”Kukaan ei auttanut pappaa” – Nainen pelasti päivän, kun vanhus ei päässyt ulos parkki­hallista

Senioreilla tai liikuntaesteisillä voi tulla parkkihallissa kiire, kun pysäköintitiketillä on aikaraja. Uusi keksintö voi helpottaa heidän elämäänsä.

Seniorille tai liikuntaesteille matka maksupäätteeltä portille voi kestää tovin. Kuvassa Triplan parkkihalli Helsingissä.

3.2. 15:59

Katumaasturin kuljettaja oli ajautunut kiusalliseen tilanteeseen Lahden maanalaisessa toriparkissa.

Hän heilutti kättä toisella kaistalla kulkeville autoilijoille, mutta kukaan ei pysähtynyt. Toista kaistaa ajavat pääsivät portista ulos, mutta vanha liikuntaesteinen mies oli jumiutunut puomin eteen.

”Seurasin hetken. Kukaan ei ajanut hänen peräänsä jonoon vaan he menivät toista kautta. Portti aukesi heille, eikä kukaan jäänyt auttamaan pappaa”, muistelee Hilkka Ruusunen.

Silloin Ruusunen astui ulos autosta.

”Menin hänen luokseen kysymään, onko teillä joku ongelma”, Ruusunen muistelee noin vuoden takaisia tapahtumia, jotka hän haluaa nyt jakaa suurelle yleisölle.

Mies ei ollut saanut hallista ulosajoon oikeuttavaa lappua osumaan laitteessa olevaan reikään, mikä olisi avannut puomin. Hänen asiaa yrittäessään lappu oli vanhentunut. Lahden toriparkissa on 15 minuutin aikaraja poistumiselle.

”Neuvoin hänelle, miten maksupäätteen nappulaa painamalla soitetaan asiakaspalveluun. Siellä oli erittäin ystävällinen palvelu”, Ruusunen kertaa.

Asiakaspalvelu avasi portin, mutta samalla Ruususen oma poistumislappu vanheni. Hänkin joutui pirauttamaan apua. Kaksikon kamppaillessa laitteiden ja puomien kanssa toisella kaistalla autot vain ajoivat ulos.

”Kanssaihmiset voisivat vähän pysähtyä miettimään. Kaikki näkivät alkuperäisen tilanteen. Ei voi niin kiire olla, ettei ehtisi toista auttamaan ja neuvomaan.”

Kiperät tilanteet pysäköintihalleissa ovat tuttuja Invalidiliiton sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija Riitta Saksaselle. Hän edistää liiton painopistettä: yhdenvertaista liikkumista.

”Ei siellä [hallissa] kukaan huvikseen jonota. Jokainen pyrkii selviämään haasteista omien rajoitteidensa puitteissa, ja meidän täytyy hyväksyä nämä asiat ja nähdä ne realiteetit.”

Hän muistuttaa, että liikuntaesteinen ei voi vain ”kipaista kaupassa”, vaan halliin tulo, paikan etsintä, lippuautomaatin käyttö ja poistuminen vievät aikaa. Siksi hän toivoo kanssa-autoilijoilta ymmärrystä.

Lahden tapauksen puomiongelman hän tunnistaa heti.

”Vaikka miten nätisti peilit hipoen ajaisit puomille, jossa lippu näytetään tai tuupataan koneeseen, niin se etäisyys voi olla liian pitkä.”

Monissa halleissa on jo kamerat, jotka kuvaavat rekisterikilven tullessa ja lähtiessä. Tällöin auton ikkunasta ei tarvitse kurotella lappujen kanssa. Puomit avautuvat itsestään ja lasku juoksee kännykkäsovelluksen kautta.

”Se on kerta kaikkiaan hyvä ratkaisu. Paljon on sellaisia liikuntarajoitteisia ihmisiä, jotka eivät pysty toimitaan nopeasti. Poistumisaika saattaa mennä ohitse”, sanoo Hilkka Ruusunen.

Myös Invalidiliiton Saksanen pitää kameraratkaisusta, mutta muistuttaa, että kaikkien digitaidot tai hienomotoriikka eivät riitä käyttämään kännykän pysäköintisovellusta. Eri halleissa voi myös olla eri sovellukset.

Lahden toriparkissa on 600 pysäköintipaikkaa maan alla. Se valmistui vuonna 2015 kaupungin keskustaan.

Toriparkin omistaa kaupungin tytäryhtiö Lahden pysäköinti. HS ei tavoittanut pysäköintiyhtiön johtoa puhelimitse.

Lahdessa kaiken ratkaisi lopulta hyvin arkinen teko: Apusoitto. Hilkka Ruusunen antaa ”täyden kympin” napeille, joista saa puheyhteyden asiakaspalveluun.

”Kerran jäin yhdessä hallissa suustani kiinni tutun kanssa ja sitten aika meni ohitse. Soitin palveluun, selvitimme asiaa ja sieltä ystävällisesti avattiin portti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat