Rivitalo on niin uusi, että ikkunanpieliä ei ole ehditty kiinnittää paikoilleen. Sitä ympäröivät useat muut rivitalot, joista yhden takaterassilla roikkuu kuivalihaa kuivumassa, vaikka on vasta helmikuu.
Saariselän alueen vakituisista asukkaista iso osa asuu täällä.
Kaunispään huipulla sijaitsevassa Star Arctic -hotellissa työskentelevän 22-vuotiaan Aada Lehtisen asunnossa on tilava ja valoisa keittiö, jossa on kuusi ovea: yksi eteiseen, toinen yhteiseen kylpyhuoneeseen ja neljä erillisiin makuuhuoneisiin. Lehtinen asuu niistä yhdessä.
Viime vuonna valmistuneen asunnon pinnat tuoksuvat vielä uutuuttaan. Pöydällä on kukkia.
Aada Lehtisen kämppikset ovat vaihtuneet vuosittain. Siisteydestä pitävää Lehtistä stressasi aluksi, miten hänen ja kämppisten siisteyskäsitykset sopivat yhteen. Kaikki on kuitenkin mennyt hyvin.
Lehtisen työnantaja on rakennuttanut asunnot työntekijöilleen. Asunto on hyvä houkutin, kun yritykset houkuttelevat työntekijöitä Lapin matkailukeskuksiin.
Kolmessa makuuhuoneessa asuvat Lehtisen tämän talvikauden kämppikset. Heistä yhden kanssa hän on edellisenä päivänä käynyt Saariselän uusimmassa ravintolassa Fienossa.
”Käymme usein vapaapäivinä ulkona syömässä ja arvostelemme annokset perustamaamme listaan”, Lehtinen kertoo.
Joulukuussa kansainvälisten matkailijoiden saavuttua Saariselälle Lehtinen painoi välillä yli kahdentoista tunnin työpäiviä ja pisimmillään yli kahden viikon työputken.
Vapaat olivat tiukoilla, ja työpaikkansa lähellä asuva Lehtinen oli jonkun sairastuessa valmiina sijaistamaan. Nyt on jo helpompaa.
”Välillä tuntuu, että pitäisikö lähteä opiskelemaan, mutta sitten ajattelen, että ei sen kanssa ole kiire.”
Lehtinen kirjoitti ylioppilaaksi Kaurialan lukiosta Hämeenlinnasta koronakeväänä 2020. Kun kaverit lähtivät lukion jälkeen opiskelemaan, Lehtinen suuntasi siivoojaksi Lappiin.
”Halusin jotain ihan muuta. Pois etelän kiireestä.”
Meneillään on jonkinlainen pidennetty välivuosi.
Aada Lehtinen hiihtää usein vapaapäivinä. Saariselän laduille johtava pieni yhdyslatu alkaa aivan hänen asuntonsa vierestä.
Kun Lehtinen saapui Saariselälle, hän ei tuntenut alueelta ketään. Nyt työyhteisöstä on muodostunut tiivis porukka, kuin toinen perhe.
Kuluva talvikausi on Lehtisen kolmas samalla työnantajalla. Vielä ensimmäisen talvikautensa jälkeen Lehtinen lähti kesäksi töihin hotelliin Varsinais-Suomen Nauvoon. Talveksi 2021–2022 hän palasi Saariselälle.
Viime syksynä Lehtinen vakinaistettiin ja hän myös yleni vuoropäälliköksi. Se on tuonut enemmän vastuuta ja lisännyt samalla työn mielekkyyttä.
Kerran kuukaudessa Lehtinen käy Rovaniemellä koulutuskuntayhtymä Redun järjestämässä lähiesimieskoulutuksessa. Myös se on lisännyt motivaatiota.
”Olen aikuistunut ja saanut töissä kokeilla ja kantaa vastuuta.”
Lukion jälkeen Lehtinen oli epävarma siitä, mitä hänen kannattaisi opiskella. Lisäksi opiskelupäätös olisi lukinnut hänet asumaan samalla paikkakunnalla pitkään. Juuri sitä Lehtinen kammoksui.
”Tämä on ollut minulle oikea valinta. Nyt tuntuu, että elämä on vapaata, vaikka työ onkin vakituinen.”
Porilaisella Andrew Kirkhopella on vapaapäivä, mutta hän pyörii silti työpaikallaan Saariselän Panimo Pubissa.
Kirkhope sujauttaa suuhunsa ruskean pikkusikarin, suuntaa nopein askelin ulos pubista ja istahtaa nurkkaan työnnetyn pöydän päälle. Hän sytyttää sikarin ja puhaltaa savut tummaan pakkasyöhön.
”Tämä on minun häpeänurkkani.”
Eilen Kirkhope veti karaokea ranskalaiselle turistiseurueelle. Hän näyttää puhelimestaan videon illan tunnelmista: ranskalaiset bailaavat railakkaasti, kun yksi seurueen jäsenistä on lauluvuorossa.
Ranskalaiset toivovat ranskalaisia kappaleita, saksalaiset saksalaisia. Vähän aikaa sitten Kirkhope onnistui löytämään israelilaisille matkailijoille seitsemän hepreankielistä laulua.
Suomalaiset karaokelaulajat toivovat Lapin kesää, mutta sen Kirkhope suostuu ottamaan karaokejonoon vain kerran illassa.
Andrew Kirkhope työskentelee Panimo Pubissa Saariselällä muun muassa karaokeisäntänä.
Andrew Kirkhope käy läpi ranskalaisten matkailijoiden toivekappaleita.
Andrew Kirkhope on asunut 10 neliön huoneessa pari vuotta. Kuntosalilaitteen lisäksi Kirkhopen huoneeseen mahtuu levittämään myös joogamaton. Asunto järjestyi työnantajan kautta.
Jokainen päivä pubissa on uusi lauantai.
”Nautin, kun saan porukan lähtemään tällä tavalla mukaan. Jos ihmiset eivät tanssi, vaihdan musaa.”
Kirkhope on toiminut pubin karaokeisäntänä pari vuotta. Edellinen karaoken vetäjä lopetti työt yllättäen, ja pesti siirtyi sosiaaliselle ja puheliaalle Kirkhopelle.
Vuonna 2018 Kirkhope erosi tyttöystävästään. Hän masentui ja ajatteli palautuvansa erosta kesän aikana festivaalitöissä. Suunnitelma ei toiminut, vaan Kirkhopella alkoi sanojensa mukaan mennä ”liian lujaa”.
Pikkuhiljaa tie vei etelästä kohti pohjoista. Ensin Leville, sitten Saariselälle.
”Rakastuin tähän paikkaan.”
Talvikauden 2023–2024 uusien kausityöntekijöiden rekrytointi alkaa jo parin kuukauden päästä huhti–toukokuussa.
Ennen riitti, kun talvikauden työntekijöitä alettiin rekrytoida syyskuussa, sanoo Lapin matkailuyrityksille työvoimaa hankkivan Baronan aluejohtaja Kimmo Gauriloff.
Hän muistelee, että Lapissa on yli viisitoista vuotta rekrytoitu työntekijöitä Suomen lisäksi ulkomailta. Muuten matkailuala olisi pulassa.
”Ensin rekrytoinnit laajenivat Viroon, sitten muualle Eurooppaan. Jo usean vuoden ajan on rekrytoitu Filippiineiltä.”
Noin 80 prosenttia työntekijöistä on alle 34-vuotiaita.
Vuosittain Lappiin saapuvien kausityöntekijöiden määrästä ei ole tarkkaa tilastotietoa, mutta kyse on tuhansista. Baronan kautta Lappiin työllistyi tälle talvikaudelle noin 500 ihmistä.
”Työvoiman kysyntä on matkailussa valtava. Hankalinta on ollut löytää ravintolakokkeja ja tarjoilijoita”, Gauriloff sanoo.
Yhteensä Lapin matkailussa työskentelee suoraan tai välillisesti noin 12 000 henkeä.
Viime joulukuussa Andrew Kirkhope työskenteli pubissa 265 tuntia. Se on ollut hänen kautensa kiireisin kuukausi.
Lapin matkailun sesonki alkaa marraskuussa ja päättyy huhtikuun lopussa, kun suomalainen hiihtokansa vetäytyy keväthangilta.
Heti toukokuussa Kirkhope lähtee kavereidensa kanssa kiertämään Thaimaata ja Kambodžaa.
Matkustaminen syö rahaa. Siksi Kirkhope perusti viime vuonna siivousyrityksen. Pubityön lisäksi hän siivosi mökkejä joulukuussa noin 40 tuntia viikossa.
”Töiden jälkeen menen suoraan nukkumaan. Vapaa-ajallani lähinnä nukun.”