Aikuinen nainen tekeytyi 13-vuotiaaksi ja kävi kuukausia seura­kunnan iltapäivä­kerhossa

Nelikymppinen nainen onnistui esiintymään kuukausia alaikäisen roolissa sekä iltapäivä­kerholaisille että kerhon aikuisille ohjaajille. Poliisin mukaan tapauksessa ei epäillä rikosta eikä asiasta aloiteta esitutkintaa.

Noin nelikymppinen nainen osallistui 1–6-luokkalaisille tarkoitettuun iltapäiväkerhoon ja satunnaisesti muuhunkin varhaisnuorten toimintaan. Osallistujien henkilöllisyyttä ei erikseen varmistettu.

19.2. 13:34

Noin 40-vuotias nainen esiintyi alakouluikäisenä nuorena Vaasan suomalaisen seura­kunnan iltapäiväkerhossa kuukausien ajan vuosien 2020–2021 aikavälillä.

Seurakunnasta vahvistetaan, että nainen osallistui noin 13-vuotiaaksi tekeytyneenä seurakunnan 1–6-luokkalaisille tarkoitettuun iltapäiväkerhoon ja satunnaisesti myös muuhun varhaisnuorten toimintaan.

Vaasan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Tuomo Klapuri kertoo, että kyseessä oli kerran viikossa kokoontuva, noin pari tuntia kestävä iltapäiväkerho. Klapuri ei täsmennä, kuinka kauan nainen tarkalleen ottaen ehti olla mukana toiminnassa. Ylen haastatteleman seurakunnan nuorisotyön­johtajan mukaan kyse oli noin vuodesta.

Nainen oli ilmoittautunut kerhoon omalla nimellään, mutta ilmoittanut seurakunnalle väärän syntymävuoden. Osallistujien henkilöllisyyttä ei erikseen varmistettu. Iltalehden mukaan nainen olisi myös ilmoittanut kerhon tietoihin ”isäkseen” henkilön, joka on samaa ikäluokkaa oleva mies.

Klapuri itse ei ole ollut mukana kerhon toiminnassa, mutta kertoo nähneensä naisesta valokuvan, jossa tämä hänen mukaansa näyttää teiniltä.

”Se oli hyvin erehdyttävä.”

Nainen vaikuttaisi Klapurin tietojen perusteella viihtyneen kerholaisten joukossa ja onnistuneen olemaan kiinnittämättä itseensä erityisemmin huomiota. Hän oli kerhossa tekemisissä 12–13-vuotiaiden ja nuorempienkin kanssa.

”En ole kuullut, että nuoret olisivat reagoineet häneen. Ilmeisesti hän on onnistunut harhauttamaan myös kerholaisia.”

Klapurin mukaan seurakunnan iltapäiväkerhossa on aina ollut paikalla yksi tai kaksi aikuista työntekijää. Hänen käsityksensä on, että nainen oli kerhossa kontaktissa myös aikuisiin.

”Hän oli hyvin taitava käyttäytymisessään ja pukeutumisessaan. Hän on harhauttanut puheillaan ja ulkoisella olemuksellaan”, Klapuri kuvailee.

Klapuri ei osaa vastata tarkemmin siihen, miten on mahdollista, että naisen ikä ja olemus eivät kiinnittäneet missään vaiheessa aikuisten ohjaajien huomiota tai herättäneet kysymyksiä. Joiltain työntekijöiltä on tosin jälkikäteen tullut ihmettelyjä naisen olemuksesta.

”Että onpa hän jotenkin erilainen ja aikuisen näköinen. Mutta nämä työntekijät eivät välttämättä ole olleet toiminnassa mukana ja siinä samassa mielikuvassa henkilöstä.”

Säännöllisen iltapäiväkerhoon osallistumisen lisäksi nainen on ollut mukana yhdellä tai kahdella seurakunnan yön yli kestäneellä tyttöleirillä. Leirillä hän on yöpynyt samoissa tiloissa alaikäisten osallistujien kanssa.

”Ohjaajat ovat olleet osittain samat kuin kerhotoiminnassa, joten tämä on mennyt sielläkin läpi.”

Iltalehden ja Ylen mukaan nainen oli jossain vaiheessa myös viestitellyt noin 10-vuotiaan tytön ja tämän vanhempien kanssa ja kysynyt tyttöä yökylään. Lapsi ei saanut lupaa yökyläilyyn, koska vanhempien mielestä tyttönä esiintynyt näytti huomattavasti 13-vuotiasta vanhemmalta.

Tämän jälkeen vanhemmille selvisi sosiaalisesta mediasta, että tyttö olikin todellisuudessa aikuinen nainen.

Aiemmin nainen oli Ylen ja Iltalehden mukaan pitänyt myös syntymäpäiväjuhlat, jonne hän oli kutsunut muutamia lapsia seurakunnan kerhosta.

Totuus naisesta tuli seurakunnan tietoon marraskuussa 2021 kerholaisen vanhemman kautta.

”Hän oli nähnyt netissä valokuvan tästä henkilöstä. Siinä hän oli muussa kuin nuoren roolissa. Se oli selvä aikuisen kuva.”

Kun naisen ikä tuli tietoon seurakunnassa, hänelle tehtiin Klapurin mukaan selväksi, ettei hän voi osallistua seurakunnan alaikäisille tarkoitettuun toimintaan.

Klapuri myöntää, että seurakunnan täytyy olla jatkossa tarkempi osallistujien henkilöllisyyksien varmentamisessa. Hän kuvailee, että aiemmin kirkon toiminnassa on ”luotettu ihmisiin ja lähdetty siitä, että ihmiset puhuvat totta”.

”Nyt täytyy tarkentaa prosesseja, ettei osallistua voi vain ilmoituksen perusteella. Jatkossa meidän täytyy varmistua siitä, että osallistujien ja huoltajien tiedot pitävät paikkansa.”

Seurakunta kertoo tiedotteessaan olleensa tapahtuneesta yhteydessä vanhempiin ja eri viranomaisiin. Poliisiin oli vuonna 2021 yhteydessä kuitenkin seurakunnan sijaan yksi tai useampi huolestunut kerholaisen vanhempi.

Seurakunnan tiedotteen mukaan esille ei ole tullut ”rikokseen viittaavia eikä nuorten hyvinvointia haittaavia seikkoja”.

”Me emme seurakunnasta tehneet poliisille rikosilmoitusta, koska vanhemmat olivat jo tehneet. Mutta moraalisesti tämä hänen toimintansa on meistä tuomittavaa.”

Tapaus on ollut poliisilla esiselvityksessä marraskuusta 2021 alkaen, jolloin asia tuli poliisin tietoon yksityishenkilön ilmoittamana.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut poliisia puhelimitse kommentoimaan tapausta.

Rikoskomisario Joanna Österblad Pohjanmaan poliisista kommentoi perjantaina sähköpostitse, että esiselvitys asiassa on valmistunut ja se tullaan päättämään.

Österbladin mukaan esiselvityksen lopputulos on, että tapauksessa ei ole syytä epäillä rikosta eikä esitutkintaa aloiteta.

”Asiassa ei epäillä ketään rikoksesta. Poliisin tietoon ei ole tuotu sellaisia seikkoja, joiden perusteella rikosta olisi syytä epäillä”, hän kommentoi.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan tapaus on hyvin harvinaislaatuinen.

”En ole työurani aikana kuullut, että kukaan olisi näin aiemmin toiminut eli fyysisessä ympäristössä toiminut näin.”

Tällä hän viittaa siihen, että verkossa aikuisten lapsena esiintymistä tiedetään tapahtuvan.

Tolvanen arvioi yleisellä tasolla, että pelkkä alaikäisenä esiintyminen ei sellaisenaan ole rikos, kun toiminnassa ei epäillä olleen esimerkiksi seksuaalista tarkoitusperää tai taloudellista hyötymistarkoitusta.

”Jos viranomaiselle ilmoittaisi ikänsä väärin, niin se voisi olla väärän henkilötiedon antaminen. Mutta tässä ei ole ollut kyse viranomaisista.”

Alaikäiseksi tekeytyneen naisen tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat