Armeija ottaa rynnäkkö­kiväärin ”räkäpäiden” rinnalle uuden paukku­järjestelmän

Puolustusvoimien uuden paukkupatruunoita korvaavan järjestelmän ääni tulee kaiuttimesta ja suuliekki led-valosta.

Kuvan taistelijalla on rynnäkkökiväärissään sekä uusi paukkupatruunat korvaava järjestelmä että kaksipuolisen taistelun simulointijärjestelmä eli Kasi.

2.2. 17:24

Puolustusvoimat ottaa käyttöönsä uuden paukkupatruunoita korvaavan järjestelmän.

Israelista ostettu järjestelmä tuottaa ammuttaessa paukkupatruunoita ja kovia patruunoita muistuttavan äänen ja suuliekin.

Järjestelmän toimittaja on Bagira Systems ja tuotenimi Magnet Lite.

Esimerkiksi rynnäkkökivääriin kiinnitettävä järjestelmä sisältää normaalia leveämmän lipasosan, aseen sisälle asetettavan tunnistimen ja aseen piipussa olevan suuliekkiä kuvaavan valolähteen eli led-valon.

Järjestelmän varsinainen äly on lipasosassa, jossa on akku, prosessorit ja laukausäänen tuottava kaiutin.

Lipasosa on ohjelmoitava. Siihen voi ohjelmoida, kuinka montaa oikeaa lipasta se simuloi. Mukana on myös patruunalaskuri.

Lipasosa voidaan ohjelmoida niin, että se kuvaa esimerkiksi kuutta 30 patruunan lipasta. Tavalliseen rynnäkkökiväärin lippaaseen mahtuu 30 patruunaa.

Kun ensimmäiset 30 laukausta on ammuttu, lipas pitää irrottaa aseesta ja laittaa takaisin aivan kuin lipasta olisi vaihdettu, jonka jälkeen voi taas ampua ikään kuin aseessa olisi uusi lipas.

Uusi järjestelmä ei ole kuitenkaan simulaattori vaan ainoastaan paukkupatruunat korvaava järjestelmä.

Se voidaan kuitenkin yhdistää nykyään käytössä olevaan kaksipuolisen taistelun simulointijärjestelmään eli Kasiin. Tällöin ne toimivat yhdessä samalla tavoin kuin nykyisin paukkupatruunoita käytettäessä.

Lue lisää: Puolustusvoimat ostaa Saabilta taistelusimulaattoreita 15 miljoonalla eurolla

Puolustusvoimien mukaan uusi järjestelmä lisää turvallisuutta ja vähentää meluhaittaa.

”Järjestelmän käytöllä voidaan harjoitella taistelua olosuhteissa, joissa paukkupatruunoiden käytöstä voi muodostua turvallisuusriski tai niiden käyttö ei ole tarkoituksenmukaista”, tiedottaa Puolustusvoimat.

Paukkupatruunoiden käyttöä rajoittavat esimerkiksi lähellä ampumista koskevat turvallisuusmääräykset, ulos lentävien hylsyjen aiheuttamat vauriot sekä melu.

Uusi järjestelmä vähentää kuulovaurioiden riskiä. Sen tuottaman äänenvoimakkuuden sanotaan olevan kuulolle turvallinen.

Paukkupatruunoiden käyttö jatkuu edelleen Puolustusvoimien koulutuksessa.

Järjestelmän valmistaja Bagira tiedotti kesällä 2020, että se on solminut Suomen puolustusministeriön kanssa nelivuotisen sopimuksen, joka sisältää useita asetyyppejä.

Hankinnan hinnaksi kerrottiin noin kuusi miljoonaa euroa. Lisäksi oli sovittu 37 miljoonan euron optiosta.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan järjestelmää olisi tarkoitus käyttää rynnäkkökivääreiden lisäksi 7.62 KK PKM -konekiväärin ja 8.6 TKIV 2000 -tarkkuuskiväärin kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat