Vaalimaalla jäi kiinni Venäjän kansalainen, joka oli oleskellut yli kolme vuotta luvatta Schengen-alueella

Espanjassa kolme vuotta viettänyt Venäjän kansalainen jäi kiinni Vaalimaalla. Ilmeisesti hän oli matkalla kotiinsa.

Vaalimaan rajatarkastusasema.

10.2. 16:04 | Päivitetty 10.2. 17:20

Vaalimaan rajanylityspaikalla jäi keskiviikkona kiinni Venäjän kansalainen, joka oli oleskellut yli kolme vuotta luvattomasti Schengen-alueella, kertoo Rajavartiolaitos tiedotteessa perjantaina.

”Hän oli matkalla Espanjasta Suomen kautta Venäjälle. Ilmeisesti aikanaan hän on suoraan suunnannut Venäjältä Espanjaan”, kertoo yleisjohtaja Kimmo Gromoff.

”Ilmeisesti hän oli nyt matkalla kotiinsa.”

Henkilö oli liikkeellä autolla. Hän jäi kiinni maastalähtötarkastuksen yhteydessä, kun hänen paperinsa tarkastettiin. Hän sai kolmen vuoden maahantulokiellon Schengen-alueelle.

Rajavartiolaitoksen mukaan pitkät oleskeluajan ylitykset ovat yleistyneet Vaalimaan rajanylityspaikalla viime vuoden aikana. Lähes kaikissa tapauksissa luvattomasti on oleskeltu muualla kuin Suomessa. Gromoffin mukaan Suomi on lähinnä tapauksissa kauttakulkumaa, josta on hyvä suunnata takaisin Venäjälle.

Gromoff ei osaa sanoa selitystä ilmiön yleistymiselle.

”Voi olla, että [Ukrainan] sodalla on tavalla tai toisella vaikutuksensa, mutta se menee vähän arvailun puolelle.”

Useat maat ovat rajoittaneet venäläisten matkustamista Schengen-alueelle ensin koronapandemian ja viimeisimpänä Ukrainan sodan vuoksi.

Luvatta alueelle jääneet henkilöt paljastuvat viimeistään maastalähtötarkastuksessa, kertoo Rajavartiolaitos.

Kainuun rajavartiosto tiedotti puolestaan perjantaina, että yksi henkilö jäi keskiviikkona kiinni hiihdettyään rajan yli Venäjältä Suomeen.

Rajavartiosto otti henkilön kiinni partioinnin yhteydessä rajavyöhykkeellä Suomussalmen Hossan Kaunislammella. Kiinnioton yhteydessä henkilö ilmoitti hakevansa turvapaikkaa Suomesta.

Kainuun rajavartiosto käynnisti tapahtumasta esitutkinnan valtionrajarikoksesta sekä turvapaikkamenettelyn. Turvapaikkahakemuksesta vastaa Maahanmuuttovirasto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat