Nämä kaupat ovat tänään kiinni – Vuokra­työvoima kuumentaa tilannetta

K-Citymarketeista vain yksi on kokonaan kiinni. Keskon työsuhdejohtajan mukaan kauppiaita on ohjeistettu olemaan palkkaamatta ylimääräistä vuokratyövoimaa.

Jumbon K-Citymarket palveli asiakkaita normaalisti torstaina.

10.2. 8:47 | Päivitetty 10.2. 8:50

Lakot jatkunevat perjantaina kuten ensimmäisenä lakkopäivänä, Keskosta ja S-ryhmästä kerrotaan.

S-ryhmän kaupoista yhteensä 16 ei avaa oviansa lainkaan, K-Citymarketeista kokonaan kiinni on vain Turussa sijaitseva K-Citymarket Skanssi.

Kokonaan ovensa ovat sulkeneet seuraavat Prismat: Imatra, Lappeenranta, Seinäjoen Hyllykallio, Kemi, Limingantulli ja Linnanmaa Oulussa, Tornio, Pietarsaari, Kotiranta ja Liisanlehto Vaasasta sekä Länsi-Pori ja Mikkola Porista. S-Marketeista kiinni ovat Kouvola, Myllykoski, Savela ja Vaajala.

Monissa myymälöissä aukioloaikoja on kuitenkin lyhennetty. Osa aukioloajoista tarkentuu vasta päivän aikana.

Palvelualojen ammattiliiton (Pam) Lounais-Suomen aluepäällikkö Hanna Erkamaa arvioi torstaina, että K-Citymarketit oltaisiin onnistuttu pitämään auki esimiesten ja vuokratyövoiman turvin.

”Työnantajat ovat ottaneet työntekijöitä vuokratyöfirman kautta ja me katsomme, että se on täysin vääränlaista toimintaa. Pitäisi kunnioittaa laillista lakkoa, hyväksyä se ja pistää kauppa kiinni”, Erkamaa kommentoi torstaina HS:lle.

Keskon työsuhdejohtaja Petteri Huovisen mukaan Keskolla on lakkoon liittyen ohjeistus, jonka mukaan uutta vuokratyövoimaa ei oteta tai sen määrää lisätä lakosta johtuvan henkilöstövajauksen takia. Kaupoissa saattaa kuitenkin olla vuokratyösuhteessa olevaa työvoimaa jo valmiiksi.

”Heillä on oikeus jatkaa työtään työvuorolistauksen mukaisesti tai osallistua lakkoon”, Huovinen kertoo perjantaiaamuna tekstiviestitse.

Hänen mukaansa lakkovahtien kanssa on keskusteltu torstaina asiakkaiden asiallisesta kohtaamisesta.

HS kysyi torstaina lukijoilta, kuinka lakko on vaikuttanut heidän arkeensa. Merkittävä osa vastaajista kertoi, ettei lakko vaikuta heihin mitenkään. Moni myös ilmoitti, ettei aio asioida lakon piiriin kuuluvissa kaupoissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat