Kaupan alan työriitaan saatiin sopu, lakot peruuntuvat – Pamin puheen­johtaja: ”Olemme tyytyväisiä palkan­korotuksiin”

Yhteisymmärrys syntyi sunnuntai-iltana, kun liittojen hallinnot hyväksyivät neuvottelutuloksen.

Pam ja Kaupan liitto pääsivät neuvottelutulokseen myöhään sunnuntai-iltana

12.2. 19:44 | Päivitetty 12.2. 23:30

Palvelualojen ammattiliiton Pamin ja Kaupan liiton neuvottelijat ovat päässeet neuvottelutulokseen kaupan alan työehdoista, ja liittojen hallinnot ovat hyväksyneet tuloksen, tiedottavat Pam ja Kaupan liitto.

Neuvottelutulos työehtoriitaan löytyi sunnuntai-iltana, ja sen jälkeen se käsiteltiin kummankin liiton hallinnossa.

Koska ratkaisu hyväksyttiin, peruuntuvat alkavalle viikolle suunnitellut työtaistelu­toimet, jotka olisivat koskeneet 47 logistiikka­keskusta ja noin 4 000 työntekijää. Lakko olisi kestänyt kolme vuorokautta ja sen jälkeen laajentunut koskemaan muun muassa kaikkia Suomen K-Citymarketteja, Prismoja ja Lidlejä.

Kahden vuoden sopimus korottaa kokoaikaisten työntekijöiden palkkoja 165 euroa, ensimmäisenä vuonna 105 euroa ja toisena 60. Lisäksi työntekijät saavat huhtikuussa 400 euron kertaerän, tiedottaa Pam.

Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoo myöhään sunnuntai-iltana HS:lle, että liitossa ollaan erityisesti tyytyväisiä palkankorotuksiin ja perhevapaiden huomioimiseen.

”Kyllä meillä tämä euromääräinen palkankorotus on ollut se iso juttu. Ja olemme tyytyväisiä, että siellä on perhevapaauudistus huomioitu”, sanoo Rönni-Sällinen.

Rönni-Sällinen kertoo Pamin olevan tyytyväinen lopputulokseen ja siihen, että yhteiseen ratkaisuun päästiin neuvottelemalla. Neuvottelut olivat hänen mukaansa pitkiä ja dramaattisiakin, ja menivät lakkojen osalta viime tippaan.

Rönni-Sällisen mukaan erityisesti palkankorotuksista oli vaikea löytää sopua.

“Saimme neuvoteltua sopimuksen, johon voimme olla tyytyväisiä. Pitkäaikainen tavoitteemme euromääräisistä palkankorotuksista toteutui. Euromääräiset palkan­korotukset ovat erityisesti pienipalkkaisten etu”, Rönni-Sällinen sanoi aiemmin liiton tiedotteessa.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo liiton tiedotteessa neuvottelutuloksen pitävän sisällään molemmille osapuolille tärkeitä työehtosopimuksen tekstien uudistuksia.

”Palkankorotukset ovat niin sanotun yleisen linjan mukaisia ja painottuvat alan pienipalkkaisille työntekijäryhmille kuten myyjille. Työehto­sopimuskierrosta voidaan muutoinkin kutsua tasa-arvokierrokseksi, sillä lisäsimme ei-synnyttävän vanhemman palkallista perhevapaata”, sanoo Lavikkala.

Sopimus sisältää myös parannuksia perhevapaiden ajan palkanmaksuun, eli ei-synnyttävän vanhemman palkallinen perhevapaa pitenee nykyisestä 6 päivästä 36 päivään sekä toimihenkilöiden ja logistiikan työntekijöiden palkkausjärjestelmään. Lisäksi myyjien taulukkopalkkoja korjataan.

”Kaupan työehtosopimus otti harppauksen kohti monikulttuurisia työmarkkinoita, joissa englanti voi olla yksi kaupan työkielistä. Kaupan työnantajat kokivat nämä muutokset kiireellisiksi ja tärkeiksi”, sanoo Kaupan liiton Lavikkala.

Pamin ja Kaupan liiton työehtosopimusneuvotteluja käytiin pitkään valtakunnan­sovittelija Anu Sajavaaran johdolla ilman tulosta. Tämän takia lakkoja järjestettiin aikaisemmin tällä viikolla useissa kaupoissa.

Pam on vaatinut neuvotteluissa 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat