Kaiuttimista kantautuva Vesa-Matti Loirin ääni laulaa hyvästä puusta, kun ihmiset kävelevät ostoskärryjen kanssa kaupan kapeilla käytävillä.
Mollivoittoinen kappale on ristiriidassa aamun pirteän kuhinan kanssa.
Meneillään on Saariselän kauppakeskus Kuukkelin viimeinen hiihtolomakausi väliaikaisissa tiloissa. Kauppakeskus paloi maan tasalle lähestulkoon tasan vuosi sitten, Etelä-Suomen hiihtolomaviikon ensimmäisenä maanantaina.
Se oli matkailusta elävällä Saariselällä valtava tragedia.
Hiihtolomaviikot ovat Kuukkelin kiireisimpiä kauppapäiviä.
Naantalilaiset Annukka ja Tero Lahti ovat käyneet Saariselällä tähän aikaan vuodesta jo yli vuosikymmenen. Hekin harmittelevat Kuukkelin kohtaloa, mutta ovat tyytyväisiä pienemmän väliaikais-Kuukkelin valikoimaan.
Lahdilla on tapana käydä ostamassa poronliha 30 kilometrin päässä Ivalossa sijaitsevasta, paikallisia lihatuotteita myyvästä kaupasta. Samalla reissulla voi hoitaa isommat ruokaostokset.
Nyt pariskunta ja heidän tyttärensä Nelli suunnittelevat lomaviikon ruokia Kuukkelin vihannesosastolla. Kaikki lapset ja lapsenlapset mukaan laskettuna ruokittavana on kymmenkunta henkeä. Seurueen ruokahuollosta vastaa innokkaaksi kokiksi tituleerattu Tero Lahti.
Seurue syö viikon aikana poroa ja lohta sen verran, että seuraavan kerran niitä tarvitsee syödä vasta ensi vuonna samaan aikaan.
”Me ei paljon ravintoloita käytetä. Eilen meinattiin, mutta ei sitten kuitenkaan menty”, Tero Lahti sanoo.
Kuukkelin tulipalo oli kauppias Antero Ylävaaralle ja Saariselän matkailijoille tragedia, mutta hän sai väliaikaisen kaupan pystyyn nopeasti.
Lahden perhe on tyypillinen hiihtolomaseurue: Lomalle saapuvat suomalaiset majoittuvat pääasiassa keittiöllisissä huoneistohotelleissa ja mökeissä. Kansainvälisiin matkailijoihin verrattuna suomalaiset laittavat ruokaa itse enemmän ja käyttävät ravintoloita vähemmän.
Se tarkoittaa kauppakeskus Kuukkelin kauppiaalle Antero Ylävaaralle vuoden kiireisimpiä viikkoja.
Kulunut kesä oli Saariselällä hiljainen. Kuukkelin myynti takkuili vielä marraskuun lopussa, mutta piristyi joulukuun alussa, kun kansainväliset matkailijat saapuivat.
Ihmisten määrä kymmenkertaistuu noin parinsadan vakituisen asukkaan Saariselällä talvisesongin ajaksi. Suomalaisten saapumiseen on varauduttu lisäämällä erityisesti tuoreiden elintarvikkeiden määrää.
”Niitä pitäisi olla hyvin tarjolla, mutta kuivatavaran valikoima on suppeampi kuin vanhoissa tiloissa.”
Vanhoihin tiloihin verrattuna Ylävaara on joutunut pienentämään myös ei-syötävien tarvikkeiden valikoimaa.
”Varsinkin urheilutarvikkeiden valikoima laajenee, kun uudet tilat valmistuvat.”
Uuden kauppakeskuksen rakennustyöt alkavat todennäköisesti huhti–toukokuun vaihteessa. Valmista pitäisi olla marraskuun lopussa.
Väliaikaiset 1 500 neliön tilat korvautuvat noin 2 700 neliön kauppakeskuksella. Uusi kauppakeskus rakennetaan palaneen kauppakeskuksen paikalle.
Apteekin ja Alkon lisäksi uusiin tiloihin tulee noin 300 neliön ravintolamaailma sekä erilaisia matkailijoille suunnattuja palveluita. Pihalle tulee myös useita latauspaikkoja sähköautoille sekä käteisautomaatti, jota kylällä ei tällä hetkellä ole.
Myyjä Teija Koskinen palvelee hiihtolomailevaa Tero Lahtea ja tämän tytärtä Anna Jylhää Saariselän Kuukkeli-kaupan kassalla.
Kuukkelin kassatyöntekijä Teija Koskinen pahoittelee asiakkaalle kurkkukipua lievittävien tablettien loppumista. Saariselällä ei ole apteekkia, mutta pieni valikoima apteekkitavaroita löytyy kassalta.
Teija Koskinen pahoittelee asiakkaalle myös täytettyjen pororieskojen loppumista. Niitä ei ole ehditty aamulla vielä tehdä.
”Täällä on nyt meneillään hulabaloo”, Koskinen sanoo.