Lappeenrannan koira­susien tappamiseen poikkeus­lupa Riista­keskukselta

Poikkeuslupa koskee koko laumaa, jossa on ainakin neljä koirasutta. Niitä on käytännössä mahdotonta erottaa sudesta ulkonäön perusteella.

Orimattilasta löydettiin vuonna 2019 koirasusia.

10.2. 13:05 | Päivitetty 10.2. 13:11

Suomen Riistakeskus antoi perjantaina poikkeusluvan Lappeenrannan Ylämaan koirasusilauman metsästämiseen. Lupa on voimassa ajalla 11. 2.–3. 3.2023.

Pyyntilupa on kohdennettu aluetta reviirinään käyttävään kahdeksan eläimen laumaan susikannan geenipuhtauden suojelemiseksi.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tammikuussa tekemien dna-analyysien perusteella Ylämaan laumassa on ainakin neljä koirasutta.

Poikkeuslupa koskee koko laumaa, koska koirasutta on Riistakeskuksen mukaan käytännössä mahdoton erottaa sudesta pelkästään ulkoisten tuntomerkkien perusteella. Koirasusi on säädetty Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi.

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) vetosi tammikuussa paikallisiin metsästäjiin, jotta nämä hakisivat pikaisesti lupia Ylämaan koirasusien tappamiseen. Näin vältettäisiin koirasusien leviäminen muualle Suomeen. Myös Luke pitää koirasusien poistamista tärkeänä.

Ministeriö on linjannut susikannan hoitosuunnitelmassa, että risteymäyksilöt poistetaan luonnosta Riistakeskuksen myöntämällä poikkeusluvalla.

Riistakeskuksen mukaan koirasusia sisältävän lauman tappaminen ei haittaa susikannan suotuisan suojelutason säilyttämistä tai sen saavuttamista lajin luontaisella levinneisyysalueella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat