Äiti ja tytär olivat tuttu näky Iisalmen torilla: ”Aurinko on sammunut”

Tahkolla kuolleena löytynyt äiti oli ollut ehdolla vuoden 2021 kuntavaaleissa keskustan listalta. Hän oli usein tyttärensä kanssa Iisalmen torilla myymässä ruokaa.

Naiset löytyivät kuolleena parkkipaikalta Tahkolta. Kuva vuodelta 2021.

16.2. 19:20

Iisalmelainen Kati Åhman kuvailee Tahkolla kuolleena löydettyä äitiä riemukkaaksi ja aidoksi ihmiseksi, joka oli tyttärensä kanssa monille tuttu Iisalmen torilta.

Tahkon kuolemat tulivat julkisuuteen keskiviikkona, kun Savon Sanomat kertoi kadonneen äidin ja tyttären kuolleen. Itä-Suomen poliisi vahvisti keskiviikkona iltapäivällä tiedotteessaan, että kaksi Iisalmessa kadonnutta naista löytyivät kuolleina parkkipaikalta torstaina 9. helmikuuta.

Åhman kertoo tunteneensa vanhemman naisen muutaman vuoden ajan. He tutustuivat Åhmanin ollessa seurakuntayhtymän kirkkovaltuustossa. Nainen teki paljon vapaaehtoistyötä seurakunnalle.

Nainen myös työskenteli Iisalmella lähihoitajana samoin kuin Åhman.

”Ikäihmiset rakastivat häntä. Hän oli pidetty työntekijä”, Åhman kertoo.

Lisäksi he tunsivat toisiaan paikallispolitiikasta. Åhman (sd) istuu Iisalmen kaupunginvaltuustossa ja toimii myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Tahkolla kuolleena löytynyt äiti oli vuoden 2021 kuntavaaleissa ehdolla keskustan listoilta, mutta ei päässyt varasijalle.

Iisalmen keskustasta vahvistetaan naisen ehdokkuus HS:lle. Keskustasta kerrotaan, että he saivat viikonloppuna tietää yhden järjestön aktiivin kuolleen.

Äiti ja tytär olivat tuttu näky Iisalmen torilla, jossa he myivät ruokaa muun muassa erilaisten tapahtumien yhteydessä, Åhman kertoo.

”Kun Iisalmen torille tuli, niin siellä nauru raikasi, kun he olivat myymässä lihapiirakoita. Hän [äiti] otti aina riemulla ihmiset vastaan. Yleensä äiti ja tytär olivat siellä yhdessä, mutta jos äiti ei ollut, niin sitten tytär oli yksin”, Åhman kertoo.

Nuorempi naisista oli yrittäjä, joka omisti ruokavaunu­yrityksen. Yrityksen nettisivujen mukaan kyseessä on perheyritys, jonka juuret juontavat vuoteen 2014. Yritys myy itäafrikkalaista ruokaa.

Iltapäivälehtien mukaan ruumiit mukaan löytyivät Tahkolla ruokavaunusta. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa.

Åhman kertoo, että äiti kävi usein myös kirkossa laulamassa.

”Hänellä oli lapset mukana. Hän lauloi omalla kielellään, ja se meni sydämeen”, Åhman kuvaa.

Keniasta kotoisin oleva äiti oli tullut Suomeen jo yli kymmenen vuotta sitten. Hänellä oli yhteensä viisi lasta.

Muutenkin musiikki oli vahvasti läsnä naisen elämässä. Åhmanin mukaan torilla olleessa myyntivaunussa soi usein musiikki. Äiti myös tanssi paljon.

Åhman sai tietää naisten kuolemasta eri medioiden uutisoitua siitä keskiviikkona. Myöhemmin illalla varmistui, että kyseessä olivat juuri hänen tuntemansa naiset.

Uutinen tuntui Åhmanin mukaan epätodelliselta. Hän kertoo, että naiset ilahduttivat monia iisalmelaisia iloisella olemuksellaan.

”Minusta tuntuu, että Iisalmen torilta suurin lamppu ja aurinko on sammunut.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat