”Sateiden olomuoto on hyvin märkä” – Viikon­lopuksi on luvassa kurjaa säätä

Laskiaissunnuntain pulkkamäet voivat olla jäisiä ja vetisiä. Ilmatieteen laitos ennustaa viikon loppuun vettä, räntää ja huonoa ajokeliä.

Sää oli harmaa ja leuto Helsingissä 13. helmikuuta.

16.2. 12:52

Myräkkää, sumua ja huonoa ajokeliä. Sääennusteet eivät ennusta laskiais­viikonloppuun pulkkamäkeen sopivaa lumista ja kirpakkaa pakkassäätä – ei ainakaan maan etelä- ja keskiosiin.

"Matalapaineen vuoksi sää on epävakainen ja tuulinen. Vähän tuollaista luotaan työntävää ulkoilusäätä on luvassa vielä lauantaille, mutta sunnuntaita kohden se paranee”, kuvailee päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

Vielä torstaina ja perjantaina sää on lauha ja sumuinen. Kun sadealue liikkuu torstaina iltapäivällä lounaasta kohti länttä, syntyy paikoin sankkaakin sumua.

Eri puolelle maata on ennustettu heikkoja sateita. Idässä ja pohjoisessa sateet tulevat lumena, maan etelä- ja länsiosissa vetenä, räntänä ja lumena.

”Sateiden olomuoto on lounaisrannikolla ja Etelä-Suomessa hyvin märkä, sateet voivat tulla myös ihan vetenä”, Viljamaa sanoo.

Lämpötilat ovat torstaina lounaassa noin 3 astetta, muualla maassa lämpötila pyörii nollan asteen puolin ja toisin. Perjantaina on vielä tätäkin lämpimämpää. Alati sulava ja pakastuva lumi tekee teistä liukkaita, varoittaa Foreca.

Lauantain vastaisena yönä sadealue levittyy maan etelä- ja keskiosiin. Samalla sateet muuttuvat pakkasen pienen kiristymisen ansiosta räntämäisemmäksi.

”Märkää lunta voi tulla jopa kymmenisen senttiä akselille Turusta Hyvinkäälle ja Lappeenrantaan.”

Sää kylmenee, ja illalla pakkasta on koko maassa 2–8 pakkasastetta.

Toisaalta napakaksi muuttuva tuuli puhaltaa paikoin puuskissa jopa myrskylukemissa. Tuuli on voimakasta etenkin maan etelä- ja keskiosissa sekä merellä. Etelärannikolla tuuli voi olla puuskissa 15–18 metriä sekunnissa. Myräkkä tekee myös ajokelistä huonon.

Sunnuntaina sateet ja tuulet heikkenevät. Lämpötila taittuu pakkasen puolelle koko maassa. Jos päivänä mielii pulkkamäkeen, kannattaa kuitenkin pukea vedenpitävät kamppeet, Viljamaa sanoo. Ja varautua siihen, että pulkkamäet voivat olla paikoin enemmänkin jäinen ja vetinen kuin pehmeän luminen.

Jos suuntaa alkavan lomaviikkonsa kunniaksi vaikkapa Lappiin, sää on miellyttävämpi.

”Siellä on poutainen ja heikkotuulinen sää. Pakkastakin on kymmenisen astetta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat