Luomumunista löytyi hälyttäviä määriä haitallisia yhdisteitä – Toimi näin

Terveydelle haitallisia PFAS-yhdisteitä on päätynyt luomukananmuniin kanoille syötetyn kalajauhon mukana. Luomussa käytetään kalajauhoa, koska rehussa ei saa käyttää lisäaineena aminohappoja, joita käytetään tavanomaisesti kasvatettavien kanojen ruokinnassa.

Osassa suomalaisia luomukananmunia on todettu kohonneita pitoisuuksia terveydelle haitallisia PFAS-yhdisteitä. Syynä on kanojen ruokinnassa käytettävä luonnonkalasta valmistettu kalajauho.

6.2. 13:07 | Päivitetty 6.2. 13:47

Osassa suomalaisia luomukananmunia on havaittu kohonneita pitoisuuksia PFAS-yhdisteitä eli perfluorattuja alkyyliyhdisteitä, joille Euroopan komissio on vastikään asettanut rajat.

Muutamassa kananmunanäytteessä pitoisuudet ovat myös ylittäneet nyt elintarvikkeille asetetut enimmäismäärät.

Lue lisää: Suomalaisista luomukanan­munista löytyi hälyttävän suuria määriä haitallisia yhdisteitä

PFAS-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia. Liiallisen altistuksen on todettu vaikuttavan muun muassa ihmisen immuuni­puolustukseen ja rokotusten tehoon.

Ruokaviraston mukaan luomukananmunien syöminen on kuitenkin turvallista, kunhan varmistaa, että yhdisteiden saanti on muuten kohtuullisella tasolla.

”Jos ruokavalioon ei kuulu muita elintarvikkeita, joissa PFAS-yhdisteiden pitoisuus voi olla kohonnut, esimerkiksi jätevedenpuhdistamon läheltä pyydystettyjä kaloja tai riistan sisäelimiä, luomumunia voi syödä kohtuudella osana monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota”, kertoo tutkimusprofessori Johanna Suomi Ruokavirastosta.

Yksi kohtuullisuuden mittari on lapsiperheille suositeltu ruokavalio, johon sisältyy 2–3 munaa viikossa.

Näytteitä otettiin ja luomukananmunia analysoitiin vuosien 2021 ja 2022 aikana.

Ruokaviraston mukaan merkittävin tekijä kohonneisiin luomukananmunien PFAS-pitoisuuksiin on kanojen ruokinnassa käytettävä luonnonkalasta valmistettu kalajauho. Suomessa PFAS-yhdisteitä on löytynyt myös kaloista.

Tulosten jälkeen munantuottajia on tulosten jälkeen ohjeistettu vähentämään kalajauhon käyttöä luomutuotannossa, Ruokavirastosta kerrotaan.

Kalajauholla on luomukanojen ravitsemuksessa keskeinen merkitys, koska tasapainoisen aminohappokoostumuksen saavuttamiseksi munivien kanojen rehuun on luomutuotannossa lisätty luonnonkalasta valmistettua kalajauhoa.

Luomukanojen rehussa ei ole mahdollista käyttää rehun lisäaineina hyväksyttyjä aminohappoja, joita puolestaan käytetään tavanomaisesti kasvatettavien kanojen ruokinnassa.

Kun kalamassasta kalajauhoa valmistettaessa poistetaan vettä, siitä seuraa PFAS-yhdisteiden pitoisuuksien suureneminen lopullisessa kuivatetussa kalajauhossa.

Kalajauhon sisältämien PFAS-yhdisteiden määrä on suoraan yhteydessä kalastettavan kalan PFAS-pitoisuuksiin, jotka puolestaan vaihtelevat kalalajeittain ja kalastusalueittain.

Kalajauholle tai muillekaan rehuille ei ole vielä EU:ssa asetettu PFAS-yhdisteiden jäämien enimmäispitoisuuksia.

Näytteitä on otettu kananmunatiloilta, eikä Ruokavirastolla ole tietoa, millä tuotemerkillä munia myydään.

Tutkimusten mukaan PFAS-yhdisteitä sisältämättömän rehun käyttöön siirtymisen jälkeen munien pitoisuuksista häviää puolet runsaassa neljässä vuorokaudessa.

Tutkimusnäytteitä on otettu myös ulkokanan munista ja niissä kohonneita pitoisuuksia ei ole havaittu. Vuoden 2023 aikana Ruokavirasto aikoo analysoida myös virikehäkki- ja lattiakanaloiden munia

PFAS-yhdisteet ovat pysyviä orgaanisia yhdisteitä, jotka hylkivät vettä, likaa ja rasvaa. Käyttökelpoisuutensa vuoksi ne ovat olleet erittäin yleisiä kuluttajille tarkoitetuissa tuotteissa.

Niitä on käytetty esimerkiksi paistinpannuissa, vettä hylkivissä teknisissä vaatteissa, kankaissa ja matoissa, sammutusvaahdossa, suksivoiteissa ja pakkausmateriaaleissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat