asiakkaita

Pohjanmaalla lastensuojelun asiakasmäärä ylittyi suhteellisesti useimmiten: 54 prosentilla lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä oli enemmän kuin 35 asiakasta.

Lastensuojelun lakisääteinen asiakasmäärä on 35 asiakasta sosiaalityöntekijää kohti.

25.1. 11:30 | Päivitetty 25.1. 11:52

Joka seitsemännellä lastensuojelun sosiaalityöntekijällä on liikaa lapsia asiakkaina, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportista.

Lakisääteinen enimmäismäärä on 35 asiakasta sosiaalityöntekijää kohti. Asiakasmäärien ylityksiä selitettiin pienissä kunnissa henkilövaihdoksilla tai ettei avoimia virkoja ole saatu täytettyä, THL kertoo.

Keskimäärin koko maassa lastensuojelun sosiaalityöntekijällä oli viime marraskuussa 28 lasta asiakkaana.

Pienin lastensuojelun sosiaalityöntekijän asiakaskeskiarvo oli Etelä-Karjalassa (13) ja suurin Päijät-Hämeessä ja Vantaa–Kerava-alueella (35).

Vaikka tiedot kerättiin ennen uusien hyvinvointialueiden virallista aloittamista ja vastuu lastensuojelun järjestämisestä oli vielä kunnilla ja kuntayhtymillä, tiedot on raportoitu hyvinvointialueittain selkeyden vuoksi, THL kertoo.

Lastensuojelun lakisääteinen enimmäisasiakasmäärä ylittyi vähintään yhdellä työntekijällä 15 hyvinvointialueella. Pohjanmaalla asiakasmäärä ylittyi suhteellisesti useimmiten: 54 prosentilla lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä oli enemmän kuin 35 asiakasta. Päijät-Hämeessä sama lukema oli 46 prosenttia. Kolmanneksi huonoimmin suoriutui Satakunta, jossa 34 prosentilla lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä oli liikaa asiakkaita.

Vuoden 2024 alusta sosiaalityöntekijällä saa olla lain puolesta asiakkaita enintään 30.

Mikäli kaikki avoinna olevat sosiaalityöntekijän virat olisivat täytettyinä, kaikkien kolmen alueen niin kuin monen muunkin tilanne olisi selvästi parempi. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä avoimia resursseja oli 20 prosenttia. Koko maassa lastensuojelun avointen virkojen osuus oli 12 prosenttia, mikä vastaa 170:tä henkilötyövuotta, THL kertoo.

26:ta prosenttia lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden tehtävistä hoiti niin sanottu sijaispätevä sosiaalityöntekijä. Kainuussa sijaispätevien osuus oli suurin, 57 prosenttia.

Sijaispätevällä sosiaalityöntekijällä tarkoitetaan sosiaalityöntekijän ammattiin opiskelevaa henkilöä, joka on suorittanut hyväksytysti sosiaalityön aine-opinnot ja käytännön harjoittelun. Tällainen henkilö voi toimia sosiaalityöntekijän ammatissa lain mukaan tilapäisesti ja enintään vuoden.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat