Yhtäkkiä Jussi Miettinen kuuli olevansa etsintäkuulutettu – Kutsunnoista alkoi päätön episodi

Jussi Miettinen vietiin poliisikuulusteluun abiristeilyn passintarkastuksesta, sillä poliisi uskoi hänen jättäneen armeijan kutsunnat väliin.

Armeijan kutsunnasta poisjäänti ilman laillista estettä, kuten vakavaa sairautta, on asevelvollisuuden mukaan rangaistava teko. Puolustusvoimien kutsuntatilaisuus Helsingin työväenopistolla lokakuussa 2019.

30.1. 8:46 | Päivitetty 30.1. 9:11

Kun Jussi Miettinen vuonna 1997 oli lähdössä abiristeilylle, hän ei osannut arvata, millaiseen pyöritykseen joutuisi armeijan kutsunnoissa käyneen virheen takia.

Hänet nimittäin vietiin passintarkastuksen yhteydessä poliisin kuulusteltavaksi, sillä hänen epäiltiin jättäneen armeijan pakolliset kutsunnat väliin.

HS kertoi tammikuun alussa tapauksesta, jossa poliisi tavoitti Helsinki-Vantaan lentoasemalta kaksi nuorta miestä, jotka olivat jättäneet osallistumatta kutsuntoihin. Molemmille miehille annettiin sakko, sillä kutsunnasta poisjäänti ilman laillista estettä on asevelvollisuuden mukaan rangaistava teko.

Lue lisää: Poliisi tavoitti lentokentältä kaksi miestä, joilla oli ”Puolustus­voimien kanssa hommat hoitamatta”

Poliisikuulusteluihin joutuminen abiristeilyn passintarkastuksen jälkeen on ollut yksi Miettisen elämän absurdeimmista kokemuksista, hän sanoo.

Miettinen oli kyllä käynyt kutsunnoissa eikä hän tarkoituksella vältellyt armeijaa. Kutsuntatilaisuudessa täytetyt dokumentit jäivät kuitenkin vahingossa hänelle itselleen, vaikka ne olisi pitänyt jättää Puolustusvoimille.

”Kutsuntatilaisuudessa kuljin vain, mistä ovesta käskettiin. Ovien takana aina joku ukko kysyi jotain tai lääkäri koputti polvea ja teki merkintöjä papereihin. Viimeisessä huoneessa oli tarkoitus, että hommaa hoitava upseeri olisi ottanut paperinivaskan minulta, mutta jotenkin se jäi tekemättä ja kaikki paperit jäivät minulle”, Miettinen sanoo.

”Homma näytti minusta siltä, että kaikki menee ihan ok.”

Myöhemmin abiristeilylle lähtiessään Miettinen havaitsi, että kaikki ei tosiaan mennyt kuten piti.

Passin tarkastanut virkailija nimittäin havaitsi, että Miettinen oli etsintäkuulutettu.

”Muistan sen, kun hänelle tuli jotenkin kauhistunut ilme. Sitten hän vetäisi salamannopeasti kiinni sen pienen luukun, jonka kautta passi annetaan”, Miettinen muistelee.

Tämän jälkeen virkailija soitti lyhyen puhelun, eikä kestänyt kauankaan, kun paikalle tuli kaksi rajavartiolaitoksen henkilöä.

”He tarttuivat takaapäin käsikynkästä kiinni niin, että jalkani nousivat varmaan kymmenen senttiä ilmaan”, Miettinen kertoo.

”He veivät minua käsikynkässä johonkin koppiin odottelemaan. Yritin siinä sitten kysellä, että anteeksi hyvät herrat, mutta saisinko kysyä, mistä oikein on kysymys. He totesivat vain, että kiinni jäit ja kohta tulee poliisi hakemaan.”

Paikalle tulleet poliisit veivät Miettisen Pienellä Roobertinkadulla sijainneeseen putkaan kuulusteluja varten, Miettinen kertoo.

”Mietin, että tämä päivä on aivan täydellinen farssi.”

Kuulusteluissa Miettinen selitti tilanteen ja kehotti poliiseja soittamaan kotiin vanhemmilleen, jotka voisivat kaivaa esiin kutsunnoissa mukaan tarttuneet paperit. Näin tehtiin ja selvisi, ettei Miettinen ollut tehnyt mitään väärää.

Aikaa oli kulunut kuulustelussa sen verran vähän, ettei laiva ollut ehtinyt vielä lähteä. Miettinen saikin poliisikyydin takaisin terminaaliin ja pääsi vielä abiristeilylleen.

HS pyysi verkkokyselyssä lukijoilta kokemuksia tilanteista, joissa kutsuntojen väliin jättäminen on aiheuttanut heille hankaluuksia. Tässä jutussa siteeratut vastaukset ovat niiltä vastaajilta, joiden yhteystiedot ovat toimituksen tiedossa.

Eräs vastaaja kertoo pojastaan, joka oli saanut kutsuntakirjeen muutamia vuosia sitten. Kirje ei kuitenkaan tavoittanut poikaa, sillä perhe on asunut jo vuosia Yhdysvalloissa. Myöhemmin heinäkuisella Suomen vierailulla passia anoessa heitä kehotettiin ottamaan yhteyttä poliisiin ja selvisi, että poika on etsintäkuulutettu

Paniikki! Monta päivää meni, kun heinäkuussa Suomi on kiinni. Lopullisesti asia selvisi Santahaminan portin viereisessä rakennuksessa ja hän sai lykkäystä. Meidän lentokone lähti neljä tuntia myöhemmin Yhdysvaltoihin.

Toinen vastaaja kertoo, että hän osallistui kutsuntoihin, mutta oli etsintäkuulutettuna, koska ei ollut toimittanut lääkärintodistusta lykkäyksen jälkeen.

Hoidin sitten lääkärintodistuksen kun sain ensimmäisen vapaan ajan opiskelijaterveydenhuollosta, jolloin etsintäkuulutus oli ollut voimassa kai noin kuukauden. Toimitin sen Puolustusvoimien toimistolle ja sain etsintäkuulutuksen pois. Parin kuukauden sisään sain rikkinäisen kirjeen Puolustusvoimilta, jossa ilmoitettiin kutsunnoista ja pyydettiin toimittamaan lääkärintodistus.

Osallistuin kutsuntoihin vuonna 2014 ja sain kaksi vuotta lykkäystä. Vuonna 2016 en mennyt, olin terveydellisesti ja elämänhallinnallisesti rikki. En hakenut lupaa poissaoloon. Tästä koitui 60e sakkosanktio vuonna 2017, kun poliisi kyseli papereita humalaiselta seurueelta kevätaamuna jossa olin mukana. He veivät minut asemalle sakon kirjoitusta varten. Seuraavan kerran poliisi törmäsi minuun vuoden 2022 kesällä, ja antoi määräyksen mennä kutsuntoihin elokuussa. Olin siis ollut etsintäkuulutettuna noin 5 vuotta.

Jussi Miettinen joutui käymään poliisikuulustelujen jälkeen vielä uusintakutsunnoissa

”Siellä minulle todettiin, että harvoin täällä A-miehiä näkee.”

A viittaa palveluskelpoisuusluokkaan. A-luokassa olevat sopivat kaikkiin tehtäviin.

Lopulta armeija sujuikin mukavimmalla mahdollisella tavalla teknillisessä koulussa ja Draken-hävittäjien apumekaanikkona, Miettinen kertoo.

”Jos ei muuta, niin jäipähän tästä tarina kerrottavaksi jälkipolville.”

Oikaisu 30.1.2023 kello 9.10: Artikkelista poistettu kohta, jossa Miettinen kertoo poliisien sanoneen hänen jääneen kiinni asekarkuruudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat