Myös Suomella olisi kaluston puolesta mahdollisuus osallistua eurooppalaisten maiden uuteen hankkeeseen toimittaa vanhoja Leopard 1 -vaunuja Ukrainaan.
Suomessa ei ole Leopard 1 -taistelupanssarivaunuja, mutta Puolustusvoimien kalustoon kuuluu erikoispanssarivaunuja, jotka pohjautuvat Leopard 1 -taistelupanssarivaunuihin.
Suomi osti vuonna 2017 käytettyinä yhteensä 16 kappaletta Leopard 1:n alustalla olevia erikoispanssarivaunuja. Niiden joukossa oli kahdeksan hinaus- eli evakuointipanssarivaunua ja kahdeksan pioneeripanssarivaunua.
Kyseisiä vaunuja ei ole mainittu Puolustusvoimien internetissä julkaisemassa kalustokuvastossa.
Ainakin Saksa, Hollanti ja Tanska ovat valmiita kustantamaan kahden eurooppalaisen aseteollisuusyrityksen varastoissa olevien ja jo käytöstä poistettujen Leopard 1 -vaunujen kunnostamisen. Vaunujen kokonaismäärä on tiettävästi 178.
Tarkkaa tietoa varastoitujen vaunujen kunnosta ei ole, mutta julkisuudessa liikkuneiden arvioiden mukaan mahdollisesti jopa satakunta vaunua voitaisiin kunnostaa jo ensi kesään mennessä.
Suomi on toistaiseksi luvannut osallistua kansainväliseen yhteistyöhön vain Leopard 2 -panssarivaunujen osalta.
Puolustusministeri Mikko Savola (kesk) on kuitenkin sanonut, ettei Suomen panos voi olla siinä kovin iso eli kyse voisi olla esimerkiksi koulutuksesta tai huollosta. Hän on myös toppuutellut suomalaisten poliitikkojen intoa lahjoittaa Leopard 2 -vaunuja Ukrainaan.
Suomi hankki Leopard 1:een perustuvia erikoispanssarivaunuja Hollannista. Ne liittyivät suurempaan kauppaan, jossa Suomi osti sata Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunua 2014.
Suomen hankkimien 16 vaunun ostohinta, kansallistamistyöt, kuljetukset ja uusien telaketjujen hankinta maksoi yhteensä 8,2 miljoonaa euroa. Kansallistamistöihin liittyivät muun muassa maalaukset ja Suomen tieliikennelain mukaiset muutokset.
Hankittujen vaunujen alkuperäiset saksankieliset nimet ovat Bergepanzer ja Pionierpanzer.
Leopard 1 -vaunun alustalla oleva Puolustusvoimien erikoispanssarivaunu.
Molemmat versiot muistuttavat toisiaan, mutta pioneeriversiossa on muun muassa isompi puskulevy maansiirtotöitä varten.
Hinaus- ja pioneerivaunujen varustukseen kuuluvat nosturi, vinssi, puskuterä, hinauspuomit ja työkaluja.
Erikoisvaunut ovat tärkeä osa mekanisoitujen joukkojen logistiikkaa ja huoltoa. Niitä käytetään kiinni juuttuneiden panssariajoneuvojen irrottamiseen, hinaamiseen sekä nosto- ja korjaustöihin.
Kyse ei ole siis taisteluajoneuvoista vaan eräänlaisesta ”taistelukentän tiepalvelusta”. Esimerkiksi Ukrainan sodassa panssaroitujen ajoneuvojen hinaustehtäviä ovat hoitaneet usein traktorit.
Leopard 1 oli toisen maailmansodan jälkeen ensimmäinen saksalaisten suunnittelema taistelupanssarivaunu. Ensimmäiset niistä valmistuivat Bundeswehrille vuonna 1965.
Kaiken kaikkiaan erilaisia Leopard 1 -taistelupanssarivaunuja valmistettiin 1970-luvun lopulle asti yhteensä yli 4 700 kappaletta.
Lisäksi vaunun alustalle on rakennettu erilaisia korjaus-, hinaus-, silta-, raivaus- ja ilmatorjuntavaunuja.
Leopard 1 -vaunut on siirretty monissa maissa jo museoon. 1980-luvulla niitä alettiin korvata täysin uudella ja paremmin suojatulla sekä tehokkaammalla tykillä varustetuilla Leopard 2 -vaunuilla.
Vaunujen valmistaja Krauss-Maffei Wegmann -yhtiö kuitenkin kertoo, että Leopard 1 -vaunuja on yhä käytössä yhdeksässä maassa ja että niihin on saatavissa päivitysosia.
Niitä käyttävät yhä ainakin Kreikan, Turkin, Brasilian ja Chilen asevoimat. Saksa luopui niistä 20 vuotta sitten, kun se siirtyi uudempiin Leopard 2 -vaunuihin.
Leopard 1 -vaunua kehitettiin ja päivitettiin 1990-luvulle asti. Päivitykset erottaa nimeen liitetystä juoksevista kirjaimista ja numeroista aivan samoin kuin uudemmissa Leopard 2 -vaunuissa.
Viimeisin Leopard 1:n pääpäivitysversion tunnus on 1A5, joka kehitettiin kylmän sodan viimeisellä kokonaisella vuosikymmenellä 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa. Se on versio, jota myös Ukrainalle tarjotaan todennäköisesti jonkin verran vielä modernisoituna.
Sekä Venäjällä että lännellä on nyt sama ongelma: panssarivaunuja pitää kaivaa todella syvältä varastoista.
Venäjän pitää kaivaa siksi, että sen uusia vaunuja on tuhottu Ukrainassa uskomattomia määriä. Lännen siksi, että länsimaat ovat kylmän sodan loputtua pienentäneet armeijoitaan dramaattisesti.
Voi käydä jopa niin, että kylmän sodan aikaiset lännen ja idän panssarivaunut kohtaavat Ukrainan aroilla 2020-luvulla.
Pärjääkö Leopard 1 Venäjän varastoista kavetulle neuvostoaikaiselle T-72:lle? Kummasta on paremmat päivitysversiot?
Sotilasasiantuntijoiden mukaan vanhoja Leopard 1 -vaunuja tuskin käytetään samalla tavalla kuin modernimpia Leopard 2 vaunuja. Taistelutilanteet ovat kuitenkin aina arvaamattomia.
Puolustusministeri Savolan mukaan Suomi ei aio kertoa julkisuuteen, mikä Suomen osuus mahdollisissa Leopard-toimituksissa Ukrainaan tulee olemaan.