Epilepsialääke Rivatrilia ja diabeteslääke Ozempicia ei ole vieläkään saatu riittävästi Suomeen, kertoo jaostopäällikkö ja yliproviisori Johanna Linnolahti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta (Fimea).
Rivatrilin saatavuusongelmat alkoivat jo lokakuun alussa. Lääkettä ei saada maahan lainkaan.
Etenkin Rivatrilin saatavuushäiriötä on pidetty huolestuttavana, sillä yksikään lääke ei ole täysin valmistetta vastaava. Lääkettä käytetään Suomessa ensisijaisesti epilepsian hoitoon, mutta myös esimerkiksi paniikkihäiriöön sekä neurologiseen dystoniaan eli aivojen liikesäätelyn häiriöön.
Lääke aiheuttaa riippuvuutta ja vieroitusoireita. Epileptikoille lääkkeen vähentämisestä voi seurata epilepsiakohtauksia.
Saksalaisen lääkeyhtiön Cheplapharm Arzneimittelin mukaan häiriöiden piti alun perin päättyä tammikuun lopulla.
Kun Fimea tiedusteli tilannetta, yhtiö ilmoitti häiriön jatkuvan helmikuun loppuun. Linnolahden mukaan on mahdollista, että häiriöt jatkuvat vielä tätäkin pidemmälle.
Rivatrilia korvaavia lääkkeitä ovat esimerkiksi klonatsepaamia sisältävät Rivotril ja Clonazepam tablets, USP. Näillä ei ole myyntilupaa Suomessa, mutta Fimea on antanut valmisteille määräaikaiset erityisluvat. Kyse ei kuitenkaan ole rinnakkaisvalmisteesta, vaikka vaikuttava aine onkin sama. Lääkäri voi määrätä erityislupavalmisteita reseptillä.
”Rinnakkaisvalmisteitakin on ollut heikosti saatavilla lokakuusta asti. Tarvittava määrä on niin suuri, että pienillä myyntiluvattomilla erillä ei sitä paikata.”
Rivotrilia myydään 0,5 ja 2 milligramman vahvuisina. Torstaina pienintä vahvuutta ei ollut Apteekkariliiton jäsenapteekkien lääkehakupalvelun mukaan saatavilla. Suurempaa vahvuutta oli saatavilla satunnaisissa apteekeissa eri puolella Suomea.
Clonazepam tablets, USP:tä myydään 0,5 ja 2 milligramman vahvuisina. Molempia oli torstaina saatavilla satunnaisissa apteekeissa eri puolella maata.
Lisäksi Fimea myönsi lokakuussa lääkeyhtiölle myös poikkeusluvan, jonka mukaan Rivatrilin 0,5 milligramman vahvuista lääkettä voidaan tuoda Suomeen myös ruotsalaisessa pakkauksessa. Tämäkään ei ole kohentanut tilannetta paljoa.
”Saatavuusongelmia on muuallakin Euroopassa. Tilannetta hankaloittaa se, että akuutissa saatavuusongelmatilanteessa osalla maista on lupa estää maassaan tuotettujen rinnakkaistuotteiden vientiä toisiin EU-maihin.”
””Ihmiset soittelevat ja kyselevät, joko sitä on.”
Ozempicia on saatu Suomeen, mutta ei yhtä paljon kuin sille on kysyntää.
Tanskalaisen Novo Nordisk -lääkeyhtiön esitäytetyt kynät on tarkoitettu tyypin 2 diabetekseen hoitoon. Diabetesta sairastavien määrä on kasvanut. Lisäksi saatavuutta heikentää se, että lääkettä käytetään myös laihduttamiseen.
”Valmistajan kapasiteetti on rajallinen ja valmistajalla on vielä patentti voimassa”, Linnolahti sanoo. Rinnakkaisvalmistetta ei näin ollen ole kaupan.
Lääkeyhtiö arvioi aiemmin, että saatavuushäiriöt hellittävät tammikuun alkupuolella. Nyt häiriöiden arvioidaan kestävän heinäkuun alkuun.
Suomessa osa käyttäjistä on jo vaihtanut Ozempicin tablettimuotoiseen diabeteslääkkeeseen.
Viestintäjohtaja Erkki Kostiainen Apteekkariliitosta kertoo, että apteekkeihin eri puolelle Suomea tulee kuitenkin toistuvasti kyselyjä Ozempicista.
”Ihmiset soittelevat ja kyselevät, joko sitä on”, Kostiainen sanoo.
Ozempicia myydään 0,25, 0,5 ja 1 milligramman vahvuisina.Torstaina liiton lääkehaun mukaan mukaan kumpaakaan vahvuutta ei löytynyt apteekeista.
Saatavuushäiriöitä on tällä hetkellä myös muun muassa amoksisilliinia ja klavulaanihappoa sisältävissä antibiooteissa kuten Amorion compissa ja Amoxin compissa. Pula johtuu talvikauden infektiokaudesta.
Ensimmäisessä on saatavuushäiriöitä huhtikuun puoleenväliin ja jälkimmäisessä helmikuun loppuun. Koska lääkkeet ovat Suomessa velvoitevarastoitavia, niitä löytyy yhä varastosta. Lisäksi lääkäri voi määrätä rinnakkaisen antibioottivalmisteen.
””Apteekkiin kannattaa mennä jo siinä kohtaa kun lääkettä on vielä kotona jäljellä.”
Myös muissa lääkkeissä rinnakkaisvaihtoja joudutaan tekemään, Linnolahti sanoo. Esimerkiksi lasten kipu- ja kuumelääkkeissä.
"Lääkkeitä on kuitenkin pääsääntöisesti saatavilla hyvin eikä yleistilanne ole merkittävästi muuttunut aiemmasta.”
Häiriöitä on ollut merkittäviä määriä jo useamman vuoden.
”On toki hyvä pitää mielessä, että apteekkiin kannattaa mennä jo siinä kohtaa kun lääkettä on vielä kotona jäljellä.”
Lääkeyhtiö Orion sanoi keskiviikkona, että teollisuusliiton lakko voi aiheuttaa ongelmia lääkkeiden saatavuudelle.
Linnolahden arvion mukaan lyhyt lakko ei vaikuta lääkkeiden saatavuuteen, sillä apteekeilla on vähintään kahden viikon varastot ja muun muassa maahantuojilla velvoitevarastoja. Kuukausia jatkuvalla lakolla alkaisi olla jo vaikutuksia.
Oikaisu 6.2. kello 16.59: Tekstissä puhuttiin aiemmin virheellisesti Rivotrilin ja Clonazepam tablets, USP:n koosta. Lääkkeiden milligrammoista puhuttaessa on kyse lääkkeen vahvuudesta, ei koosta.