Tältä näyttävät uudet passit ja henkilökortit

Uudet passit ja henkilökortit otetaan käyttöön maaliskuussa. Uusien versioiden visuaalinen teema on Saaristomeri.

27.2. 10:00 | Päivitetty 27.2. 12:15

Poliisi on julkaissut mallikappaleet uusista passeista ja henkilökorteista.

Molemmat on uusittu ominaisuuksiltaan ja visuaaliselta ilmeeltään. Uusia versioita aletaan myöntää 13. maaliskuuta alkaen. Uuden version siis saa, jos hakemus käsitellään kyseisenä päivänä tai sen jälkeen, täsmensi ylitarkastaja Juhani Ruutu maanantaina poliisin aihetta koskevassa tiedotustilaisuudessa.

Myös oleskelulupakorttiin ja oleskelukorttiin tulee samana päivänä pieniä teknisiä päivityksiä.

Uusien passien ja henkilökorttien visuaalinen teema on Saaristomeri. Se esiintyy uusien versioiden kuvituksessa ja turvatekijöissä.

Muutoksella ei ole vaikutusta passin tai henkilökortin hintaan.

Uuden passin kannen ulkoasua on hieman uudistettu. Takakannen kohokuviossa on kielo. Suomen vaakuna on hieman pienempi ja sen asettelu muuttunut.

Uusien passien voimassaoloaika on viisi vuotta. Lähtökohtaisesti Suomen passilla voi matkustaa kaikkiin maihin. Ilman viisumia Suomen passilla pääsee 189 maahan.

Uuden passin tietosivun ulkoasua on uudistettu. Muun muassa passin haltijan kasvokuvaa on hieman aiempaa suurempi. Tekstin asettelu on hyvin samankaltainen kuin aiemmin.

Turvatekijöinä passissa on dovid, uv-painatus, lämpöherkkä painatus, korkopuristus, ikkunaelementti ja mikroteksti. Nämä ovat edeltävistäkin passeista tuttuja. Esimerkiksi dovid on optisesti muuttuva tekijä haltijan kuvan päällä. Uuden passin uv-painatuksessa on Suomen kansallishyönteinen, seitsen­pistepirkko.

Lisätietosivulle on lisätty qr-koodi, jossa on passin tiedot. Uuden ominaisuuden on tarkoitus helpottaa passin koneellista lukua. Vastaava uudistus on tehty henkilökorttiin.

Passin kolmannen sivun eli lisätietosivun kuva on uudessa passissa värillinen. Mustavalkoisen kuvan toimittaminen on kuitenkin yhä sallittua, silloin lisätietosivun kuvakin tulee passiin mustavalkoisena.

Viisumisivuilla näkyy Saaristomeriteema. Viisumisivujen reunassa on harmaahylje, joka liikkuu sivuja selatessa.

Uuden passin tietosivun ulkoasua on uudistettu. Muun muassa passin haltijan kasvokuvaa on hieman aiempaa suurempi.

Henkilökortti on voimassa viisi vuotta. Henkilökortti toimii matkustusasiakirjana EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä.

Uudessa henkilökortissa kortin haltijan kuvan kokoa on kasvatettu merkittävästi. Muutos helpottaa kortin koneellista lukua. Turvatekijöinä henkilökortissa on dovid, uv-painatus, preeglaus, ikkunaelementti ja optisesti muuttuva painatus.

Sekä henkilökortin että passin turvatekijöitä on siis parannettu ja päivitetty, kertoi rikosinsinööri Teemu Hietanen keskusrikospoliisista tiedotustilaisuudessa.

Uudessa henkilökortissa kortin haltijan kuvan kokoa on kasvatettu merkittävästi.

Passien jakelijana aloittaa Schenker oy, joka toimi jakelijana ennen vuotta 2017. Välivuosina jakelijana on toiminut Matkahuolto.

Noutopaikkojen verkosto uudistuu osittain eli kauppakohtaisia muutoksia saattaa tapahtua. Pääsääntöisesti verkosto koostuu edelleenkin R-kioskeista ja K-ryhmän kaupoista. Lisäksi noutopisteinä on joukko DB Schenkerin toimipaikkoja.

Passin noutotapahtumaan ei tule muutoksia.

Uudistuksen myötä myös henkilökorteille tulee kolmen vuorokauden pikatoimitus ja 0–1 vuorokauden express-toimitus. Express-toimitusten verkosto laajenee pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Mukaan tulee Lahti, Kouvola, Turku, Tampere, Vaasa, Kuopio, Oulu ja Rovaniemi.

Muutokset eivät vaikuta aiemmin myönnettyihin asiakirjoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat