Opettajat ovat valmiita sallimaan tekoälyn, jos käytölle asetetaan rajat

Verkkokyselyyn vastanneista opettajista vain alle kymmen prosenttia kieltäisi tekoälyn käytön omassa luokassaan.

Suurin osa kyselyyn vastanneista opettajista toimii perusopetuksessa.

31.1. 14:47

Suomalaiset opettajat ovat varovaisen myönteisiä tekoälyn käyttöön opetuksessa, selviää Freeedin toteuttamasta verkkokyselystä.

Freeed on vuonna 2018 perustettu opetusalan ammattilaisten digitaalinen yhteisöpalvelu, jossa on tällä hetkellä yli 200 000 jäsentä.

Kysely toteutettiin verkkokyselynä 18.–27. tammikuuta. Kyselyyn vastasi noin 2 070 opettajaa Suomesta, Italiasta ja Espanjasta. Vastaajista noin 320 oli Suomesta. Suurin osa vastanneista toimii perusopetuksessa.

Vastausten perusteella opettajat suhtautuvat tekoälyyn myönteisesti. Vastaajista vain alle kymmen prosenttia kieltäisi tekoälyn käytön omassa luokassaan.

Suomalaisista opettajista lähes 40 prosenttia kertoi jo kokeilleensa tekoälysovelluksia opetuksensa tukena. Yli 60 prosenttia kertoi uskovansa, että tekoäly tuo positiivisia mahdollisuuksia opetukseen.

Kyselyyn tulleissa avovastauksissa yksi opettaja kertoo kannattavansa tekoälyn käyttöä, jos se hyödyntää oppimista eikä päinvastoin. Toisaalta sama opettaja myöntää, että osa oppilaista tulee varmasti käyttämään tekoälyä vain siksi, ettei tarvitse itse tehdä läksyjä.

Toinen opettaja pohtii sitä, että tekoäly voisi tehdä kotona tai itsenäisesti tehtävistä esseetyyppistä tehtävistä epätarkoituksen­mukaisia.

Tekoälyä voi käyttää muun muassa uuteen teemaan tutustuessa, kielenhuollossa tai ideoidessa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu kertoi viime viikolla sallivansa käytön juuri näissä raameissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat