Oikeuskansleri: Korona muistettava myös poistaa yleisvaarallisten tautien listalta

Jotta tauti voitaisiin luokitella yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, täytyy sen täyttää kolme edellytystä. Kriteerit koskevat taudin tartuttavuutta, vaarallisuutta, sekä taudin leviämisen estämistä henkilöön kohdistuvilla toimenpiteillä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoi maanantaina kantansa yleisvaaralliseksi määriteltävän tartuntataudin oikeudellisista perusteista. Pöysti kuvattuna eduskunnassa tammikuussa.

7.2. 9:27 | Päivitetty 8.2. 12:35

Valtioneuvoston oikeuskanslerin selvitys koronavirustaudin luokittelemisesta yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi on valmistunut.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan useat asiantuntijatahot ovat lausuneet, ettei koronavirustauti enää täytä kaikkia lakisääteisiä yleisvaarallisen tartuntataudin luokittelun kriteerejä.

Jotta tauti voitaisiin luokitella yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, täytyy sen täyttää kolme edellytystä. Kriteerit koskevat taudin tartuttavuutta, vaarallisuutta, sekä taudin leviämisen estämistä henkilöön kohdistuvilla toimenpiteillä.

Selvityksessään oikeuskansleri kuitenkin toteaa, ettei sen tehtäviin kuulu tartuntatautien lääketieteellis-epidemiologinen arviointi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut, että tautien ominaisuudet, kuten tarttuvuus ja vaarallisuus voivat muuttua taudinaiheuttajien evoluution, kulloinkin kiertävien kantojen ja väestön immuniteetin mukaan.

”Tartuntatautien torjunnan asiantuntijaelimenä sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva tartuntatautien neuvottelukunta on kuitenkin katsonut, että yksilöön kohdistuvilla toimenpiteillä (eristys, jäljitys, karanteeni) ei tautia enää voida torjua”, Pöysti toteaa.

Oikeuskansleri katsoo, että sosiaali- ja terveysministeriön tulisi ryhtyä viipymättä toimenpiteisiin tartuntataudeista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamiseksi, mikäli nykyiselle luokittelulle koronavirustaudin osalta ei enää olisi hyväksyttäviä lääketieteellis-epidemiologisia syitä ja valtiosääntöoikeudellisia perusteita.

Oikeuskansleri pitää tärkeänä, että sosiaali- ja terveysministeriö seuraa yleisvaarallisille tartuntataudeille tartuntatautilaissa säädettyjen vaatimusten täyttymistä säännöllisesti.

Kriteerikohtaisesti tehtävän arvioinnin tulisi pohjautua mahdollisimman ajantasaisiin, riittävän monipuolisiin ja luotettaviin sekä avoimesti dokumentoituihin lääketieteelliseen ja epidemiologiseen tietoon perustuviin lähteisiin.

Ministeriön on myös huolehdittava asiantuntijatahojen sekä keskeisten sidosryhmien kuulemisesta ja osallistumisesta säädösvalmisteluun hyvän lainvalmistelutavan mukaisesti.

Oikaisu 8.2. kello 12.35: Korjattu jutun otsikko, jonka mukaan oikeuskansleri olisi sanonut, ettei koronavirustauti täytä enää yleisvaarallisen tartuntataudin vaatimuksia. Selvityksen mukaan oikeuskanslerin tehtäviin ei kuulu tartuntatautien lääketieteellis-epidemiologinen arviointi.

Oikaisu 7.2. kello 23.01: Korjattu jutun alkuperäinen otsikko, jossa kerrottiin oikeuskanslerin patistelevan ministeriötä poistamaan korona­viruksen yleis­vaarallisten tartunta­tautien listalta. Oikeuskansleri ei ole näin toiminut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat