Ähtäri päätti palauttaa pandat Kiinaan

Suunniteltu viiden miljoonan euron valtioavustuspaketti vedettiin pois.

27.1. 9:07 | Päivitetty 27.1. 12:54

Ähtärin eläinpuiston hallitus päätti perjantaina aloittaa kahden isopandan palautusprosessi Kiinaan.

”Päätös on tehty eläinpuiston 25. tammikuuta saaman tiedon pohjalta, jossa suunniteltu viiden miljoonan euron valtion avustuspakettiesitys on vedetty pois lisäbudjetista”, Ähtärin eläinpuiston tiedotteessa kerrotaan.

Eläinpuiston mukaan lopullinen päätös pandojen luovuttamisesta tehdään seuraavassa eläinpuiston hallituksen kokouksessa 28. helmikuuta.

Eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Risto Sivosen kertoo tiedotteessa, että koronapandemia vähensi eläinpuiston kävijämääriä, mikä on vaikeuttanut sen toimintaa. Sivosen mukaan kävijämäärät eivät ole palautuneet entiselleen.

”Pandakaksikon hyvinvoinnista ei tingitä, ja sen vuoksi palauttamisvalmistelut on nyt käynnistetty”, eläinpuisto sanoo tiedotteessa.

Pandojen asema nousi julkiseen keskusteluun, kun valtiovarainministeriö esitti, että niiden pelastamiseksi myönnettäisiin valtion ensimmäisessä lisätalousarviossa viisi miljoonaa euroa.

Lue lisää: Valtio on käyttämässä kahteen pandaan enemmän rahaa kuin saimaan­norpan ja naalin suojeluun

Keskiviikkona maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) ilmoitti, että ehdotus viidestä miljoonasta eurosta vedetään pois, ja pandojen jatkoa alkaa selvittää virkatyöryhmä.

Lue lisää: Ministeri Kurvinen: Ehdotus pandojen rahoittamisesta viidellä miljoonalla vedetään pois

Vuonna 2017 Ähtärin eläinpuisto ja Kiinan metsähallinto allekirjoittivat lajiensuojelusopimuksen, joka tähtää isopandojen geenivaraston ylläpitämiseen. Isopandat Lumi ja Pyry tuotiin Suomeen vuonna 2018.

”Pandojen suojelusopimus voidaan tulkita Suomen ja Kiinan valtioiden väliseksi raamisopimukseksi, mikä tarkoittaa nähdäksemme sitä, että Suomi on sitoutunut pandojen vuokra-aikaan Suomessa”, Sivonen sanoo eläinpuiston tiedotteessa.

”Koemme, että olemme jääneet lähes sukupuuttoon metsästettyjen pandojen suojelun kanssa yksin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat