Oti: Joka toisen kuolonkolarin taustalla kuljettajan terveys

Onnettomuustietoinstituutin mukaan neljännes kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien kuskeista olisi voitu määrätä ajokieltoon terveyssyistä.

Yli joka toisen kuolemaan johtaneen liikenneonnettomuuden taustalla on terveyssyy.

29.1. 17:42

Yli joka toisen kuolemaan johtaneen liikenneonnettomuuden taustalla on terveyssyy, tiedottaa onnettomuustietoinstituutti (Oti). Raportin mukaan vuonna 2021 kuolonkolareissa, joissa onnettomuuden aiheutti moottoriajoneuvon kuljettaja, 58:ssa prosentissa taustalta löytyi ajoterveysriski ja puolessa tapauksista kuljettajan terveydellä oli ”erittäin vahva” yhteys onnettomuuteen.

Merkittävimmät ajoterveyteen vaikuttavat sairaudet ovat Otin mukaan sydän- ja verisuonitaudit, päihderiippuvuus ja muut mielenterveysongelmat.

Alle 40 prosentissa tapauksissa onnettomuuskuljettajalla ei ollut diagnoosia sairaudesta, jonka olisi katsottu vaikuttaneen keskeisimmin onnettomuuteen.

Monella riskikuljettajalla ei kuitenkaan ollut näiden terveydentilan mukaista diagnoosia. Usein kuljettajat jättävät itse ilmoittamatta terveyteensä liittyviä riskejä.

”Uudet kuljettajat eivät ajokorttia hankkiessaan ilmoita oleellisia sairauksiaan, ja toisaalta vanhemmat kuljettajat peittelevät iän myötä tulleita vaivojaan”, kertoo Otin teknologiapäällikkö Tapio Koisaari tiedotteessa.

Osa kuljettajista oli myös jatkanut ajamista, vaikka näillä ei ollut ajo-oikeutta. Viidenneksellä niistä onnettomuuskuskeista, joilla oli merkittävä terveydellinen riski, ei ollut kolarihetkellä ajo-oikeutta.

Neljännes riskikuljettajista olisi voitu terveysperustein määrätä ajokieltoon.

”Karkeasti arvioiden ehkä noin neljännes ajoterveysriskin omanneista kuljettajista olisi voitu määrätä ajokieltoon terveydenhoidossa ilmenneiden seikkojen vuoksi. Erityisesti psykiatrisista sairauksista kärsivien ajoterveyden arviointia tulisi kehittää”, sanoo Koisaari.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat jokaisen kuolemaan johtaneen tieliikenneonnettomuuden Suomessa. Tutkinnassa on mukana myös lääkäri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat