Thaipoimijoiden viisumi­kielto voi kaataa useita yrityksiä, sanoo marja-alan toimi­ala­järjestö

Arktisen aromin toiminnanjohtaja haluaa, että thaimaalaisten poimijoiden viisumikielto otetaan uuteen harkintaan.

Viime kesänä Suomessa työskenteli neljätuhatta thaimaalaista marjanpoimijaa.

2.2. 20:29

Jos thaipoimijoiden viisumikielto jää voimaan, on sillä vakavia seurauksia alan yrityksille, arvioidaan luonnontuotealan toimialajärjestö Arktisessa aromissa.

”Sitten ollaan pulassa. Siinä todennäköisesti käy niin, että useita yrityksiä kaatuu”, sanoo toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

”Vaikka kotimaista keruuta on pyritty kehittämään muutaman viime vuoden aikana, ja sitä ollaankin saatu nousemaan parempaan suuntaan, niin missään nimessä sitä ei saa sellaiselle mallille, että nykyiset raaka-ainetarpeet pystyttäisiin kattamaan.”

Suomen ulkoministeriön mukaan viisumien myöntäminen thaimaalaisille luonnonmarjapoimijoille on keskeytetty Suomen suurlähetystössä Bangkokissa.

Perusteena ovat poimintaan liittyvät epäselvyydet mukaan lukien viisumihakemuksissa annettujen tietojen epäluotettavuus, ihmiskauppariski, Suomessa meneillään oleva poliisitutkinta sekä mahdolliset muutokset poimijoiden asemaan.

Lue lisää: Thaipoimijoille ei myönnetä viisumeita Suomeen – Syynä ihmis­kauppa­riski

”Ihmiskauppaa ei tule missään nimessä sallia, ja mekin tuomitsemme sen jyrkästi. Se on koko Suomen luonnontuotealalle negatiivista”, sanoo Partanen.

Thaimaalaisten osuus Suomen luonnonmarjojen poiminnasta on 85–90 prosenttia. Suomessa oli viime vuonna noin nelisentuhatta thaimaalaista poimijaa ja ensi kesäksi odotetaan runsasta kolmeatuhatta.

Partanen uskoo siihen, että jollain aikataululla suomalaiset pystyisivät korvaamaan ulkomaalaisten poimijoiden osuutta mutta se vaatisi muun muassa keruuverkoston organisointia.

”Uskon, että pystymme nostamaan suomalaisten osuutta, mutta siihen pitää varata joitakin vuosia aikaa”, hän sanoo.

”Suomalaiset ovat koronavirusepidemian aikana löytäneet takaisin luontoon. Marjankeruu on valtavasti lisääntynyt, mutta kauppa käy lähinnä Tori.fi:ssä ja Facebookissa, suoraan poimijoilta kuluttajille.

Millaisia terveisiä lähettäisitte ulkoministeriöön?

”Sellaisia terveisiä lähetän, että asia pitää ottaa ihan uudestaan pöydälle ja arvioida kokonaisvaikutuksia. Sillä on todella isot aluetaloudelliset vaikutukset, jos se menee siihen, että emme saa poimijoita.”

Partanen sanoo, että vaihtoehtoisia ratkaisuja pitää katsoa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.

Partasen mukaan viisumikiellon tavoite on äärimmäisen hyvä ja kannatettava mutta keino on väärä. Hän perääkin huolellisempaa valmistelua ja vaikutusten arviointia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat