Orion: Lakot voivat uhata lääkkeiden saatavuutta

Kolmipäiväiset lakot teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa alkoivat. Lakon piirissä ovat muun muassa kaikki lääkeyhtiö Orionin lääkevalmistetehtaat.

Teollisuusliiton lakkovahteja lääkeyhtiö Orionin tehtaan edustalla Espoossa keskiviikkona 1. helmikuuta.

1.2. 7:44 | Päivitetty 1.2. 9:43

Teollisuusliiton lakot voivat aiheuttaa ongelmia lääkkeiden saatavuudelle.

Kolmipäiväiset lakot teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa alkoivat keskiviikkona. Puoliltaöin alkaneen lakon piirissä on 50 toimipaikkaa teknologiateollisuudessa, kemian perusteollisuudessa, muovituoteteollisuudessa ja kemian tuoteteollisuudessa.

Lakkoon kuuluu muun muassa ABB-yhtymän toimipaikkoja, lääkeyhtiö Orionin tehtaita sekä Outokummun terästehdas Torniossa. Lakon kohteena olevissa työpaikoissa joissa työskentelee noin 7 200 ihmistä.

Lue lisää: Lakkovahdit päivystivät ABB:n porteilla Helsingissä – Teknologiateollisuuden ja kemian­teollisuuden lakko alkoi

Lakko voi olla haaste lääkkeiden toimitusvarmuudelle, jonka tilanne alalla on jo ennestäänkin tiukka, kertoi lääkeyhtiö Orionin viestintäjohtaja Terhi Ormio HS:lle tiistai-iltana sähköpostitse.

Lakko koskee työntekijöiden osalta Orionin kaikkia lääkevalmistetehtaita sekä vaikuttavien aineiden tehtaita.

”Osassa tuotteita varastot riittävät joksikin aikaa, mutta osassa tuotteista lääkkeiden saatavuus on jo ennen lakkoakin ollut tavallista alemmalla tasolla pitkien toimitusketjujen, logististen haasteiden ja maailmantilanteen vuoksi”, Ormio sanoo.

”Valitettavasti tuotepuutteita voi aiheutua.”

Ormio ei keskiviikkoaamuna kommentoinut tarkemmin, minkä tuotteiden osalta mahdollisia lääkepuutteita voisi esiintyä lakon seurauksena. Vaikutukset lääkkeiden saatavuuteen riippuvat pitkälti siitä, jäävätkö lakot kolmeen päivään.

”Flunssalääkkeiden osalta on ollut haasteita jo ennen lakkoa, koska on ollut paljon erilaisia infektioita liikkeellä ja kysyntä on ollut kovaa. Niissä on ollut jo nyt toimitushaasteita monilla toimijoilla”, hän sanoo puhelimitse.

Kriittisimpiä kohteita, joihin nyt alkanut lakko osuu, ovat Orionin tytäryhtiön Fermionin tehtaat Oulussa ja Hangossa. Niissä valmistetaan useita maailmanlaajuisesti toimitettavia lääkkeiden vaikuttavia aineita. Tuotannon keskeytyminen voi siis vaikuttaa lääkkeiden saatavuuteen myös muualla kuin Suomessa.

”Olemme maailmanlaajuisesti ainoa toimittaja joillekin todella kriittisille, kuten syöpälääkkeiden, vaikuttaville aineille. Näissä tehtaissa lakon vaikutukset eivät rajaudu kolmeen päivään, vaan tehtaan seisaukseen alas- ja ylösajoineen voi mennä yli viikkokin”, Ormio sanoo.

Teollisuusliiton, Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ja Ammattiliitto Pron lakot ovat tämän työmarkkinakierroksen ensimmäiset, mutta lisää lakkoja on luvassa, jos ratkaisua työriitoihin ei synny.

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden työriitoja soviteltiin vielä tiistaina, mutta ratkaisua ei syntynyt.

Liitot ovat antaneet useita muitakin lakkovaroituksia, ja seuraavat lakot häämöttävät jo ensi viikolla.

”Lääkkeiden saatavuustilanne on ollut haastava jo aiemminkin. Nyt jää nähtäväksi, että jos lakot pitkittyvät, niin hankaloituuko lääkkeiden saatavuus entisestään, mikäli potilaiden kannalta valitettavia tuotepuutteita lakon seurauksena aiheutuisi”, Orionin Ormio sanoo.

Työriitojen sovittelu jatkuu Teollisuusliiton osalta perjantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat