Pekka Katajaan kohdistuneesta väkivallasta kuuden vuoden vankeustuomio

Nelikymppinen mies sai tuomion avunannosta murhan yritykseen.

Pekka Kataja joutui väkivallanteon uhriksi kotonaan 17. heinäkuuta 2020.

31.1. 12:34 | Päivitetty 31.1. 13:13

Vaasan hovioikeus tuomitsi tiistaina yhden miehen ehdottomaan vankeuteen avunannosta väkivallantekoon, joka kohdistui perussuomalaisten vaalipäällikkönä toimineeseen Pekka Katajaan.

Juha Kalevi Lindroos, 43, sai kuuden vuoden ehdottoman vankeustuomion avunannosta murhan yritykseen ja avunannosta törkeään kotirauhan rikkomiseen.

Keski-Suomen käräjäoikeus oli aiemmin vapauttanut syytetyn syytteistä. Hovioikeus määräsi hänet nyt vangittavaksi.

Pekka Kataja joutui väkivallanteon uhriksi kotonaan 17. heinäkuuta 2020.

Kaksi miestä tuli hänen ovelleen valepaketin kanssa ja kertoi, että he toivat perussuomalaisten materiaalia. Kun Kataja avasi oven, tekijät iskivät häntä vasaralla yli 20 kertaa ja myös potkivat maassa makaavaa Katajaa.

Hovioikeus katsoi, että teolla on ollut poliittinen motiivi.

Syyttäjät vaativat Lindroosille rangaistusta ensisijaisesti murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta sekä toissijaisesti avunannosta niihin.

Hovioikeus päätyi tuomitsemaan miehen toissijaisten vaatimusten mukaisesti eli avunannosta rikoksiin.

Oikeudenkäynnissä oli kyse pitkälti siitä, mitä tietyistä riidattomista asioista voi päätellä miehen mahdollisesta osallisuudesta tekoon. Syyttäjien esittämä näyttö ei suoraan osoittanut, että Lindroos olisi ollut tekopaikalla ja kohdistanut väkivaltaa Katajaan.

Miehen sormenjäljet olivat löytyneet valepaketista, jonka hyökkääjät toivat Katajalle. Lisäksi miehen asunnolta löytyi vastaavanlaista teippiä, jota oli paketissa. Myös miehen auto ja hyökkääjien käyttämä auto olivat samankaltaisia.

Hovioikeus katsoi, että näytön perusteella jää varteenotettava epäily siitä, että mies olisi syyllistynyt tekijänä rikoksiin. Sen sijaan hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen avunantoon rikoksissa.

Hovioikeuden mukaan teossa käytetty voimakas väkivalta on osoittanut sitkeää surmaamispyrkimystä. Tekijöiden tarkoituksena oli hovioikeuden mukaan aiheuttaa uhrille voimakasta kipua ennen tämän kuolemaa.

Hyökkäys tuli Katajalle yllätyksenä, minkä vuoksi hän oli käytännössä heti alusta lähtien puolustuskyvytön kahta hyökkääjää vastaan.

Hovioikeus määräsi Lindroosin maksamaan Katajalle noin 40 000 euroa korvauksia muun muassa kivusta, kärsimyksestä ja pysyvästä haitasta.

Teosta epäiltiin aikoinaan myös Jyväskylän entistä kaupunginvaltuutettua Teemu Torssosta. Torssonen on aiemmin kuulunut perussuomalaisiin, mutta hänet on sittemmin erotettu puolueesta.

Syyttäjät eivät kuitenkaan nostaneet Torssosta vastaan syytettä, koska heidän mukaansa näyttöä siitä, että hän olisi osallistunut väkivaltahankkeeseen. Edes lisätutkinta ei tuonut uutta näyttöä asiassa.

Sen sijaan Vaasan hovioikeus vahvisti tiistaina Torssosen toisesta asiasta saaman vuoden ja viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Tuomio tuli törkeästä pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta, ampuma-aserikoksesta ja lievästä ampuma-aserikoksesta.

Tuomion mukaan Torssonen löi toista miestä useita kertoja nyrkillä ja kivellä kohti päätä Kaunisharjun satamassa Jyväskylässä toukokuussa 2020.

Torssosen mukaan toinen mies oli aloittanut tönimisen, ja hän vain vastasi tönäisyyn. Oikeuden mukaan väkivallan aloitti kuitenkin Torssonen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat