Työryhmä selvittää perustuslain muutostarpeita: Taustalla huoli oikeus­laitoksen riippu­mattomuudesta

Oikeusalan vaikuttajat ovat huolestuneet siitä, voivatko poliitikot vaikuttaa oikeuslaitoksen toimintaan liian helposti.

Oikeusministeriön työryhmän on määrä antaa mahdolliset esityksensä perustuslain uudistamiseksi ja muiksi lakimuutoksiksi vuoden 2025 helmikuun loppuun mennessä.

2.2. 13:03 | Päivitetty 2.2. 13:27

Oikeusministeriön työryhmä alkaa selvittää, pitääkö perustuslakia muuttaa oikeuslaitoksen riippumattomuuden takaamiseksi.

Oikeusalan vaikuttajat ovat viime vuosina nostaneet esiin mahdollisen tarpeen uudistaa perustuslakia, jotta tuomioistuinten riippumattomuus voidaan taata Suomessa. Työryhmän varapuheenjohtaja, oikeusministeriön ylijohtaja Antti Leinonen kertoo, että työryhmän selvitystyön on määrä osaltaan vastata tähän keskusteluun.

Leinonen ei halua ennakoida sitä, tuleeko työryhmä esittämään perustuslain uudistamista.

”Seuraavan hallituksen ohjelma ja linjaukset vaikuttavat ratkaisevasti siihen, mitä työryhmässä tullaan tekemään”, Leinonen sanoo.

Huoli oikeuslaitoksen riippumattomuuden kestävyydestä nousi julkiseen keskusteluun keväällä 2021. Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi totesi tuolloin, että Suomessa pitäisi käynnistää selvitys tuomioistuinten riippumattomuuden takeista.

Häntä huoletti, että Suomessa voisi nousta valtaan epädemokraattisesti toimiva hallitus, joka voisi yrittää murtaa tuomioistuinten riippumattomuuden ja ohjata siten sen toimintaa.

Kuusiniemen mukaan hallitus voisi halutessaan esimerkiksi muuttaa tuomarikuntaa itselleen lojaaliksi lisäämällä tuomareiden määrää voimakkaasti ja pakottamalla aiempaa tuomarikuntaa eroamaan alentamalla eläkeikää.

Uhkakuvaa voisi torjua säätämällä perustuslaissa keskeisten oikeusalan toimijoiden asemasta nykyistä perusteellisemmin.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on samoilla linjoilla Kuusiniemen kanssa. Asianajajaliitto ja Tuomioistuinvirasto vaativat puolestaan tammikuun lopussa yhteisessä tiedotteessaan, että perustuslain korjaustarve pitää kirjata seuraavaan hallitusohjelmaan.

Perustuslain muutostarpeiden arviointi on vain osa uuden työryhmän tehtäviä. Keskiviikkona nimitetyn työryhmän tarkoituksena on vahvistaa oikeusvaltiota ja kehittää oikeuslaitosta.

Työryhmän toimikausi kestää vuoden 2027 loppuun asti.

Työryhmän on kuitenkin määrä antaa helmikuun loppuun 2025 mennessä arvionsa siitä, pitääkö perustuslakia ja muuta lainsäädäntöä muuttaa oikeuslaitoksen riippumattoman takaamiseksi. Lisäksi sen pitää antaa samalla mahdolliset ehdotuksensa lainmuutoksiksi.

Aikataulu mahdollistaisi sen, että jos työryhmä esittäisi perustuslain uudistamista, kevään eduskuntavaalien jälkeen valittava uusi hallitus ja eduskunta ehtisivät käsitellä asian osaltaan.

Perustuslain muutosehdotukset olisi ennen niiden voimaantuloa hyväksyttävä vielä sitä seuraavassakin eduskunnassa, jos ehdotuksia ei käsitellä kiireellisinä.

Työryhmän puheenjohtajana toimii Tuomioistuinviraston johtokunnan puheenjohtaja, korkeimman oikeuden oikeusneuvos Mika Ilveskero. Varapuheenjohtajiksi on nimitetty valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto ja oikeusministeriön ylijohtaja Antti Leinonen.

Lisäksi työryhmässä on jäseniä myös muun muassa korkeimmasta hallinto-oikeudesta, Turun hovioikeudesta, Asianajajaliitosta, Rikosseuraamuslaitoksesta, työtuomioistuimesta ja Ulosottolaitoksesta.

Oikaisu 2.2.2023 kello 13.26: Korjattu juttuun, että keskustelu oikeuslaitoksen riippumattomuuden kestävyydestä nousi julkisuuteen keväällä 2021.

Lue lisää: Kestäisikö Suomen oikeuslaitos hallituksen hyökkäyksen?

Lue lisää: Pitäisikö perustuslaissa olla kohtia, joita eduskunta ei voi muuttaa?

Lue lisää: Oikeusministeri Henriksson aikoo pohtia, voiko osan perustuslain pykälistä lukita lainsäätäjien ulottumattomiin

Lue lisää: Suomessa pitää arvioida, kestääkö tuomio­istuinten riippumattomuus mahdolliset vallan­pitäjien hyökkäykset, sanoo oikeus­ministeri

Lue lisää: Suomen tuomioistuinten riippumattomuus ei välttämättä kestäisi epä­demokraattisesti toimivaa hallitusta – KHO:n presidentin mielestä asiasta on käynnistettävä pikaisesti selvitys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat