Kaikki Suomen sähkö kuluu sähköautoihin ja pari muuta havaintoa

Sähkökriisi on ollut kiehtova matka energiantuotannon termeihin ja sosiaalisen median totuuksiin.

28.1. 2:00 | Päivitetty 28.1. 9:28

Kulunut talvi on ollut sähkölämmittäjälle piinaava. Mutta se on ollut myös opettavainen. Olen syventynyt energiantuotannon kiehtovaan termistöön ja päässyt samalla ikimuistoiselle matkalle sosiaalisen median lopullisiin totuuksiin. Olen oppinut ainakin seuraavat asiat:

Tuulivoima. Tuulivoima on järkevä tapa tuottaa sähköä, kunhan voimalat kattavat koko valtakunnan sähköntarpeen myös silloin, kun ne eivät pyöri.

Sähköauto. ”Sähkövatkaimet” käyttävät yli 300 prosenttia kaikesta Suomessa kulutetusta sähköstä, eikä niillä siitä huolimatta pääse postilaatikkoa pidemmälle.

Olkiluoto. Paikka, jossa säröilevän syöttövesipumpun ympärille rakennetaan 15 vuodessa voimalaitos, joka valmistuttuaan joko tuottaa sähköä tai sitten ei tuota.

Energiasää. Jee! Vaakaräntää! Palju päälle!

Vesivoima. Jälleen yksi muistutus siitä, että kaikkien olisi syytä syntyä norjalaisiksi.

Halvat tunnit. Se hetki, kun heräät yöllä kolmelta ja ajattelet ensimmäisenä, että on laitettava janssoninkiusaus uuniin ja mentävä saunaan.

Polttopuiden tulisi olla ilmaisia.

Pörssisähkö. Tapa hankkia puoli-ilmaista sähköä, jos olet insinööri tai elät maailmassa, jossa ei ole vuorokaudenaikoja.

Polttopuut. Mitä? Missä? Onko myydä? Maksan mitä pyydät ja tulen heti hakemaan! Voin kaataa itse!

Mottihinta. Polttopuiden tulisi olla ilmaisia, sillä puita kasvaa metsässä ja niiden työstäminen poltettavaan muotoon on metsänomistajalle mukavaa hyötyliikuntaa.

Sähkötuet. Kirurgintarkka ja johdonmukaisesti toteutettu täsmäoperaatio, jonka rinnalla kalpenevat niin kuukävely kuin Normandian maihinnousukin.

Ilmalämpöpumppu. Erinäisten vinkkimiesten huolesta päätellen suomalaiset käyttävät ilmalämpöpumppuja lähinnä sähköpatterien ja tulisijojen lämmittämien asuntojen viilentämiseen.

Pienhiukkaset. Nostalginen tuoksu, joka syrjäyttää joko kaiken tai suurimman osan hengitysilmasta kaikilla Suomen pientaloalueilla.

Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Oikaisu 28.1. kello 9.27: Poistettu jutusta maininta siitä, että Olkiluoto olisi paikkakunta. Olkiluoto kuuluu Eurajoen kuntaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat