Katri Kulmunin viestintä­koulutus ei liittynyt ministeri­pestiin: Ex-avustajalle petos­tuomio

Käräjäoikeus tuomitsi Katri Kulmunin entisen avustajan ehdolliseen vankeuteen.

Keskustavaikuttaja Katri Kulmunin entisen avustajan Kari Jääskeläisen syytteitä käsiteltiin oikeussalissa Helsingin käräjäoikeudessa 26. tammikuuta. Käräjäoikeus antoi jutussa tuomion torstaina.

9.2. 13:05 | Päivitetty 9.2. 15:46

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut keskustapoliitikko Katri Kulmunin entisen erityisavustajan Kari Jääskeläisen petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän sai rangaistukseksi kolme kuukautta ehdollista vankeutta.

Tuomio koskee Kulmunille hankittua viestintäkoulutusta, jota hän sai viestintätoimisto Tekiriltä ollessaan ministeri. Tapauksen seurauksena keskustan tuolloinen puheenjohtaja Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä kesällä 2020.

Käräjäoikeuden mukaan valtiovarainministeriötä ja työ- ja elinkeinoministeriötä erehdytettiin kahden koulutuksen osalta. Ne järjestettiin 3. joulukuuta 2019 ja 13.–18. joulukuuta 2019.

Kulmuni toimi tuolloin ensin elinkeinoministerinä ja hallituksen vaihtumisen jälkeen 10. joulukuuta alkaen valtiovarainministerinä.

Erityisavustaja Jääskeläinen sopi viestintävalmennusten toteuttamisesta Tekirin kanssa. Oikeus katsoi hänen aiheuttaneen valtiovarainministeriölle 13 268 euron vahingon.

Kulmunin saamat koulutukset liittyivät käräjäoikeuden mukaan keskustan puheenjohtajan tehtävään eivätkä varsinaisesti Kulmunin tuolloiseen ministerin tehtävään. Koulutukset olivat kuitenkin osaltaan voineet tukea myös esiintymisvalmiuksia ministerin työssä.

”Ministerin osalta ei voitu kuitenkaan tehdä sellaista tulkintaa, että puheenjohtajuuteen liittyvä koulutus olisi tämän perusteella sallittua, koska silloin kaikkien toimien voisi katsoa aina olevan ministerin toimeen kuuluvia”, käräjäoikeus toteaa.

Joulukuun 3. päivänä 2019 annettu valmennus koski valmistautumista saman illan A-studio-ohjelmaan. Se käsitteli Antti Rinteen hallituksen jälkeisen uuden hallituksen muodostamista.

Ohjelmaan osallistui puolueiden puheenjohtajia tai varapuheenjohtajia. Käräjäoikeuden mukaan poliitikot edustivat ohjelmassa ensisijaisesti puolueitaan ja puolueidensa kantoja uuden hallituksen muodostamisessa.

Myöhemmin samassa kuussa annettu toinen koulutus koski puolestaan kohua, joka syntyi Kulmunin Instagram-palvelussa tekemästä kyselystä.

Siinä hän tiedusteli sosiaalisen median seuraajiltaan, millä tavalla lapset pitäisi palauttaa al-Holin leiriltä. Aihe ei liittynyt käräjäoikeuden mukaan Kulmunin edustamien ministeriöiden alaan.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen yhden koulutuksen osalta, koska se kuului selvästi ministerin toimeen. Joulukuun 9. päivän koulutus koski valtiovarainministerin työlistan viestien kommentointia lehdistötilaisuudessa.

Jääskeläinen antoi tuomion mukaan virheellistä tietoa virkamiehille koulutusten tarkoituksesta. Hän toimi tahallisesti.

Käräjäoikeuden mielestä Jääskeläisen teon moitittavuutta lisäsi hänen pitkä kokemuksensa erityisavustajana vastaavissa tehtävissä. Toisaalta moitittavuutta vähensi se, ettei Jääskeläinen varsinaisesti tavoitellut omaa etua.

Jääskeläinen kiisti syytteet oikeudessa. Hänen mukaansa koulutukset liittyivät Kulmunin tehtäviin ministerinä, ei puoluejohtajana.

Jääskeläisen asianajaja Riitta Leppiniemi kertoo, että hänen päämiehensä ei voi hyväksyä käräjäoikeuden ratkaisun sisältöä. HS ei tavoittanut Jääskeläistä itseään.

”Luotettava viestintätoimisto on tehnyt sopimuksen valmennuksesta valtion kanssa. Ministerin on täytynyt tietää, mitkä asiat voivat mennä valtion maksettaviksi. Koulutuksen antaja ja saaja eivät ole nähneet toiminnassa lainvastaisuuksia vaan toimivat tällä tavalla”, Leppiniemi sanoo.

Leppiniemi ei halua kuitenkaan vastata päämiehensä puolesta kysymykseen, kokeeko Jääskeläinen joutuneensa asiassa jonkinlaiseksi sijaiskärsijäksi.

Jääskeläinen harkitsee vielä, valittaako hän tuomiosta. Leppiniemi huomauttaa, että jos hovioikeus käsittelisi asian, sen ratkaisu voisi tulla vasta parin vuoden päästä.

”Tuomioistuinten ruuhkautuminen on asianosaisten kannalta todella hankala asia. Jääskeläinen miettii vielä, jaksaako hän odottaa asian ratkaisemisesta vielä kaksi vuotta eteenpäin”, Leppiniemi sanoo.

Jääskeläinen työskentelee nykyisin Kymen Yrittäjien aluejohtajana.

Kulmunin toimintaa ei arvioitu tapauksen esitutkinnassa eikä oikeudenkäynnissä hänen tuolloisen ministeriasemansa vuoksi.

Ministereitä koskee korotettu syytekynnys. Mahdollinen esitutkinta ministerinä tehdystä epäillystä rikoksesta tapahtuu perustuslakivaliokunnan pyynnöstä.

Kulmunin menettelystä viestintäkoulutusasiassa on kanneltu oikeuskanslerille. Se antanee asiassa ratkaisun myöhemmin tänä vuonna.

Kulmuni on korvannut valtionvarainministeriölle aiheutuneen vahingon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat