Talouspäällikkö kavalsi satoja tuhansia euroja – Perusteli tekoaan katkeruudella

Lapin pelastuslaitoksen entinen talouspäällikkö tuomittiin törkeästä kavalluksesta ja väärennöksestä. Talouspäällikön motiivina oli katkeruus työnantajaa kohtaan.

Talouspäällikkö perusteli tekoaan katkeruudella työnantajaa kohtaan.

27.1. 12:02

Lapin pelastuslaitoksen entinen talouspäällikkö Minna Rautionaho on saanut hovioikeudessa kahden vuoden vankeustuomion törkeästä kavalluksesta ja väärennyksestä. Hovioikeus alensi tuomion pituutta neljällä kuukaudella.

Törkeässä kavalluksessa on kyse siitä, että Lapin pelastuslaitoksen talouspäällikkönä toiminut Rautionaho oli kesän 2015 ja syksyn 2020 välisenä aikana siirtänyt 23 eri kerralla pelastuslaitoksen varoja omille tileilleen. Siirrettyjen rahojen kokonaissumma oli noin 260 000 euroa. Väärennys liittyi siihen, että hän oli muuttanut järjestelmässä olleiden laskujen tietoja.

Lapin käräjäoikeus oli loppuvuodesta 2021 tuominnut teoista kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistuksen.

Rautionaho myönsi syytteet ja toimineensa syyttäjän kuvailemalla tavalla. Hän valitti tuomiostaan hovioikeuteen vaatien, että vankeusrangaistus alennettaisiin alle kahdeksi vuodeksi ja muutettaisiin ehdolliseksi.

Hän vetosi muun muassa siihen, ettei hänellä ole aikaisempaa rikostaustaa, eikä rikoksen vakavuus edellyttänyt vankeusrangaistuksen määräämistä ehdottomana. Hän perusteli vaatimustaan lisäksi sillä, että hänen mukaansa tekojen motiivi oli uupumus ja siitä aiheutunut katkeruus työnantajaa kohtaan. Hän ei kertomansa mukaan ollut tapahtuma-aikaan oma itsensä, eikä olisi ilman työuupumusta toteuttanut tekojaan.

Hän kiisti tavoitelleensa erityisesti taloudellista hyötyä tai toimineensa suunnitelmallisesti. Tätä tuki hänen mukaansa se, ettei hän ollut velkaantunut tai muutoinkaan taloudellisissa vaikeuksissa.

Rovaniemen hovioikeus katsoi rangaistusta mitatessaan, että Rautionaho oli käyttänyt hyväkseen erityisen vastuullista asemaansa Lapin pelastuslaitoksen tuolloisena talouspäällikkönä.

Hän vastasi tehtävässään pelastuslaitoksen käytännön taloudenpidosta. Asemansa vuoksi hän oli pelastuslaitoksen laskutusjärjestelmän pääkäyttäjä.

Siirtojen tekeminen oli onnistunut muuttamalla järjestelmässä olleiden jo maksettujen laskujen tietoja niin, että muokattujen laskujen maksut siirtyivät hänen omille tileilleen.

Hovioikeuden mukaan naisen toiminta oli suunnitelmallista, kesti useita vuosia ja koski isoa määrää kavallettuja varoja. Myös hovioikeus totesi, että teon motiivina oli ainakin osittain ollut jonkinlainen katkeruus työnantajaa kohtaan.

Hovioikeus mainitsi, että saman suuruusluokan törkeissä kavalluksissa tuomittu rangaistus on usein ollut noin kaksi vuotta vankeutta. Tämän vuoksi hovioikeus lievensi tuomiota neljällä kuukaudella ja katsoi, että oikeudenmukainen seuraus rikoksista oli kahden vuoden vankeusrangaistus. Hovioikeuden mukaan kavallusrikoksen vakavuus edellytti kuitenkin vankeuden tuomitsemista ehdottomana.

Muilta osin hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota törkeästä kavalluksesta ja väärennyksestä.

Nainen oli käräjillä määrätty myös korvaamaan kavaltamansa varat takaisin pelastuslaitokselle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat