Uusien asuntojen myynti romahti Tampereella – ”Pudotus on todella raju”

Viime vuonna tehtiin kaupat yli 600 asunnosta. Kauppamäärä kutistui 55 prosenttia. Tänä vuonna uudistuotannon määrä laskee selvästi. Kiinteistönvälittäjä näkee riskin asuntopulasta Tampereella.

Kerrostalorakentamista Tampereen Niemenrannassa joulukuussa 2022.

16.2. 8:49

Uusien asuntojen kauppamäärä sukelsi viime vuonna Tampereella. Tämä näkyy Kiinteistönvälitysalan keskusliiton (KVKL) tilastossa.

KVKL:n mukaan uusia asuntoja myytiin viime vuonna 626 kappaletta, kun edellisenä vuonna määrä oli 1 389. Kauppamäärä kutistui 55 prosenttia.

”Pudotus on todella raju”, toteaa Tampereen OP-Kodin toimitusjohtaja Timo Voutilainen.

Samaan aikaan käytettyjen asuntojen kauppamäärä supistui 14 prosenttia.

Uudisasuntojen lukuihin vaikuttaa myös se, että jo vuoden 2021 aikana on ostettu viime vuonna valmistuneita asuntoja. Ratinan Kiinteistömaailman yrittäjä Tommi Luosmala arvioi, että tänä vuonna uudisasuntoja myydään sama määrä kuin viime vuonna.

KVKL:n hintaseurantapalveluun tallennetaan pääosa kiinteistönvälittäjien kautta tehdyistä asuntokaupoista. Liiton jäseninä ovat alan suurimmat kiinteistönvälitysyhtiöt. Tilastosta puuttuu esimerkiksi rakennusliikkeiden omaa myyntiä ja suoraan sijoittajille tehtyjä kohteita.

Viime vuonna Tampereen uudisrakennuskohteisiin valmistui 4 377 asuntoa. Luku löytyy Tampereen kaupungin asumisen ja rakentamisen tietoikkunasta.

Mitä?

Tampereella valmistuneet asunnot vuonna 2022

Kerrostalot: 4 176 asuntoa.

Pientalot: 143 asuntoa.

Rivi- tai ketjutalot: 58 asuntoa.

Yhteensä: 4 377 asuntoa.

Kun lukumäärästä vähennetään valtion tuella toteutettu Ara-tuotanto sekä kaupunkikonserniin kuuluvien yhtiöiden oma vuokra-asuntotuotanto, uusia asuntoja valmistui 3 487 kappaletta.

”Suurin osa asunnoista valmistuu tai tehdään suoraan sijoitusyhtiölle, vuokra-asunnoiksi”, sanoo Markku Riihimäki. Hän on tamperelaisen rakennusmarkkinoiden asiantuntijayritys Foreconin toimitusjohtaja.

Kovan rahan vuokra-asuntotuotannon osuus huitelee Riihimäen mukaan noin 70 prosentissa uudistuotannosta Tampereella. Näistä suurin osa on yhtiöiden rakennuttamia kohteita. Viime vuonna esimerkiksi Pohjola-Rakennus sai Tampereella valmiiksi 500 asuntoa, joista vuokra-asuntoja oli reilu 200. Tänä vuonna valmistuu yli 800 asuntoa, joista noin puolet on vuokra-asuntoja.

SRV sai valmiiksi 609 asuntoa, joista vuokra-asuntoja 390. Tänä vuonna valmistuvat 149 asuntoa ovat kaikki vuokra-asuntoja.

Tampere vetää muuttajia. Asuntoja Riihimäen mukaan riittää, vaikka rakentaminen tänä vuonna laskee selvästi.

”Rakentamisessa palaudutaan merkittävästi alaspäin. Tilanne normalisoituu. Tampereella oli vuonna 2021 aloituksissa hurja piikki.”

Vuonna 2021 aloitettiin 5 463 asunnon rakentaminen, kun edellisvuosina määrä oli vajaa 3 500 asuntoa. Viime vuonna aloitettiin 3 180 asunnon rakentaminen.

Erityisasiantuntija Kaisu Kammonen Tampereen kaupungilta sanoo, että tänä vuonna helmikuun 9. päivään mennessä rakennuslupa oli myönnetty Tampereella 173 asunnolle. Näistä 145 on kerrostaloasuntoja.

Riihimäki ennustaa, että tänä vuonna uusia asuntoja valmistuu noin 3 500, ja ensi vuonna määrä supistunee vielä 10–15 prosenttia. ”Edelleen valmistumisissa ollaan hyvissä määrissä ja se pitää tarjonnan hyvänä.”

Korkeat rakentamis- ja pääomakustannukset yhdessä epävarman kysynnän kanssa pitävät rakennuttajat varovaisina.

”Näen tässä riskin kehittyvään asuntopulaan vuoden 2024 aikana”, Luosmala sanoo.

Vuoden 2024 aikana valmistuvia uusia kerrostaloasuntoja on tällä hetkellä Luosmalan mukaan markkinoinnissa 465 asuntoa.

Voutilaisen mukaan rakennusliikkeet kyllä kasvattavat tonttivarantoaan, mutta rakentamispäätöksiä siirretään.

”Rakentajat ovat laittaneet jarruja päälle. Tulee monttu rakentamisen määrässä”, Voutilainen toteaa. Hän pitää mahdollisena, että uudisrakentaminen vähenee Tampereella ainakin 20 prosenttia.

Pohjola-Rakennuksen konsernijohtaja Juha Metsälä sanoo, että nykyisessä tilanteessa rakentamisen aloittamista joudutaan harkitsemaan tarkkaan.

SRV:n alueyksiköiden johtaja Henri Sulankivi viestittää, että taloustilanne on vaikuttanut asuntojen kysyntään merkittävästi, mutta hyvillä paikoilla sijaitseviin kohteisiin riittää kysyntää. Sulankiven mukaan lähitulevaisuudessa korostuu todennäköisesti kohtuuhintaisen asumisen kysyntä. Tällä hetkellä on kysyntää erityisesti perheasunnoille ja rivitaloasunnoille.

Viime syksystä eteenpäin asuntosijoittajien määrä markkinoilla pieneni paljon, sanoo Tommi Luosmala. Hänen mukaansa tällä hetkellä näyttäisi siltä, että moni kotitaloussijoittaja seuraa kyllä markkinaa kiinnostuneena, mutta salkkuja ei juuri nyt kasvateta.

”Ensimmäisen sijoitusasunnon ostajiakin liikkeellä on, mutta ostopäätöksiä ja ajoitusta harkitaan monesti pitkään.”

Luosmalan mukaan on mielenkiintoista on nähdä, miten uusien vuokra-asuntojen omistuspohja tulee kehittymään. Vuokrakoteja kasvukeskukseen tarvitaan ja jonkun ne pitää omistaa.

Ara-tuotanto tai suuromistajien vapaarahoitteiset vuokra-asunnot tuskin paikkaavat yksityisten vuokranantajien osuutta, arvioi Luosmala.

Viime aikoina on puhuttu paljon yhtiölainoista ja niihin mahdollisesti kohdistuvista riskeistä. Juha Metsälä sanoo ettei ole havainnut, että kotitaloudet empisivät ostaa asuntoa yhtiölainotetusta kohteesta. Metsälän mukaan suurempi merkitys ostajalle on asunnon sijainnilla.

Voutilaisen tietojen mukaan asunto-osakeyhtiöt eivät ole Tampereen seudulla joutuneet ongelmiin vastikkeiden kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat