Asiantuntija: Kaksi pataljoonaa Leopardeja on merkittävä apu

Kahdesta panssarivaunupataljoonasta on merkittävästi apua Ukrainalle, sanoo panssarijoukkojen everstiluutnantti evp Olli Dahl. Niiden saaminen taistelu­kentälle on kuitenkin kuukausien projekti.

Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunu harjoitusalueella Münsterissa Saksassa helmikuussa 2022.

25.1. 16:34

Saksa vahvisti keskiviikkona lähettävänsä Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan. Samalla se sallii muidenkin maiden lähettävän Leopardejaan.

Saksan hallituksen tiedottajan Steffen Hebestreitin mukaan ensimmäisessä vaiheessa Saksa lähettää Bundeswehrin varastoista 14 Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunua. Tavoitteena on koota Ukrainalle nopeasti kaksi panssarivaunupataljoonaa, Hebestreit kertoo – viitaten ilmeisesti Saksalta ja muilta mailta yhteensä Ukrainalle luovutettavien vaunujen määrään.

Lue lisää: Leopard-päätöstä kiiteltiin – Venäjä: ”Nämä panssari­vaunut palavat kuten kaikki muutkin”

Kaksi panssarivaunupataljoonaa on jo merkittävä apu, arvioi suomalaisasiantuntija, panssarijoukkojen everstiluutnantti evp Olli Dahl.

Yhdessä pataljoonassa on organisaatiosta riippuen 30–50 vaunua, Dahl sanoo.

Dahl arvioi aiemmin HS:lle, että pienin järkevä lähetettävä yksikkö olisi yksi panssarivaunupataljoona.

”Jos perustetaan kaksi pataljoonaa taktisina yksiköinä, niiden ympärille pystytään rakentamaan jalkaväestä ja eri aselajijoukoista ainakin yksi toiminnallinen panssari­prikaati”, Dahl sanoo.

”Se on merkittävä apu.”

Toistaiseksi on vaikeaa arvioida, missä aikataulussa Leopardit saataisiin koottua ja toimitettua Ukrainalle.

”Mehän emme tiedä kaikkea, mitä tapahtuu ja paljonko esivalmisteluja on voitu tehdä ennen [Saksan] päätöstä”, Dahl sanoo.

Aikataulu riippuu hänen mukaansa pitkälti siitä, onko kyse taistelupanssarivaunuista, jotka kuuluvat operatiivisille joukoille ja ovat käyttövalmiudessa vai sellaisista vaunuista, jotka on varastoitu tulevaisuuden tarpeita varten.

”Pikkuisen maasta riippuen vaunuja on varastoituna hieman eri tasoisesti. Varastoidun kaluston käyttöönotto kestää hyvässäkin tapauksessa varmasti useamman viikon.”

Vaunujen saaminen taistelukentälle asti on joka tapauksessa kuukausien projekti, sillä niiden käyttöönotto vaatii miehistön koulutusta ja mittavaa huoltojärjestelmää.

Kahdelle pataljoonalle pitää luoda pataljoonatason huolto-organisaatio. Se vaatii erikoiskalustoa, ajoneuvoja ja eri alojen ammattitaistoista henkilöstöä, koska vaunuissa on niin asejärjestelmiä, optiikkaa, elektroniikkaa kuin normaalia ajoneuvo­mekaniikkaakin, Dahl selittää. Mikäli pataljoonista perustetaan panssariprikaati, osa huoltojärjestelmästä keskitettäisiin todennäköisesti prikaatiin.

Lisäksi on kehitettävä järjestelmä sille, miten taisteluissa pahiten vaurioituneita vaunuja huolletaan. Taistelupaikoilta evakuoitavia vaunuja varten tarvitaan myös hinaus- ja kuljetuskalustoa.

Dahlin mukaan edullisin tapa olisi kuljettaa taisteluissa pahoin vaurioituneet vaunut jo olemassa oleviin teollisiin korjaamoihin ja huoltolaitoksiin, joita on esimerkiksi Puolassa ja Saksassa.

”Muuten Ukrainaan pitäisi luoda jokin teollisen tason huolto- ja korjauslaitos, jossa vialliset vaunut korjataan sen jälkeen, kun ne on evakuoitu joukoilta.”

Myös miehistön kouluttaminen Leopardien käyttöön vie oman aikansa.

Dahl arvioi, että ukrainalainen vaunumiehistö, jolla on taistelukokemusta, voidaan kouluttaa Leopardien saloihin 2–3 kuukaudessa.

Vaikka käyttäjien koulutus kävisi nopeastikin, koulutuksen järjestäminen vaatii joka tapauksessa mittavat resurssit.

”Jos koulutetaan noin 60–90 vaunun miehistö, se tarkoittaa, että pelkästään miehistötasolla on noin 300–400 koulutettavaa eri miehistötehtäviin. Sitä varten pitää olla opetusvälineet, kalusto, työskentelytilat, ajoradat, ampumakentät ja niin edelleen, jossa koulutus voidaan toimeenpanna. Sekään ei ole yksinkertainen homma.”

Ja jotta Ukrainaan vietävistä vaunuista saa käyttökelpoisen taisteluyksikön kokonaisuuden, vaunujen viestintäjärjestelmät pitäisi yhdenmukaistaa.

”Vaunut pitää ukrainalaistaa siten, että niiden radioilla ja viestivälineillä pystytään toimimaan ukrainalaisten oman taistelunhallinta- ja viestijärjestelmän puitteissa sekä toimimaan yhteen muiden niitä tukevien joukkojen kanssa”, Dahl sanoo.

Oikaisu 25.1.2020 kello 18.31: Toisin kuin jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin, yhdessä panssarivaunupataljoonassa on organisaatiosta riippuen 30–50 vaunua, ei kahdessa panssarivaunupataljoonassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat