Poliisi lopettaa katu­turvallisuus­indeksin: ”Ei kuvaa katujen turvallisuutta”

Poliisihallituksen mukaan katuturvallisuus ei ole heikentynyt vaan parantunut.

Poliisi tarkkaili tilannetta Helsingin rautatieasemalla toukokuussa 2021.

9.2. 16:46

Poliisihallituksen mukaan poliisin katuturvallisuusindeksi antaa jossain määrin vääristyneen kuvan yleisten paikkojen turvallisuudesta. Poliisi kertoi torstaina aikovansa luopua katuturvallisuusindeksin käytöstä.

Katuturvallisuusindeksin mukaan turvallisuustilanne heikkeni laajasti ympäri Suomen viime vuonna. Helsingin Sanomat uutisoi asiasta torstaina.

Lue lisää: Katuturvallisuus romahti yhtäkkiä ympäri Suomen – Katso kotikuntasi tilanne

Poliisihallitus uskoo, että todellisuudessa katujen ja muiden yleisten paikkojen turvallisuus ei ole heikentynyt Suomessa, vaikka katuturvallisuusindeksi onkin huonontunut.

”Katuturvallisuusindeksi ei kuvaa hirveän hyvin todellista katujen turvallisuutta, koska siihen vaikuttavat myös yksityisellä paikalla tapahtuneet rikokset”, sanoo Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Vesa Pihajoki.

Poliisi on seurannut julkisten paikkojen turvallisuustilanteen kehitystä katuturvallisuusindeksin perusteella 1990-luvulta lähtien. Indeksiluvussa huomioidaan muun muassa ryöstöt, pahoinpitelyt, rattijuopumukset ja vahingonteot.

Valtakunnallinen katuturvallisuusindeksi pysytteli vuodet 2014–2021 suhteellisen samalla tasolla, mutta viime vuonna se huononi näihin vuosiin verrattuna.

Poliisihallitus kertoo kehittäneensä viime vuosina uuden indeksin katuturvallisuusindeksin ongelmien vuoksi. Uuden indeksin nimi on häiriöindeksi.

Siihen vaikuttavat osin eri rikosnimikkeet kuin katuturvallisuusindeksiin. Häiriöindeksiin vaikuttavat katuturvallisuusindeksistä poiketen muun muassa henkirikokset ja niiden yritykset sekä seksuaalirikokset. Sen sijaan rattijuopumukset on jätetty uuden indeksin ulkopuolelle.

Merkittävä ero uuden ja vanhan indeksin välillä on myös se, että uudessa häiriöindeksissä huomioidaan vain yleisillä paikoilla tapahtuneet rikokset. Vanhasta indeksistä poiketen uuteen indeksiin vaikuttavat myös jossain määrin häiriökäyttäytymiseen liittyvät hälytystehtävät.

Uuden häiriöindeksin mukaan katujen turvallisuus Poliisihallituksen mukaan kehittyi viime vuonna parempaan suuntaan.

Poliisi on kehittänyt myös toisen uuden indeksin eli valvontaindeksin, jolla mitataan poliisin yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonnan määrää. Näillä kahden uuden indeksin avulla voidaan Poliisihallituksen mukaan seurata poliisin valvontatoiminnan vaikuttavuutta.

Viime vuonna valvontaindeksi nousi ja vastaavasti häiriöindeksi laski eli parani. Poliisihallituksen tulkinnan mukaan se osoittaa, että poliisin näkyvä valvontatoiminta on osaltaan vähentänyt yleisten paikkojen häiriöitä.

Vaikka poliisin uuden indeksin perusteella katuturvallisuus on parantunut, yksittäisten rikostyyppien kohdalla on tapahtunut päinvastaista kehitystä. Tilastokeskuksen mukaan yleisillä paikoilla tapahtuneiden ryöstöjen määrä kasvoi viime vuonna 37 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat