Ukraina saa Leopardeja ja Abramseja – Erilainen kalusto aiheuttaa huolto-ongelman, sanoo asiantuntija

Yhdysvallat ja Saksa ilmoittivat toimittavansa Ukrainaan Abrams- ja Leopard-taistelupanssarivaunuja. Ukrainan kannalta olisi optimaalisinta, jos sen saama kalusto olisi yhtenäistä, sanoo asiantuntija.

Yhdysvaltalaisvalmisteinen Abrams-taistelupanssarivaunu Gdyniassa Puolassa joulukuussa 2022.

25.1. 20:51

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti keskiviikkoiltana Suomen aikaa 31 Abrams-taistelupanssarivaunun lähettämisestä Ukrainan avuksi. Aiemmin samana päivänä Saksa vahvisti lähettävänsä Ukrainaan sen himoitsemia Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunuja ja sallivansa myös muiden maiden lähettävän Leopardejaan Ukrainaan.

Ukrainan kannalta olisi optimaalisinta, jos sen saamat taistelupanssarivaunut tulisivat yhdeltä toimittajalta, sillä erityyppiset vaunut aiheuttavat haasteita erityisesti niiden huollon järjestämisen kannalta, sanoo panssarijoukkojen everstiluutnantti evp Olli Dahl.

Se, että aseapua annetaan pieninä palasina, on kuitenkin tärkeämpää verrattuna siihen, ettei sitä annettaisi ollenkaan, Dahl sanoo.

”Ei se Ukrainan kannalta paha asia ole, että tukea tulee tällä tavalla. Varmasti he kiittävät siellä päässä.”

Saksan hallituksen tiedottajan Steffen Hebestreitin mukaan ensimmäisessä vaiheessa Saksa lähettää Bundeswehrin varastoista 14 Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunua. Tavoitteena on koota Ukrainalle nopeasti kaksi panssarivaunupataljoonaa, Hebestreit kertoi – viitaten ilmeisesti Saksalta ja muilta mailta yhteensä Ukrainalle luovutettavien vaunujen määrään.

Yhdessä pataljoonassa on organisaatiosta riippuen 30–50 vaunua.

Näiden lisäksi Ukraina saa siis vielä 31 Abramsia.

Abramsien määrä riittää käytännössä yhden kolme komppaniaa sisältävän pataljoonan muodostamiseen, Dahl sanoo.

”Saadaan yksi taktinen yksikkö eli pataljoona perustettua. Se ei tarkoita, että siinä olisi pelkästään taistelupanssarivaunuja, vaan pataljoona tarvitsee oheiskalustoakin. On ihan vastaanottavan pään eli ukrainalaisten päätöksen vallassa, miten tällainen pataljoona muodostetaan.”

Dahlin mukaan nyt olisi mahdollista muodostaa yksikkö, jossa on vähemmän taistelu­panssarivaunuja ja enemmän rynnäkköpanssarivaunuilla kulkevaa jalkaväkeä. Sellainen saataisiin järjestettyä pitkälti amerikkalaisvalmisteisesta kalustosta, sillä Yhdysvallat kertoi tammikuun alussa toimittavansa Ukrainalle noin 50 Bradley-rynnäkkö­panssarivaunua.

Se olisi myös järkevää, sillä kalustoihin käytetty teknologia on pitkälti samanlaista.

”Bradley-rynnäkkövaunut ja Abrams-taistelupanssarivaunut ovat muodostaneet samalla tavalla kokonaisuuksia myös Yhdysvaltain asevoimissa”, Dahl sanoo.

Dahl kertoi aiemmin keskiviikkona HS:lle, että saksalaisvalmisteisten Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen saaminen taistelukentälle asti vaatii muun muassa mittavaa huoltojärjestelmää.

Abramsien astuminen kuvioon ei ainakaan yksinkertaista tilannetta.

”Se, että kalusto ei ole yhtenäistä kautta linjan, muodostaa ongelman, koska kaikelle kalustolle joudutaan muodostamaan oma huolto-organisaationsa”, Dahl sanoo.

Pientä helpotusta voi tuoda se, jos amerikkalaisten tarjoama kalusto sijoitetaan Ukrainassa samaan joukkotyyppiin, jolloin joukossa olisi vain yhdenlaisia huolto- ja koulutustarpeita.

”Silloinkin ongelma Ukrainan asevoimien kannalta on, että joukoille tulee kaksi eri huoltohäntää. Toinen saksalaisperäinen ja toinen amerikkalaisperäinen.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat