Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Puolustusvoimien entisen tilaturvallisuuspäällikön vankeuteen törkeästä palvelusrikoksesta. Käräjäoikeuden mukaan tuomittu kopioi ja säilytti itsellään Puolustusvoimiin liittyviä salassa pidettäviä ja turvaluokiteltuja tietoja.
Oikeuden mukaan kyse on ollut Suomen maanpuolustuksen kannalta keskeisistä turvallisuustiedoista.
Tero Matti Juhani Lampénin, 51, hallusta takavarikoitiin noin 13 000 tiedostoa, joista osa oli keskenään samansisältöisiä. Tiedostot olivat hänen hallussaan vielä noin seitsemän vuotta sen jälkeen, kun hän oli lopettanut työskentelyn Puolustusvoimissa.
Oikeus tuomitsi Lampénin kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään sotilasarvonsa, joka on insinööriyliluutnantti.
”Tilaturvallisuuspäällikkö on (...) vastuussa muun ohella Puolustusvoimien fyysisestä turvallisuudesta, sen rakenteesta ja toteutuksesta ja kehittämisestä sekä niitä koskevien normien laadinnasta. (...) Lampénin toiminta tietojen keräämisessä on ollut harkittua”, toteaa käräjäoikeus tuomiossa.
Rikoskokonaisuus ajoittuu vuosiin 2010–2012. Tuomion mukaan Lampén on kerännyt haltuunsa aineistoa jo ennen kuin hän aloitti tilaturvallisuuspäällikön tehtävässä. Hän oli Puolustusvoimien palveluksessa vuosina 2008–2012.
Tuomiosta ilmenee, että Lampénin toimintaa on selvitellyt Puolustusvoimien palveluksessa ollut henkilö virkatehtävänään. Tuomiosta ei kuitenkaan käy ilmi, mistä lähtien ja millaisista syistä häntä on alkujaan alettu epäillä väärinkäytöksistä.
Tuomion mukaan Lampén on jo Puolustusvoimissa työskennellessään ja salassa pidettävää aineistoa kerätessään valmistellut oman turvallisuusalan yrityksen perustamista. Hän on myöhemmässä työpaikassaan työskennellessään hyödyntänyt hallussaan olleita turvallisuusluokiteltuja tietoja, toteaa käräjäoikeus.
Lampén siirtyi syksyllä 2012 Puolustusvoimien palveluksesta Fennovoimaan, jonka turvallisuuspäällikkönä hän toimi syksyyn 2018 asti. Lisäksi hän on ollut perustamassa Froan Security -nimistä turvallisuusalan yhtiötä, joka on rekisteröity kaupparekisteriin syyskuussa 2012. Yhtiön toimialana on kehittää ja tuottaa organisaation turvallisuuden kokonaispalveluita.
Oikeus painottaa, että Lampén on toiminnallaan aiheuttanut mahdollista vaaraa palvelusturvallisuudelle, Suomen maanpuolustukselle ja turvallisuudelle sekä palvelustehtävien asianmukaiselle suorittamiselle. Lampénin hallussa on ollut myös Suomen ulkomaansuhteisiin liittyviä tietoa, joten hänen toimintansa olisi oikeuden mukaan voinut vaarantaa myös Suomen ulkomaansuhteita ja ulkoista turvallisuutta.
"Vaikka onkin rauhan aika, on olemassa kolmansia tahoja, jotka ovat em. tiedoista kiinnostuneita. Jos tiedot olisivat vuotaneet tai tekoaikana luovutettu kolmannelle, voisi kyseessä olla toinen rubriikki, mikä käräjäoikeuden käsityksen mukaan kuvastaa sitä, miten vakava teko on palvelusrikoksena”, oikeus muotoilee.
Syyttäjän kirjallisiin todisteisiin kuuluu viisi sähköpostia, jotka Lampén lähetti sekä itselleen että kolmannelle henkilölle vuosina 2014–2015. Näissä sähköposteissa on ollut liitetiedostoina Puolustusvoimien turvaluokiteltua tietoa.
”Näyttämättä on kuitenkin jäänyt, että hän olisi tekoajan kuluessa luovuttanut taikka välittänyt näitä asiakirjoja teonkuvauksen mukaisesti”, katsoo oikeus tuomiossa.
Tuomiosta ilmenee, että Lampén on säilyttänyt Puolustusvoimiin liittyneitä tietoja samoilla muistivälineillä kuin yksityisiä valokuviaan ja videoitaan.
”Tämä osoittaa erityisen suurta piittaamattomuutta turvaluokitellun ja salassa pidettävän tiedon käsittelyä koskevia ohjeita ja määräyksiä kohtaan. Lisäksi tällainen säilytystapa on omiaan lisäämään riskiä, että salassa pidettävä tietoa joutuu ulkopuolisen tietoon”, oikeus toteaa.
Osa hankitusta aineistosta liittyy tuomion mukaan koulutuksiin, joihin Lampén osallistui Puolustusvoimien palveluksessa ollessaan. Näidenkään tietojen säilyttäminen kotona ei ole oikeuden mukaan ollut hyväksyttävää.
Palvelusrikoksista tuomitaan useimmiten sakkorangaistus, toteaa käräjäoikeus. Vankeustuomio kertoo siis poikkeuksellisen vakavasta rikostapauksesta.
Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion viime viikon keskiviikkona. Käräjäoikeus antoi tuomionsa yksimielisesti käräjätuomarin ja kahden sotilasjäsenen kokoonpanossa. Tuomiosta kertoi ensin Iltalehti.