THL: Sekava palvelujärjestelmä heikentää mielenterveystyön vaikuttavuutta lapsille ja nuorille

THL:n selvityksen perusteella keskeisimmät muutostarpeet liittyvät lasten ja nuorten lievien sekä keskivaikeiden mielenterveyshäiriöiden hoidon järjestämiseen.

THL esittää muun muassa nuorten palvelujen yläikärajan yhtenäistämistä 24 vuoteen

15.2. 5:27

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan lasten ja nuorten tulisi saada vaikuttavaa mielenterveys­häiriöiden hoitoa osana perusterveydenhuoltoa. Tällä hetkellä sekava palvelujärjestelmä heikentää palveluiden vaikuttavuutta, THL sanoo.

”Keskeisimmät muutostarpeet liittyvät lasten ja nuorten lievien ja keskivaikeiden mielenterveyshäiriöiden hoidon järjestämiseen. Tarvittava hoito tulisi saada läheltä lapsia ja nuoria eli terveyskeskuksista ja kouluista”, THL:n ylilääkäri Eeva Huikko sanoo tiedotteessa.

THL myös esittää nuorten palvelujen yläikärajan yhtenäistämistä 24 vuoteen. Huikon mukaan ammattilaisten osaamista pitää lisäksi vahvistaa.

"Lasten ja nuorten kanssa työskentelevien perustutkintoihin sisältyy tällä hetkellä liian vähän lasten ja nuorten mielenterveyttä koskevaa sisältöä.”

THL on tehnyt selvityksen siitä, millaiset tekijät edistävät ja haittaavat lasten ja nuorten mielenterveystyön vaikuttavuutta. Kartoitus on osa kansallista lapsistrategiaa.

Selvityksessä kuultiin lasten ja nuorten omia toiveita palveluidensa järjestämisestä. THL:n mukaan useimmat toivovat saavansa mielenterveysongelmiinsa hoitoa myös koulussa.

"Tällä hetkellä lainsäädäntö ei kuitenkaan tue peruskouluikäisten hoidon järjestämistä koulun opiskeluhuollossa”, THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä sanoo tiedotteessa.

THL:n selvitystyössä haastateltiin myös asiantuntijoita, jotka työskentelevät perustason palveluissa ja perustason erityispalveluissa, erikoissairaanhoidossa, nuorisotyössä ja hallinnossa. Lisäksi selvityksessä perehdyttiin lasten ja nuorten mielenterveystyötä koskeviin kotimaisiin ja kansainvälisiin raportteihin ja tutkimuksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat