Thaipoimijoille ei myönnetä viisumeita Suomeen – Syynä ihmis­kauppa­riski

Suomen Bangkokin-suurlähetystössä on keskeytetty viisumien myöntäminen luonnonmarjojen poimijoille. Perusteena on muun muassa ihmiskauppariski.

Suomeen saapuu yleensä thaimaalaisia poimimaan luonnonmarjoja.

2.2. 14:53 | Päivitetty 2.2. 17:22

Viisumien myöntäminen Thaimaan luonnonmarja­poimijoille on keskeytetty Suomen Bangkokin-suurlähetystössä, kertoo ulkoministeriö.

Perusteena on poimintaan liittyvät epäselvyydet mukaan lukien viisumihakemuksissa annettujen tietojen epäluotettavuus, ihmiskauppariski, Suomessa meneillään oleva poliisitutkinta sekä mahdolliset muutokset poimijoiden asemaan.

Ulkoministeriö ohjeisti suurlähetystöä marraskuussa 2022 keskeyttämään viisumien myöntämisen.

Viime syksyn aikana Suomessa nousi esiin vakavia marjanpoimintaan liittyviä rikosepäilyjä. Poliisi on selvittänyt epäiltyä törkeää ihmiskauppaa, törkeää lahjuksen ottamista ja törkeää virka-aseman väärinkäyttöä.

Esitutkinnan keskiössä on kaksi Suomessa toimivaa marja-alan yritystä sekä thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen. Lisäksi keskusrikospoliisi epäilee työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvos Olli Soraista törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.

TEM on valmistellut kausityöasetuksen muutosesityksen, joka tekisi luonnontuotteiden keräämisestä työsuhteista. Thaimaa on toistuvasti vaatinut, että poimijoiden maastalähdön edellytyksenä keräämisen tulisi olla työsuhteista.

Esitystä koskeva lausuntokierros on juuri päättynyt ja mahdollinen asetusmuutos on tarkoitus antaa ajoissa ennen satokauden alkua. Ulkoministeriön tiedotteessa sanotaan, että mahdollisen asetusmuutoksen vaikutuksista kerrotaan myöhemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat