Esa Pitkänen jäi loukkuun kalliiseen sähkö­sopimukseen: ”Iso virhe tuli tehtyä”

Kouvolalainen Esa Pitkänen solmi joulukuussa kahden vuoden määräaikaisen sähkösopimuksen. Jälkikäteen ajatellen se oli virhe.

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat laskeneet huomattavasti. Kuvassa sähkölaitteita latauksessa tammikuussa 2023.

8.2. 17:32 | Päivitetty 8.2. 18:02

Joulukuussa solmitusta määräaikaisesta sähkösopimuksesta on muodostumassa kouvolalaiselle Esa Pitkäselle kallis loukku.

Pitkänen solmi joulukuun puolivälin paikkeilla kahden vuoden määräaikaisen sähkösopimuksen hintaan 29 senttiä kilowattitunti.

Silloin se tuntui vielä hyvältä idealta. Pitkäsellä oli aiemmin pörssisähkösopimus, mutta joulukuussa hinta nousi niin korkealle, että se kauhistutti.

”Siitä säikähdin, menin jotenkin paniikkiin ja sitten tuli otettua tuo sopimus. Se oli sillä hetkellä halvin”, Pitkänen sanoo.

Sähkön keskimääräinen päivähinta sähköpörssi Nordpoolissa oli joulukuussa 27,1 senttiä kilowattitunnilta. Vielä kuun alkupuolella päiväkohtainen keskihinta huiteli kalleimmillaan liki 50 sentissä, kun vuodenvaihteessa hinta kävi lähellä nollaa.

Pitkäsellä on ollut sähkösopimusten kanssa epäonnea matkassa energiakriisin alettua. Hän on nimittäin yksi niistä asiakkaista, joilla oli halpa määräaikainen sähkösopimus Lumo Energian kanssa.

Lumo Energia kuitenkin lopetti sähkönjakelun syyskuun alussa sähkömarkkinoiden hankalan tilanteen seurauksena, ja Pitkänen joutui etsimään uuden sähköyhtiön itselleen.

Hän päätti ottaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, jossa sähkö maksoi syyskuussa reilut 15 senttiä kilowattitunnilta. Lokakuussa hinta nousi jo yli 35 senttiin, ja Pitkänen päätti siirtyä pörssisähköön.

”Alkuun se olikin ihan hyvä, kun keskihinta oli lokakuussa noin 14 senttiä kilowattitunnilta. Mutta sitten hinta alkoikin nousta”, Pitkänen sanoo.

Joulukuun korkeiden hintojen myötä Pitkänen solmi paniikkiratkaisuna kalliin kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen Fortumin kanssa.

Sittemmin määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat laskeneet huomattavasti.

Keskiviikkona Energiaviraston palvelun edullisimmassa kiinteähintaisessa määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähköenergia maksaa 11,9 senttiä kilowattitunnilta. Puolivuotista sopimusta tarjoaa Keravan Energia. Tosin toukokuussa sähkön arvonlisäveron noustessa takaisin 24 prosenttiin, nousee myös energiamaksu 13,41 senttiin kilowattitunnilta.

Pitkänen ei ole vielä saanut sähkölaskuja nykyisen määräaikaisen sopimuksen ollessa voimassa. Ero siihen, millaisia hänen laskunsa olisivat määräaikaisten sopimusten nykyhinnoilla, olisi kuitenkin tuntuva.

Pitkänen asuu sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Viime kuukausina talouden sähkönkulutus on ollut noin 1 000 kilowattituntia kuukaudessa, kiitos sähkönsäästötoimien. Aiempina vuosina kulutus oli talvikuukausina noin 1 500 kilowattituntia kuukaudessa.

Nykyisellä sopimuksella, jossa sähköenergian hinta on 29 senttiä kilowattitunnilta ja sähkönkulutus 1 000 kilowattituntia kuukaudessa, on sähkön hinta kuukaudessa 290 euroa. Mikäli kuukausikulutus pysyy samana, mutta Pitkänen maksaisi sähköenergiasta 11,9 senttiä kilowattitunnilta, kuukausittainen sähkön hinta olisi 119 euroa.

”Iso virhe tuli tehtyä”, Pitkänen sanoo joulukuussa solmimastaan sopimuksesta.

Pitkänen oikeastaan ajatteli niin jo pian sopimuksen tekemisen jälkeenkin. 14 päivän peruutusoikeus kuitenkin meni ohi, kun Pitkänen sairasteli joulukuussa eikä sähköyhtiön asiakaspalveluun saanut puhelimitse yhteyttä.

Pitkänen kertoo yrittäneensä olla yhteydessä sähköyhtiöönsä niin puhelimitse kuin sähköpostitsekin siitä, olisiko sopimusta mahdollista mitenkään perua tai vaihtaa pörssisähköön.

”Yritin vähän anovastikin selittää, miten olen tähän tilanteeseen joutunut”, Pitkänen sanoo.

Tilanne tekee taloudellisesti tiukkaa eläkkeellä olevalle Pitkäselle.

Useat sähköyhtiöt ovat kertoneet viime päivinä laskevansa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja. Esimerkiksi Helsingin energiayhtiö Helen on kertonut puolittavansa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja huhtikuuta alusta lähtien.

Pitkänen toivookin varovaisesti, että sähköyhtiöt tulisivat vastaan myös määräaikaisen sopimuksen solmineita.

”Vähän kyllä hävettääkin, kun oli tässä omaakin vikaa, että sellaiseen sopimukseen tuli tartuttua. Raakaa touhua”, Pitkänen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat