Lumisateet jatkuvat lauantaita heikompina, ajokeli suuressa osassa maata huono

Alkavan viikon keskivaiheilla Suomen eteläosiinkin on luvassa kunnon talvipakkasia.

Lumi- ja räntäsateet ovat haitanneet liikennettä viikonlopun aikana.

19.2. 8:35 | Päivitetty 19.2. 12:50

Perjantai-iltana Suomeen saapunut lumisadealue pitää yhä pintansa, ja myös tälle päivälle on luvassa lumisateita lähes koko maahan. Ainoastaan itäisessä Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa voi olla poutaista. Eniten lunta on lauantain tapaan luvassa maan eteläosiin.

”Suurimmat sateet ovat takanapäin. Tänään [sunnuntaina] lunta tulee lisää 1–5 senttimetriä”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta sanoo.

Sateet kuitenkin heikkenevät lauantaista. Sunnuntai on pääosin pilvinen, ja sellaisena se jatkuu myös maanantaina.

Lämpötilat ovat koko maassa pakkasen puolella. Lämpimintä on maan lounaisosissa Turun seutuvilla, jossa lämpötila on lähes nollassa.

Maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat ovat yhden ja viiden miinusasteen välillä. Pohjoisessa pakkasta on viidestä seitsemään astetta.

Maanantaina liki maanlaajuiset sateet hellittävät. Lounaisinta Suomea lähestyy kuitenkin uusi lumisadealue, Valta kertoo.

”Todennäköisesti sadealue menee huomenna [maanantaina] illalla Lounais-Suomea hipoen ohi. Varsinais-Suomi ehkä saa lisää lunta, mutta muutoin pysyy pääosin poutaisena.”

Varsinais-Suomeen lunta saattaa huomisen aikana tulla vielä viidestä kymmeneen senttimetriin lisää.

Alkava viikko näyttää hiihtolomalaisten näkövinkkelistä hyvältä. Viikonvaihteeseen ennustetaan pikkupakkasta, ja tiistaina lämpötilat todennäköisesti kylmenevät entisestään. Viikon keskivaiheilla painutaan hyvinkin talvisiin pakkaslukemiin.

”Torstain vastaisena yönä voi olla parikymmentäkin astetta pakkasta myös maan eteläosissa.”

Torstaina maahan saapuu uusia lumisateita lännestä ja sää lauhtuu. Loppuviikon pysyy kuitenkin pakkasen puolella, Valta sanoo.

Ilmatieteen laitos antoi myös sunnuntaille varoituksen huonosta ajokelistä maan etelä- ja keskiosiin sekä Pohjois-Pohjanmaalle.

Helsingin seudun liikenne HSL kertoi sunnuntaiaamuna, että joukkoliikenteessä on viivästyksiä huonon sään vuoksi. Yksi Hakaniemen metroaseman sisäänkäynneistä jouduttiin myös lauantaista alkaen toistaiseksi sulkemaan suuren lumimäärän vuoksi.

Lue lisää: Hakaniemen metroasemalla yksi sisäänkäynti suljettu runsaan lumen vuoksi

Lentoasemayhtiö Finavia puolestaan kertoi perjantaina, että viikonlopun lumisateet voivat vaikuttaa Helsinki-Vantaan, Turun ja Tampere-Pirkkalan lentoliikenteeseen.

”Lunta on luvassa myös muille Pohjois-Euroopan kentille, joten myös saapuvat lennot voivat myöhästyä ja vaikuttaa edelleen koko rotaatioon eli myös Helsinki-Vantaalta lähtevien lentojen aikatauluihin”, yhtiö kertoi tiedotteessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat