Suomen itärajalla havaittiin gps-häirintää – Nyt poliisi keskeytti tutkinnan, koska tekijöistä ei ole selvyyttä

Poliisi on tutkinut vuonna 2022 Suomen alueella tapahtunutta gps-häirintää sekä useita ilmatilaloukkauksia. Tapausten esitutkinnat on kuitenkin keskeytetty, koska epäillyt tekijät eivät ole poliisin tiedossa.

Liettualaisen Transaviabaltikan kone ei päässyt kadonneen signaalin vuoksi lentämään Tallinnasta Savonlinnaan. Kuva on otettu lokakuussa 2021, kun Transaviabaltikan kone nousi Savonlinnan kentältä ensimmäiselle reittilennolleen Helsinkiin.

3.2. 12:14

Keskusrikospoliisi (krp) on keskeyttänyt esitutkinnat, jotka liittyvät vuoden 2022 aikana Suomen alueella tapahtuneeseen gps-häirintään sekä useisiin ilmatilaloukkauksiin.

Esitutkinnat on keskeytetty, koska epäiltyjen rikosten tekijöistä ei ole saatu selvyyttä, krp:n tiedotteessa kerrotaan.

Maaliskuussa 2022 Itä-Suomessa todettiin häiriöitä useana päivänä satelliittipaikannus­järjestelmissä. Maaliskuun aikana tapahtunutta gps-häirintää tutkittiin epäiltynä tietoliikenteen häirintänä.

Gps-häirintä vaikutti muun muassa lentoliikenteeseen. Esimerkiksi yksi liettualainen Transaviabaltikan kone ei päässyt kolmeen päivään lentämään Tallinnasta Savonlinnaan gps-häirinnän takia.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom varoitti maaliskuussa lentoyhtiöitä niin sanotulla NOTAM-viestillä. Se on ilmailussa yleisesti käytetty pikaviesti kaikille alueella lentäville operaattoreille ja tulee sanoista Notice to airmen.

Siinä kerrottiin lyhyesti, että gps-signaalissa on häiriöitä Suomen lentoalueen itäosissa eli käytännössä koko Suomen itärajalla.

Lue lisää: Suomen itärajalla havaittu ”poikkeuksellisen paljon” gps-häiriöitä, Traficom varoittanut lentoliikennettä

Keväällä ja kesällä 2022 taas tapahtui useita luvattomia vierailuja Suomen ilmatilassa.

Esitutkinnan mukaan ilmatilaloukkauksissa oli kyse venäläisten siviililentoliikenteen käytössä olevien ilma-alusten lentämisestä Suomen ilmatilassa, krp:n tiedotteessa kerrotaan.

Ilmatilaloukkauksia tehtiin muun muassa Suomenlahdella Loviisan edustalla. Epäillyt loukkaukset kestivät kussakin tapauksessa hyvin lyhyen aikaa.

Krp epäilee ilmatilaloukkauksiin liittyen säännöstelyrikoksia, koska loukkauksilla rikottiin EU:n Venäjälle asettamia pakotteita, jotka koskevat myös siviili-ilma-aluksia.

Tietoliikenteen häirinnästä sekä säännöstelyrikoksista voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Törkeästä tietoliikenteen häirinnästä voidaan tuomita enintään viisi vuotta vankeutta ja törkeästä säännöstelyrikoksesta enintään neljä vuotta vankeutta.

Poliisi on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa. Poliisi jatkaa tapausten tutkintaa, jos asiassa ilmenee uutta tietoa, krp:n tiedotteessa kerrotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat