Ensin täyttyvät roskikset – Näin lakon vaikutukset alkavat näkyä arjessa

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton lakko seisauttaa muun muassa jäteautot. HS listasi, miten lakko voi arjessa näkyä.

Kuljetusalan lakko voi pysäyttää postipaketit, täyttää jäteastiat ja tyhjentää hedelmähyllyt.

15.2. 11:59

Keskiviikkona alkanut auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lakko seisauttaa muun muassa jäteautot ja laivojen purkamisen. Osa lakon vaikutuksista näkyy nopeammin, osa vasta viiveellä. Osan lakoista on määrä alkaa vasta maaliskuussa.

HS listasi, miten lakko voi arjessa näkyä.

Ensimmäisenä lakko näkyy jäteastioilla

Satamissa ahtaajat aloittivat lakkonsa aamukuudelta keskiviikkona. Lakko koskee kaikkia Suomen satamia. Lakon aikana laivoja ja proomuja ei lastata eikä lasteja pureta.

Jäteastioiden tyhjentämiseen voi tulla viiveitä. Esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) kertoo, että ainakin puolet asuinkiinteistöjen jäteastioista uhkaa päivittäin jäädä tyhjentämättä. Ainoastaan lasipakkausten ja pienmetallin kuljetukset jatkuvat kohtuullisen normaaleina.

Suomen pakkauskierrätyksen mukaan Rinki-ekopisteitä ei pystytä lakon aikana tyhjentämään eikä siivoamaan.

Lentoliikenteeseen lakko voi vaikuttaa aikavälillä 15.–21. helmikuuta, arvioi Finavia. Lakko vaikuttaa lähinnä lentopolttoaineen jakeluun ja lentokoneiden tankkaustoimintaan, sillä koneita tankkaavia säiliöautojen kuljettajia on lakossa.

Finnairin viestinnästä kerrotaan, että yhtiö on varautunut lakon vaikutuksiin ennakkoon varmistamalla, että koneet saadaan tankattua myös lakon aikana. Lentoihin ei ole ollut tarvetta tehdä ennakkoon peruutuksia eikä lentoaikatauluihin muutoksia. Joissain lennoissa saattaa olla tankkaustoiminnasta johtuen viiveitä. Viiveistä viestitään asiakkaille, joita asia koskee.

Posti arvioi, että lakon ja sen tukitoimien takia pakettien, kirjeiden, lehtien sekä ulkomailta saapuvien ja lähtevien lähetysten kulku viivästyy useista päivistä yli viikkoon. Viiveet koskevat sekä kotimaan että ulkomaan lähetyksiä.

Lakon ulkopuolelle on rajattu turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät lähetykset sekä ateriakuljetukset.

Lisäksi Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut tarvittaessa tukevansa AKT:tä tukilakolla aikavälillä 16.–21. helmikuuta. Lakko koskee muun muassa postikeskuksia ja logistiikkakeskuksia. Lakon aikana kuorma-autoja ja perävaunuja ei lastata eikä pureta.

Lakko voi näkyä ruokakaupoissa viiveellä

Ruokakaupoissa lakko ei näy heti. Päivittäistavarakauppa ry:stä arvioitiin HS:lle tiistaina, että lakon pitkittyessä pulaa voi tulla sellaisista elintarvikkeista, joita ei Suomessa tuoteta tai kasvateta. Tällaisia elintarvikkeita ovat esimerkiksi erilaiset hedelmät.

Elintarvikkeiden saatavuudesta lakon aikana ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.

Linja-Autoliikenteeseen lakko voi vaikuttaa maaliskuussa.

AKT on nimittäin, että 1. maaliskuuta alkaa tarvittaessa linja-autohenkilökunnan, kuorma-autoalan, huoltokorjaamoiden, säiliöautoalan ja terminaalitoiminnan lakot.

Tämä lakko voi vaikuttaa bensan kuljettamiseen huoltoasemille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat