Poliisi kertoi lisätietoja Vastaamo-epäillyn kiinni­otosta: ”Onni puuttui peliin”

Vastaamo-tapauksen tutkinnanjohtaja vahvistaa osin ranskalaismediassa olleet tiedot.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäilty 25-vuotias Julius Kivimäkenä tunnettu mies otettiin kiinni Ranskassa perjantaina.

6.2. 13:33

Euroopan etsityimpiin rikollisiin kuulunut hakkeri, Julius Kivimäkenä tunnettu suomalaismies pidätettiin perjantaina Ranskassa. Kivimäkeä epäillään psykoterapiakeskus Vastaamon potilastietojen vuotamisesta julkisuuteen.

Ranskalaissivusto actu.fr kertoi, että Kivimäki olisi jäänyt kiinni kotihälytystehtävän yhteydessä Courbevoien kaupungissa lähellä Pariisia. Ranskalaissivusto ei mainitse Kivimäkeä nimeltä, mutta kertoo, että kiinniotettua miestä epäillään Suomessa tuhansien terveystietojen hakkeroinnista.

Lue lisää: Vastaamo-epäilty löydettiin pilven­­piirtäjistään tunnetulta yritys­alueelta, kertoo ranskalais­media – Poliisi yllättyi, kun HS soitti

Vastaamon tietomurtovyyhdin tutkinnanjohtaja Marko Leponen vahvistaa osittain ranskalaismedioiden esittämät väitteet.

”Henkilö otettiin perjantaina kiinni yksityisasunnossa poliisitehtävän yhteydessä Pariisissa. Tältä osin ranskalaismedioiden tiedot pitävät kyllä paikkansa, mutta en ota kantaa siihen minkälaisesta tehtävästä on ollut kyse tai siihen mitä asunnossa on tapahtunut.”

Suomen poliisi on tehnyt Kivimäestä luovuttamispyynnön Europolille tehdyn etsintäkuulutuksen pohjalta. Leposen mukaan epäillyn Suomeen luovuttamiselle ei pitäisi olla esteitä, mutta samalla hän korostaa, että päätösvalta asiassa on yksin Ranskan viranomaisilla.

”Tapauksen käsittely alkaa tällä viikolla Ranskassa. Prosessiin kuuluu erilaisia oikeuskäsittelyjä ja epäillyn kuulemista, enkä voi tässä vaiheessa antaa minkäänlaista arviota luovutusprosessin kestosta tai aikataulusta.”

Perjantaina Leponen sanoi, että Kivimäki tavoitettiin ”laajalla ja aktiivisella tiedonhankinnalla ja yhteistyöllä Ranskan poliisin kanssa”.

Ranskalaisen uutissivuston lähteiden mukaan Kivimäen kiinni jääminen vaikuttaa kuitenkin aika sattumanvaraiselta.

Sivuston mukaan mies jäi kiinni sen jälkeen, kun eräs nainen oli tehnyt aamuseitsemältä poliisille ilmoituksen mahdollisesta kotiväkivalta­tapauksesta.

Nainen oli huolestunut ystävästään, joka oli riidellyt ravintolaillan aikana kumppaninsa kanssa. Ystävän kumppani oli ollut naisen mukaan ”päihtynyt ja kiihtynyt”, sivusto kertoo.

Poliisi meni tarkastuskäynnille hälytyksen tehneen naisen antamaan osoitteeseen ja pyysi miestä esittämään henkilöpaperinsa. Niiden mukaan mies oli romanialainen. Poliisi päätti tarkistaa etsintä­kuulutettujen listan, jolloin miehen todellinen henkilöllisyys selvisi.

Leponen kertoo, että keskusrikospoliisi on tehnyt ranskalaisviranomaisten kanssa pitkään yhteistyötä ja selvittänyt, missä epäilty mahdollisesti liikkuu ja oleskelee.

”Olimme jo aika hyvin epäillyn jäljillä, mutta lopulta onni puuttui peliin. En pidä epäillyn kiinni jäämistä sattumana, mutta sen tapa ja ajankohta oli meidän kannalta varsin onnekas.”

Ranskalaisen sivuston tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että Kivimäki olisi onnistunut välttelemään tunnistetuksi tulemista romanialaisen henkilöllisyystodistuksen avulla. Leponen vahvistaa epäillyn käyttäneen keinoja, joiden avulla hän on pyrkinyt peittelemään todellista henkilöllisyyttään.

Leponen kertoo, ettei Suomen poliisi ole vielä ollut minkäänlaisessa yhteydessä epäiltyyn.

”Tässä vaiheessa asian käsittely on täysin Ranskan vastuulla, mutta toivottavasti pääsemme jossain vaiheessa itsekin osallistumaan ja kuulemaan epäiltyä.

Leponen kertoo, että Vastaamo-vyyhtiin liittyy Kivimäen lisäksi useita muitakin henkilöitä, joiden osallisuutta selvitetään. Perjantaina kiinni otettu on kuitenkin tapauksessa pääepäilty.

Vastaamon tietomurrosta epäilty mies on tullut tunnetuksi nimellä Julius Kivimäki. Poliisin tiedoissa hänen nimekseen mainitaan Aleksanteri Tomminpoika Kivimäki.

Poliisi on yrittänyt tavoittaa Kivimäkeä Vastaamo-tapauksen epäiltynä viime syksystä lähtien. Hänet vangittiin poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa lokakuussa todennäköisin syin epäiltynä törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat