Erityisavustajan hankkima viestintä­koulutus johti Katri Kulmunin eroon – Nyt avustajaa syytetään petoksesta

Katri Kulmunin entistä erityisavustajaa syytetään petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kulmuni erosi tapauksen takia valtiovarainministerin tehtävästä.

Katri Kulmunin entinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen vastaa torstaina syytteisiin petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta Helsingin käräjäoikeudessa.

26.1. 2:00 | Päivitetty 26.1. 6:23

Entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk) entiselle erityisavustajalle Kari Jääskeläiselle luetaan torstaina Helsingin käräjäoikeudessa syytteet petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Jääskeläinen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Syytteet liittyvät Kulmunille hankittuun viestintäkoulutukseen, jota hän sai viestintätoimisto Tekiriltä ollessaan ministeri. Tapauksen seurauksena keskustan tuolloinen puheenjohtaja Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä kesällä 2020.

Kari Jääskeläinen on tehnyt pitkän uran politiikan kulisseissa. Hän avusti ennen Kulmunia muitakin keskeisiä keskustapoliitikkoja. Nykyisin Jääskeläinen työskentelee Kymen Yrittäjien aluejohtajana.

Käräjäoikeus on varannut syytteiden käsittelylle yhden istuntopäivän.

Syyttäjän mukaan Kulmunin tuolloinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen sai erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä valtiovarainministeriön maksamaan Kulmunin viestintävalmennuksesta perusteettomasti 13  702 euroa.

Summa on vain osa kustannuksista, jotka kertyivät Kulmunin viestintävalmennuksesta. Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö maksoivat koulutuksesta yhteensä 56 000 euroa.

Syyttäjä katsoo, että erityisavustaja rikkoi samalla virkavelvollisuuttaan. Virkavelvollisuuden rikkominen nimikkeenä kertoo, että syyttäjän käsityksen mukaan kyse on ollut tahallisesta teosta.

Vaikka viestintävalmennuksen maksoi ministeriö, Kulmuni harjoitteli siinä myös sellaisia asioita, jotka liittyivät hänen tehtäviinsä puoluejohtajana.

Hän totesi myöhemmin eduskunnassa, että niin ei olisi pitänyt tehdä. Hän ilmoitti maksavansa takaisin saamansa esiintymiskoulutukset.

Kulmuni kertoi halunneensa saada valmennuksen myötä lisää esiintymisvarmuutta. Hän harjoitteli koulutuksissa muun muassa puoluekokouspuhetta.

Lue lisää: Selvitys: Tekir laskutti ministeriötä työstä, josta Katri Kulmuni ei edes tiennyt – TEM suosittelee jatkotoimia

Tapaus sai Kulmunin eroamaan valtiovarainministerin tehtävästä. Hän perusteli eroaan yhteiskunnallisella kokonaisvastuulla.

”Yhteiskunnallisissa tehtävissä täytyy kantaa yhteiskunnallista kokonaisvastuuta. Minun on kannettava poliittinen vastuu asiassa vaikka en olekaan tiennyt kaikista kokonaisuuteen liittyvistä hankinnoista enkä ole niitä tilannut tai hankkinut”, hän sanoi.

Kulmuni jatkoi ministerin tehtävien jättämisen jälkeen vielä keskustan puheenjohtajana nykyisen puheenjohtajan Annika Saarikon valintaan asti.

Lue lisää: Katri Kulmunin entiselle erityis­avustajalle syyte petoksesta ja virka­velvollisuuden rikkomisesta

Lue lisää: Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä – tiedotustilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat