Kukaan ei tiennyt, paljonko huumeita on ”vain omaan käyttöön” – Korkeimmalta oikeudelta historiallinen linjaus

KKO:n linjaus vaikuttaa siihen, katsotaanko huumeiden hallussapito huumausainerikokseksi vai käyttörikokseksi.

Kuvassa poliisin takavarikoimia ekstaasipillereitä.

22.2. 15:03 | Päivitetty 22.2. 16:26

Korkein oikeus (KKO) on linjannut ennakko­päätöksellään sitä, kuinka monta kerta-annosta huumausainetta voi pitää hallussaan, että määrä katsotaan oikeudessa vähäiseksi.

KKO:n mukaan vähäiseksi määräksi voidaan lähtö­kohtaisesti katsoa kolme­kymmentä käyttöannosta ja sitä pienemmät määrät.

Asialla on merkitystä rikosnimikkeen ja rangaistuksen kannalta.

Jos henkilö pitää omaa huumeiden­käyttöään varten hallussaan vähäistä määrää huumausainetta, kyse on huumausaineen käyttö­rikoksesta. Siitä voidaan tuomita sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Mikäli kyse on suuremmasta kuin vähäisestä huume­määrästä, rikos­nimikkeeksi tulee käyttö­rikoksen sijasta huumaus­aine­rikos tai törkeä huumaus­aine­rikos. Niitä koskevat ankarammat rangaistus­asteikot kuin käyttörikosta.

Korkeimman oikeuden ratkaisuissa ei ole aiemmin otettu kantaa siihen, kuinka monta käyttö­annosta sisältävää määrää huumaus­ainetta voidaan vielä pitää vähäisenä. Tällaista kannan­ottoa ei löydy myöskään lain perusteluista.

KKO:n mukaan huumeiden­käyttäjät voivat tyypillisesti hankkia yhdellä kertaa yksittäistä käyttö­annosta selvästi suuremman määrän aineita, jonka he aikovat käyttää itse lähiaikoina.

Kolmekymmentä käyttö­annosta ei kuitenkaan ole ehdoton raja vähäiselle määrälle. Siihen voi vaikuttaa huumaus­aineiden vaarallisuus sekä käyttäjän tottumus aineiden käyttöön.

Korkeimman oikeuden ennakko­ratkaisu koski tapausta, jossa henkilö oli tilannut itselleen kymmenen kertaa huumeita Tor-verkon Silkkitie-kauppapaikasta vuonna 2017.

Helsingin käräjäoikeus katsoi hänen pitäneen hallussaan vähäistä suurempia määriä huumeita. Hänet tuomittiin käräjillä kahdesta huumaus­aine­rikoksesta 25 päivä­sakkoon.

Tapaus siirtyi käräjä­oikeudesta ilman hovi­oikeus­vaihetta suoraan korkeimpaan oikeuteen sen ennakko­päätös­luonteen vuoksi.

KKO katsoi, että huumeiden tilaukset ja hallussa­pidot muodostivat yhden yhteisen rikoksen tekojen ajallisen yhteyden ja saman­kaltaisuuden vuoksi.

Huumausaineen vähäistä määrää arvioitaessa ratkaisevaa oli KKO:n mukaan henkilön yhdellä kertaa hallussaan pitämä määrä, ei siis esimerkiksi kymmenen tilauksen kokonais­määrä.

Henkilö piti hallussaan enimmillään kymmenen ekstaasi­tablettia ja gramman marihuanaa. Se vastaa vakiintuneen oikeus­käytännön mukaan yhteensä 15 käyttö­annosta eli luokitellaan korkeimman oikeuden linjauksen mukaan vähäiseksi määräksi.

Korkein oikeus katsoi siten henkilön syyllistyneen lievemmin rangaistavaan huumaus­aineen käyttö­rikokseen. Se oli jo ehtinyt vanhentua, joten hän vapautui syytteestä.

Oikaisu 22.2.2023 kello 16.25: Korkein oikeus antoi ratkaisunsa tiistaina eikä keskiviikkona, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat