Perheen pojat eivät pyytäneet pelaamaan tietokoneella – Mies pukeutui kauhuelokuvan murhaajaksi ja aikoi surmata koko perheen

Nuorta miestä syytetään murhasta ja viidestä murhan yrityksestä.

Poliisi löysi murhasta syytetyn miehen repusta naamion.

10.2. 13:34 | Päivitetty 10.2. 17:58

”Olin katkera, ei sille mitään muuta syytä ole.”

Näin Raahen poikkeuksellisesta henkirikoksesta syytetty 20-vuotias mies avasi poliisille kuulusteluissa mahdollisia syitä, minkä vuoksi hän halusi surmata paikallisen perheen Raahessa 28. lokakuuta viime vuonna.

Kuulustelulausunnot käyvät ilmi esitutkinta-aineistosta, joka tuli julkiseksi oikeudenkäynnin alettua perjantaina.

Syyttäjän mukaan mies surmasi poikkeuksellisen raa’asti perheen 17-vuotiaan pojan. Häntä syytetään murhasta ja viidestä murhan yrityksestä.

Syytetty kertoi poliisin kuulusteluissa esitutkinnan aikana tunteneensa perhettä kohtaan katkeruutta, koska perheen lapset eivät aiemmasta poiketen kysyneet häntä pelaamaan Counter-Strike-tietokonepeliä.

”Tarkoitus oli murhata koko se perhe, kuusi ihmistä”, hän kertoi poliisille.

Mies myöntää tappaneensa pojan. Syytetyn puolustus on esittänyt käräjäoikeudelle, että syytetty määrätään mielentilatutkimukseen.

Lue lisää: Kauhu­elo­kuvan murhaa­jaksi pukeutunut syytetty määrättiin mielentilatutkimukseen

Poliisin mukaan Raahen Prisman valvontakamera tallensi syytetyn, kun hän oli pyörällään matkalla surmapaikalle 27. lokakuuta kello 22.35.

Mies suunnitteli tekoa omien sanojensa mukaan puolitoista kuukautta. Keittiöveitsen hän kävi ostamasta surma-aseeksi Raahen Prismasta.

”En osaa oikein sanoa sitä, miksi halusin tappaa. Minulla on ollut sellainen halu jo pitempään, joku pari vuotta”, mies sanoi kuulusteluissa.

Hyökkääjä oli pukeutunut Halloween-kauhuelokuvan fiktiiviseksi sarjamurhaajahahmoksi Michael Myersiksi. Hänellä oli hahmoa esittävä naamari ja samanlainen haalari, jota hahmo käytti elokuvassa.

Poliisi kysyi kuulusteluissa mieheltä, monestiko hän on katsonut elokuvan.

”Niitä on yhteensä noin 12 kappaletta ja olen katsonut ne kaikki kerran. Yhden osan olen katsonut kahteen kertaan”, mies vastasi.

Poliisi kysyi myös, onko kyseinen fiktiivinen hahmo hänen ihailunsa kohde.

”Kyllä on. Ihailun on saanut aikaan se, että tykkään siitä. Muuta erityistä syytä ihailuun ei ole”, mies vastasi.

Syyttäjän mukaan miehen tarkoituksena oli aiheuttaa asullaan uhriperheessä pakokauhua. Alun perin hänen piti toteuttaa teot halloween-päivänä 30. lokakuuta, mutta hän päätti aikaistaa tekoa.

Mies kertoi perjantaina oikeudessa tapahtumista samaan tapaan kuin aiemmin kuulusteluissa.

”En osaa katua”, hän sanoi väkivallanteostaan.

Syytetty kertoi oikeudessa tunteneensa perheen neljästä veljeksestä kolme ja käyneensä heidän luonaan. Muuta perhettä hän ei tuntenut eikä ollut kunnolla tavannut. Perheen lapsista vanhin tytär oli muuttanut omilleen.

Mies oli lähetetty kotiin varusmiespalveluksesta vuoden 2022 alussa, kun hän oli kertomansa mukaan valehdellut lääkärille käyttäneensä kannabista. Omilleen Raahen keskustaan hän muutti maaliskuussa.

”Laiminlöin perusasioita ja olin vähemmän vanhempien kanssa tekemisissä. Kerran kävin ja muuten äiti laitteli viestiä ja minä vastasin niihin.”

Mies kertoi hakeneensa kesätöihin Raahen terästehtaalle. ”En päässyt kannabisvalheiden takia.”

Hän kertoi olleensa yksin kotona ja pelanneensa Counter-Strike-peliä lähes päivittäin. Mukana netin peliporukassa olivat uhriperheen kolme poikaa sekä pari muuta kaveria.

Syytetty kertoi oikeudessa myös itsetuhoisista aikeistaan. Itsemurhayritys tapahtui elokuussa, jolloin mies kiipesi korkean rakennuksen katolle, josta hänet pelastettiin.

Tapauksen jälkeen mies vietiin hoidettavaksi Ouluun, josta hän kotiutui hoidettavaksi Oulaskankaan sairaalaan lähemmäs kotia. Viikonloppuisin hän sieltä lomaa.

”Silloin olin yksin kotona, loppupuolella kävin vanhemmilla vissiin kerran. Sairaalassa kävin pari kertaa viikossa salilla, pari kertaa uimassa. Muuten makoilin huoneessa ja katselin kännykällä juttuja.”

Samaan aikaan hän näki Halloween-elokuvat ja kertoi inspiroituneensa niistä.

”Ne inspiroivat tappamaan. Ihailin päähenkilöä, Michael Myersiä. Siinä vetosi se, ettei sillä ollut mitään tarkoitusta, se saattoi surmata ilman syytä.”

Syytetty sanoi kertoneensa syyskuun puolivälissä lääkärille ja psykologille tappamisajatuksistaan sekä siitä, että ajatukset kohdistuivat nimenomaan uhriperheen veljeksiin.

Surmaamisajatusten kertomisen jälkeen miehelle määrättiin masennuslääkityksen lisäksi psykoosinestolääkitys. Lomia ei rajoitettu.

Henkirikoksen uhrin perheenjäsenet kertoivat poliisille, että syytetty oli tutustunut perheen kahteen lapseen yläasteella. Syytetty ja perheen lapset harrastivat yhdessä frisbeegolfia ja pelaamista tietokoneella.

Syytetyn henkinen tila oli herättänyt huolta monista syistä.

Uhrin kaksi perheenjäsentä kertoi huomanneensa, että syytetyn käytös muuttui sen jälkeen, kun hän muutti omaan asuntoon viime vuoden alussa. Hänen luonnehdittiin aiemmin olleen hauska ja pelleilijä, mutta käytöksen muuttumisen jälkeen hän saattoi olla pelaamisen aikana hiljaa.

”Jossain vaiheessa pojat olivat kysyneet, että mitä [syytetylle] kuuluu, johon tämä oli vastannut, että hyppää parvekkeelta alas, jos tulette hänen luokseen”, eräs perheenjäsen kertoi poliisille.

Syytetty teki viime vuoden maaliskuussa erikoisen tuhannen euron tilisiirron pojalle, joka kuoli henkirikoksessa. Saatesanoina oli ”Elä hyvä elämä”. Poika oli siirtänyt rahan takaisin hänelle.

Poliisin mukaan syytetyllä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Surma-aseen ostokuitti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat