Suomi lähettää 50 sotilasta Puolaan kouluttamaan ukrainalaisia

Hanke kestää ainakin kaksi vuotta, mikä kertoo siitä, ettei sodan heti uskota loppuvan.

Puolustusministeri Mikko Savola eduskunnan Valtiosalissa tammikuussa.

2.2. 15:20

Suomi on aikeissa lähettää alkuvuonna viitisenkymmentä sotilasta Puolaan osana isompaa EU:n sotilaallista avustusoperaatiota, jolla autetaan Ukrainan armeijaa.

Suomen osalle hankkeessa tulee kouluttajien kouluttaminen, kertoo puolustusministeri Mikko Savola (kesk).

Tarkoitus on, että suomalaisten sotilaiden kouluttamat kouluttajat vievät osaamisensa takaisin Ukrainaan, jossa he sitten kouluttavat oman maansa sotilaita edelleen.

Operaatio kestää kaksi vuotta ja sen aikana on tarkoitus kouluttaa noin 15 000 ukrainalaista sotilasta.

”Valitettava totuus on, että sota jatkuu vielä pitkään. Se tarkoittaa, että ukrainalaiset joukot tarvitsevat koulutusta, jotta voivat pärjätä”, Savola sanoo.

Jo viime syksystä suomalaiset sotilaat ovat kouluttaneet ukrainalaisia Britanniassa osana sen ohjelmaa, mutta nyt toiminta alkaa konkreettisesti myös EU-maissa. Mukana on 24 jäsenmaata, joista kullakin on oma ohjelmansa.

Savolan mukaan kyse on ainakin lääkintään ja asejärjestelmiin liittyvästä koulutuksesta.

Suomalaisten antama koulutus liittyy myös Suomen antamien asejärjestelmien käyttöön.

Puolustusministeriö ei ole kertonut, millaisia asejärjestelmiä Ukrainaan on annettu, mutta tiedossa on, että tammikuussa lähtenyt eli kahdestoista lähetys oli arvoltaan historiallisen suuri, noin 400 miljoonaa euroa.

Suomesta on tarkoitus lähettää Puolaan kantahenkilökuntaa ja reserviläisiä, kuten muissakin kriisinhallinta­operaatioissa.

Koulutus maksaa kahden vuoden aikana Suomelle noin 23 miljoonaa euroa. Eduskunta saanee asian päätettäväkseen ensi viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat