Joe Biden alkoi yhtäkkiä ylistää Suomea – Äimistynyt suomalais­mies kohtasi presidentin kesken työ­matkan

Jussi Kauppi koki viime viikolla elämänsä yllätyksen, kun hän päätyi kasvokkain maailman vaikutusvaltaisimman ihmisen kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden innostui välittömästi kuultuaan suomalaisvieraistaan.

7.2. 16:25 | Päivitetty 7.2. 16:38

12 vuotta ammattilentäjänä toiminut Jussi Kauppi lentää usein Euroopan ja Yhdysvaltojen väliä. Viime viikolla hän lensi ensimmäistä kertaa Finnairin A350 –koneella Philadelphiaan.

Kauppi kertoo viettäneensä viime perjantaina suuren osan vapaapäivästään tutustuessa uuteen kaupunkiin. Hotellille palatessaan hän kiinnitti huomiota hotellin edustalla olleeseen suuren ihmismäärään. Paikalla oli myös paljon turvamiehiä ja poliiseja.

”Olin hotellihuoneessa lepuuttamassa jalkojani kaupungilla vietetyn päivän jälkeen, kun puhelimeeni kilahti viesti. Kollegani kertoi, että hotellilla järjestettäisiin tänään demokraattien talvikokous, johon myös presidentti Joe Biden ja varapresidentti Kamala Harris olivat saapumassa.”

Kaiken lisäksi hotellivieraat saisivat hakea tilaisuuteen kulkulupia hotellin aulasta.

Kauppi innostui samantien ainutlaatuisesta tilaisuudesta, ja kävi hakemassa kulkuluvan yhdessä kahden lentohenkilökunnan jäsenen kanssa. Turvatarkastuksen jälkeen heidät ohjattiin toiseen kerrokseen, jossa kokoustila sijaitsi.

”Olimme aluksi jonon hännillä, mutta huomasimme, että kokoustilaan pääsi myös toisesta ovesta. Olimme lopulta sen verran vikkeliä, että pääsimme aivan eturivin tuntumaan.”

Kauppi arvioi kokoukseen osallistuneen kolmesta neljäänsataan ihmistä.

”Muiden vieraiden kanssa keskusteltuani minulle jäi kuva, että suurin osa kokousvieraista oli kutsun saaneita. Me taas olimme satunnaisia hotellivieraita.”

Jussi Kauppi pitää presidentin tapaamista omana Forrest Gump -hetkenään.

Kokouksen lopussa Biden saapui pitämään noin 20 minuuttia kestäneen puheen. Tilaisuuden päätteeksi presidentti astui alas lavalta tervehtiäkseen paikalla olleita vieraita.

”Hän tuli aivan tuurilla juuri meidän kohdalle kättelemään ja juttelemaan muiden vieraiden kanssa.”

Kun presidentti oli kääntymässä pois ja hiljainen hetki koitti, Kauppi tiesi tilaisuutensa tulleen. Hän yrittäisi kätellä Yhdysvaltain presidenttiä.

”Herra Biden, terveisiä Suomesta”, hän huudahti englanniksi, ja ojensi presidentille kätensä.

Biden reagoi samantien suomalaisseurueen tervehdykseen, ja tarttui Kaupin käteen.

”Oo, Suomesta? Teillä on 800 mailin raja Venäjän kanssa ja pidätte siitä hyvää huolta”, silmin nähden innostunut presidentti sanoi kohottaen nyrkkiään kannustavasti.

”Kyllä pidämme”, Kauppi vastasi presidentin tapaan nyrkkinsä ilmaan nostaen.

Kauppi kertoo olleensa tapahtuneen jälkeen aivan äimistynyt.

”Vielä kolme tuntia sitten en tiennyt asiasta yhtään mitään, sitten pääsen sivuovesta väkimassan ohi aivan eturiviin ja lopulta päädyn keskustelemaan Yhdysvaltain presidentin kanssa.”

Kauppi tiedostaa, että toista vastaavanlaista tilannetta ei todennäköisesti toistamiseen tule.

”Olen vitsaillut tämän olleen oma Forrest Gump -hetkeni, jossa pienen ihmisen tie risteää maailmanpolitiikan kanssa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat