Jääveistosten SM-voittaja on Timo Koiviston Joutsen ja ruma ankan­poikanen

Viikonlopun lumisateet tekivät jääveistoksille talvisen miljöön Espoon Oittaalle. Veistokset ovat nähtävillä niin kauan kuin sää sallii.

Jäänveiston Suomen mestaruuden voitti Timo Koivisto Porvoosta veistoksellaan ”Joutsen ja ruma ankanpoikanen”. Se oli myös yleisöäänestyksen suosikkiveistos.

19.2. 21:15

Porvoolaisen Timo Koiviston jääveistos ”Joutsen ja ruma ankanpoikanen” voitti viikonloppuna järjestetyn jäänveiston Suomen mestaruuden. Koiviston teos oli myös yleisöäänestyksen suosikkityö.

Koivistolla on 25 vuoden kokemus veistämisestä. Tänä vuonna hän oli ykkönen myös lumenveiston SM-kisoissa.

Jäänveiston Suomen mestaruudesta kilpailtiin viikonloppuna Espoon Oittaalla. Kilpailu käytiin nyt 29. kerran.

Kilpailuun osallistui kymmenen veistäjää eri puolilta Suomea. Jokainen taiteilija sai veistettäväkseen 2 000 kiloa jäätä, joka oli tuotu Espooseen Kerimäen Puruvedeltä Etelä-Savosta. Veistosten teemana oli eläinsatu, ja aikaa veistosten tekemiseen oli 10–15 tuntia.

Arvosteluraati valitsi kilpailun hopeasijalle joensuulaisen Timo Heikuran veistoksen ”Eläinten laulukilpailu”. Kolmanneksi tuli kuopiolaisen Jussi Miettisen veistosnäkemys eläinsadusta.

SM-kisan toiseksi tuli Timo Heikura Joensuusta. Hän sai innoituksen Eläinten laulukilpailu -veistokseensa Martti Haavion vanhasta sadusta, jossa esiintyivät muun muassa Kukko Punaheltta ja Kissa Kirnauskis.

Jääveistoksia kävi viikonloppuna ihailemassa tuhansia ihmisiä.

”Lauantaina alkoi porukkaa tulla puoliltapäivin, ja katsojia oli iltaan asti. En osaa sanoa oliko niitä kaksituhatta, viisituhatta vai kymmenentuhatta, mutta joka tapauksessa tuhansia”, kertoo kilpailun järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Tuomo Jantunen.

Viikonvaihteen lumisateiden myötä jääveistokset saivat ympärilleen myös talvisen maiseman.

”Perjantaina paikka oli ihan mutavelliä. Lauantaina satoi ensimmäinen valkoinen kerros, ja yöllä satoi 15–20 senttiä. Kaikki puut olivat kuorrutettuna lumella, ja veistokset olivat siellä keskellä noin kuuden metrin välein. Ja kun ne olivat valaistuja, siihen muodostui ihan uskomaton satutunnelma”, Jantunen sanoo.

Veistokset jäävät yleisön ihailtavaksi niin pitkäksi aikaa kuin sää vain sallii.

SM-kilpailun kolmanneksi tuli Jussi Miettisen eläinsatuteemainen veistos. Miettinen on kotoisin Kuopiosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat